Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayramda ikramlar yanında ana öğünlerinizi de ihmal etmeyin

Bayramda ikramlar yanında ana öğünlerinizi de ihmal etmeyin

Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, Ramazan Bayramı'nda ziyaretlerle birlikte çok sayıda ikramlarda bulunulacağını belirterek, “Bu ikramları az da olsa yiyebilirsiniz. Ama ana öğünleri de ihmal...

  • Ege Postası
  • 02.08.2013 - 10:52
Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, Ramazan Bayramı'nda ziyaretlerle birlikte çok sayıda ikramlarda bulunulacağını belirterek, “Bu ikramları az da olsa yiyebilirsiniz. Ama ana öğünleri de ihmal etmeyin.” dedi.

Ramazan ayı, uzun süren açlık sonrası iftar, sahur derken hem uyku düzeni hem de beslenme alışkanlıklarının farklı ritim tuttuğu bir dönem olduğundan, metabolizma hızı yavaşlıyor. Bayram sofraları denince de akla hemen tatlılar, hamur işleri ve asitli içecekler geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, bu süreçten çıkılacağı bayram gününde neler yapmak gerektiğini anlattı. Taşçıoğlu, şunları söyledi: “Bayramda şundan uzak durun, bunu asla yemeyin demeden, dengeyi bulma yolunda öneriler yapmak gerekiyor. Böylelikle hem nefsinizle olan mücadelenizi zorlaştırmamış, hem de yemeniz için ısrar eden sevdiklerinizi kırmamış oluruz. Öncelikle şunu hiç unutmayalım ki bayramda yapılacak olan her türlü kaçamağın en büyük ilacı çok su içmektir. Ramazan ayı boyunca susuz kalan vücudumuzu suya, en az 2,5-3 litre su içerek doyuralım ki, su vücudumuzda oluşan fazla ödemi, sindirim sonucu oluşan zararlı atıkları vücuttan atsın ve metabolizmanın hızlanmasına ve kilo vermeye yardımcı olsun.”

Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, Ramazan ayı boyunca kiminin tek öğün kiminin de iki öğün beslendiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Şimdi bunu 5 -6 öğüne çıkaralım. Metabolizmanızı hızlandırmak için güne mutlaka kahvaltı ederek başlayın, değişik kahvaltı alternatifleriniz olsun. Öğünlerinizi aralarında en az 2, en fazla 4 -5 saat olacak şekilde aralıklara yayın. Yapılan araştırmalarda sindirim sistemi sık beslenme durumunda ortalama 400-450 kalori daha fazla kalori harcayabiliyor. Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlıklardan en çok cezbedeni olan baklava, börek ve sarma gibi güzellikleri 3 güne paylaştırın. Hepsini aynı gün aynı öğün tüketip, sonrasında hiçbir şey yemeyerek kendinizi cezalandırmayın. Bu tür yiyecekleri asla ana öğününüzden ödün vermeden, ara öğün yerine yemelisiniz. Miktar biraz fazla kaçtıysa o gün öğle ve akşam öğününüzde ekmeğe yer vermeyin ya da yemeğinizin yanında tereyağlı pilav yemeyin. Kendinize spor yapabilme sözü verebiliyorsanız bir günde iki çeşit ya da daha fazla ödülünüz de olabilir. Bu gibi yiyecekler ile ilgili olarak yapılan en büyük yanlış, bunları tek seferde fazla miktarda yemek veya yemek yerine yemek, ardından da hiçbir şey yemeyerek dengelendiğini düşünmektir. Asla bu hataya düşmeyin. Bu tür yiyecekler ana öğün olarak tüketilirse vücudunuzda daha çok yağlanma yapar.”

BAYRAMDA KALSİYUMU UNUTMAYIN

Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, son yapılan araştırmalarda, günde en az 2 porsiyon süt ve türevlerini tüketmek, metabolizmayı hızlandırıp yağ depolanmasını önleyen hormonları etkilediği için zayıflamada yardımcı olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Diyetisyen Taşçıoğlu, süt veya yoğurdu ister öğünlerin yanında ister ara öğünlerde tüketilmesi önerisinde bulunarak, asitli içeceklerle ilgili şu uyarıda bulundu: “Baklavayı, böreği kontrollü yedik diyelim, ama asitli içeceklerin kontrollü içilmesi diye bir şey mümkün olmaz. Ne olursa olsun asitli içeceğe hayır diyoruz. Onca şeye dikkat edip, tatlıları kontrollü yedikten sonra asitli içecek ya da hazır meyve suyu içip oradan gol yemeyelim. Asitli içecekler ve hazır meyve suları yerine içeceğiniz ayran, yediğiniz baklavaların da kan şekerinizi çok hızlı yükseltmesine engel olur. Ayran sevmiyorsanız, maden suyu, ev yapımı limonata, açık çay ya da bitki çayları tercihi de yapabilirsiniz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.