Dolar 32,3665
%-0.35
Euro 34,6657
%-0.4
Altın 2.381,370
%-1.71
Bist-100 10.190,00
%1.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Sürekli’den ‘kura kararına’ rest: Kura işlemi yapılacak

AK Partili Sürekli’den ‘kura kararına’ rest: Kura işlemi yapılacak

Menemen Belediye Başkan Vekili kura çekiminin Millet İttifakı oylarıyla gündemden düşürülmesi Cumhur İttifakı tarafından sert eleştiriler aldı. Meclis devam ederken salondan çıkan AK Parti İzmir İl Başkanı ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanı Veysel Şahin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Başkan Sürekli, uygulamanın hukuksuz olduğunun altını çizdi ve “Bu kura işlemi burada yapılacak. Mahkeme kararı uygulanacak” dedi.

  • Ege Postası
  • 07.01.2021 - 18:54

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen'de hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılan Serdar Aksoy'un yerine seçilecek Belediye Başkan Vekili krizi sürüyor. 

Menemen Belediyesi Ocak Ayı Birinci Meclis Oturumu Millet İttifakı üyelerinin katılmaması nedeniyle bugüne ertelenmişti.

Menemen Belediye Meclisi toplantısı birinci Başkanvekili Mehmet Karabiniş idaresinde toplandı.

CHP grubu, meclis gündeminin 4. maddesi olan “Meclis üyeleri tarafından verilecek önergelerin görüşülmesi”nin, gündemin 3. maddesi olan “Başkanlık makamından gelen önergelerin görüşülmesi” maddesinin önüne alınmasını önerdi.   

Önerge CHP ve İYİ Parti’nin evet, AK Parti ve MHP’nin hayır oylarına karşın oy çokluğu ile kabul edildi.

Alınan kararın ardından meclis salonundan çıkan Cumhur İttifakı Grubu, belediye binası önünde basın açıklaması yaptı.

Yapılan işlemin hukuksuz olduğunun altın çizen AK Parti İzmir İl Başkanı Başkanı Sürekli, bu işlemin ardından yargı yoluna gidilebileceği mesajını verdi ve “Maalesef yine çok açık bir hukuksuzluğa şahit olduk. Bir hukukçu olarak anlamakta zorlanıyorum. 5393 sayılı yasanın 21. Ve 8. Maddesine aykırı olarak gündemde olan bir konu meclis üyelerinin oylarına sunularak oy çokluğu ile gündemden çıkarıldı. Tamamen hukuksuz bir işlem ve hukuka aykırı. Anayasanın 13. maddesi ihlal ediliştir. İdare makamları yargı kararını uygulamakla mükelleftir. Bugün burada yargının kararı uygulanmamıştır. Yargı kararını uygulamak için hukuka yakıtı bir işlem yapılmıştır. Tabi bunlar hem dava konusu olabilecek işlemler hem de suç. İçeride grup sözcümüz çok açık bir şekilde ifade etti. 18 yıldır burada arkadaşlarımız hukuksuzlukları işaret etiler ve onlar 18 ay boyunca sessiz kaldılar. Bugün arkadaşlarımı yine bu hukuksuzluğu işaret eti. Tabi ki bunun hukuki anlamda sonuçları olacaktır. Mahkemeye taşınabilir, suç unsuru savcılıklar tarafından değerlendirilir. Birinci kısmı bu. İkinci kısmı, içeride ısrarla yürütmeyi durdurma kararını tartıştılar. 30 yıllık hukukçu olarak söylüyorum. Yürütmeyi durdurma kararı, iptal hükmündedir. Çok açık ve net hükümdür. Mahkemenin iptal hükmü gibi sonuç doğrudur. Kaldı ki belediye, mahkemenin bu yürütmeyi kararını uygulamış ve başkan vekili görevini Birinci başkanvekiline devretmiştir. Aynı zamanda belediyenin yapacağı toplantı gündemine valilik vasıtasıyla mahkeme kararı alınmıştır Madem hukuka aykırı buluyorsunuz niye mahkeme kararını uygulamak için gündeme alıyorsunu? Arkasından hukuksuz bir işlemle bunu meclis üyelerinin suç sayılabilecek oylarıyla gündemden çıkartıyorsunu? Bunun anlamak mümkün değil. Başına dönersek… Bugün burada Menemen halkının çektiği sıkıntıların sebebi ki? 18 ay önce burada bir seçim yapıldı. Seçimde gösterdiğiniz aday 18 ay sonra görevden alındı, tutuklandı ve görevden alınmadan önce başkanınızı yere göre sığdıramıyorsunuz. Ve CHP’li belediye başkanının usulsüzlüklerinden dolayı bu süreç cereyan etti. Arkasından seçimde Cumhur İttifakı’nın meclis üyesi sayısı 12. Aldığımız oy 15, bir oy da boş. 3 Millet İttifakı üyesi Cumhur İttifakı adayına oy verdi. Bakın fire veren sizsiniz. Siz kendini sorgulayın. Seçimi yapan sizsiziniz .Neden hazırlıklı gelmiyorsunu? kanunları incelemiyorsunu? Bu sürece sebebiyet veriyorsunu? Kendinizi sorgulayın. Hala da bu süreci bu şekilde sabote etmekle Menemen halkına zarar veriyorsunuz. Takdir Menemen halkının. 5393 sayılı kanunun 46. Maddesinde seçim yapılmazsa, mahkeme kararı uygulanmazsa neler olur yazıyor. Bu kura işlemi burada yapılacak. Mahkeme kararı uygulanacak” diye konuştu.

“KANUN ER YA DA GEÇ UYGULANACAK”

Başkan Sürekli’nin ardından konuşan MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ise, “Sondan başlayıp da konuşursak yanlış bir yere varırız. Buradaki işlem Menemen halkının oy verip seçtiği belediye başkanı 22 arkadaşıyla birlikte ceza evinde. Bu işlemin yapılma gerekçesi Menemen’in helal oylarının ve paralarının soyulması ve talan edilmesinin sonucudur. Şimdi de mahkemenin verdiği karar uygulanmayacak diyorlar ve uygulatmıyorlar. Bu, kanunsuzluk üstüne kanunsuzluk. Bir de diyorlar ki ’Kanunu uygulamayız. Bizim oylarımız fazla. Kendi oylarımızla reddederiz, gündeme almayız.’ Valiliğin verdiği karar emir telakki ediyor, biz valiliğin emrine uymayız diyorlar. Ama kanun emredici ve bu hükümlere herkes uymak zorunda. Bundan hiç kimse kaçamaz ve kaçamayacak. Menemen halkı müşteri olsun. Kanun er ya da geç uygulanacak” dedi.

“ARTIK VALİLİĞİMİZ VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞIMIZ YETKİLİDİR”

Meclis salonundan İl Başkanları’ndan sonra çıkan Cumhur İttifakı Adayı Aydın Pehlivan ise yaptığı açıklamasında şunları söyledi; “Çok üzülerek belirtmeliyim ki millet ittifakı meclis üyelerimiz Menemenimize ihanet etmeye devam etmektedirler. F maddesi olarak görüşeceğimiz 3. maddenin F maddesinde yapmamız ve görüşmemiz gereken kura çekimini yine gerçekleştiremedik. Yetkileri ve hakları olmamasına karşın maddenin gündemden çıkarılmasını oyladılar. Çoğunlukları olması sebebiyle de maddeyi gündemden çıkardılar. Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi gereği suç işlediklerini düşünüyorum. Bu konuyu içeride kendilerine ilettik. Bundan sonraki süreçte İl Valiliğimiz ve İçişleri Bakanlığımız yetkilidir. Onların vereceği karara göre süreç ilerliyor olacak.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.