Dolar 32,2596
%0.05
Euro 34,7495
%0.21
Altın 2.396,190
%0.12
Bist-100 10.248,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

'Değişim' rüzgarı

CHP Örgütü, Mayıs 2023’deki Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybettikten sonra partisinin geleceği için karar vermeden önce dünü çok iyi hatırlamalıdır.

                                                 +  +  +

CHP Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal’ın, bundan 13 yıl önce beklenilmeyen sürpriz istifasından sonra 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılacak 33. Olağan Kurultayda, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlığına aday olduğunu açıklaması, kamuoyunda beklenmedik büyük bir heyecan yaratmıştı.

33. Kurultaya günler kala ulusal ve dünya medyasının önemli bir bölümü, adeta ağız birliği etmiş gibi CHP’nin oy oranının bir anda yüzde 40’ların üstüne tırmandığını, “Gandi” gibi büyük bir liderin ayak seslerinin yaklaşmakta olduğunu sür manşetlerine taşımıştı.

Milyonlara umut vadeden böylesine önemli bir kurultayda, özenle hazırlanmış bir manifesto niteliğinde bir metinle konuşma yapması beklenen Sayın Kılıçdaroğlu’nun, bir metne bağlı kalmadan yaptığı konuşma, özlenen büyük coşkuyu yaratamamış, kurultay öncesinde CHP’nin %40’ların üstüne çıkan oy oranının, kurultaydan sonra birdenbire tekrar yüzde 25’lere düşmesine neden olmuştu.

Hiç unutulmamalı, 33. Kurultay sürecinde, partinin üst yönetiminde (suyun başında) bulunan akademik kariyere sahip siyaset bilimcilerin ve deneyimli politikacıların Kemal Kılıçdaroğlu’na, kurultay konuşmasını yazılı bir metinle yapmasını önermemeleri, CHP’nin bu kurultaydan sonra yapılan bütün milletvekili genel seçimlerini kaybetmesine neden olmuşlardır.

Günümüze gelince, 2010’dan beri art arda bütün seçimleri kaybeden CHP’nin, bu makûs talihini değiştirmek için partinin üst yönetiminde “Değişim” istemek, parti örgütünün en doğal hakkıdır. Bu konuda kimse kimseye gönül koymamalı, saygılı davranmalıdır.

2023 Mayıs’ında Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan yenilgiden sonra “Siyasi mücadelede hep aynı şeyleri tekrarlayarak farklı bir sonuç elde edemeyiz.” Diyerek CHP’de başlattığı “Değişim” hareketinin işaret fişeğini ateşleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun, bu hamlesinin önümüzdeki kurultayda başarıya ulaşması, 2024 Mart’ında yapılacak yerel seçimlerde, ülkemizdeki siyasi dengeleri alt üst edebileceğini unutmamalıyız.