Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Sınav heyecanını başarıya dönüştürmek mümkün'

"Sınav heyecanını başarıya dönüştürmek mümkün"

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz. Dr. Humen Can Elmi, sınav heyecanını başarıya dönüştürmenin mümkün olabileceğini söyledi. İlköğretim yıllarından başlayarak tüm eğitim hayatı boyunca çoğu öğrenci için sınavı ‘endişe’ olarak...

  • Ege Postası
  • 22.04.2013 - 14:22
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz. Dr. Humen Can Elmi, sınav heyecanını başarıya dönüştürmenin mümkün olabileceğini söyledi.

İlköğretim yıllarından başlayarak tüm eğitim hayatı boyunca çoğu öğrenci için sınavı ‘endişe’ olarak adlandıran Psikiyatrist Humen Can Elmi, konu ile ilgili açıklama yaptı. Memorial Sağlık Grubu’ndan yapılan yazılı açıklamada, öğrencilerin bu kaygıdan nasıl kurtulabileceği anlatıldı. Elmi, sınav heyecanı doğru yönetildiği takdirde kişinin başarısını artırabileceğini, kontrol edilemeyen heyecanın ise öğrencinin başarısız olmasına yol açabileceğini söyledi.

Sınav heyecanını ‘performans kaygısı’ olarak da yorumlayan psikatrist Elmi, bu tür durumlarda öğrencilerde kalbin hızlı çarpması, el titremesi, terlemesi gibi fizyolojik belirtilerin yanı sıra panik, gerginlik, sinirlilik, sürenin yetmeyeceğini düşünmek gibi duygusal belirtilerin de olabileceğini söyledi.

Derslerden kaçma, sınava girmeyeceğini ifade etmek gibi davranış belirtileri de öğrencilerde ortaya çıkabileceğini vurgulayan Elmi, sınav heyecanı yüzünden sistemi yargılamak ve ‘Ben zaten sisteme inanmıyorum’ gibi nedenler üreterek kaçış eyleminde de bulunulduğunu açıkladı.

Sınav heyecanının, doğal bir tepki olarak değerlendirilmesi durumunda başarıya dönüştürülebileceğini kaydeden Elmi, “Bu nedenle heyecanın, kontrol edilebildiğinde başarıyı getiren önemli faktör olduğu unutulmamalıdır.” dedi.

‘SINAV STRESİNİ YENMEK MÜMKÜN’

Sınav stresini yenmek için doğru beslenme, uyku düzeni ve spor yapmanın önemine dikkat çeken psikiyatrist, bilişsel terapi ile asıl hedefin başarılı olmak için çaba göstermek olduğu anlatılması gerektiğini savundu. Ailenin beklentilerinin de çok önemli olduğunu hatırlatan Humen Can Elmi, “Aile, beklentisini doğru ayarlamalıdır. Ailenin tüm bu yaklaşımının yanında, istenilen normal heyecan tepkisi de ortaya çıktığında başarı gelecektir.” diye konuştu.

Elmi, öğrencilerinin deneme sınavlarında kendilerini denemeleri gerektiğini, heyecanlarının başarılarını düşürmesi durumunda mutlaka uzman yardımı almaları gerektiğini ifade etti.



Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.