Dolar 32,2665
%0.07
Euro 34,7750
%0.29
Altın 2.398,610
%0.22
Bist-100 10.248,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

'Bu politika değil'

İzmir’in şirin ilçelerinden Balçova’da üç dönem CHP apoletiyle Be-lediye Başkanlığı yapmış bir kişi… Buca Belediye Başkanlığı, iki dönem İzmir Milletvekilliği, Ecevit Hükümetlerinde iki dönem Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini yaptıktan sonra, 1989’da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen, ömrü boyunca Atatürk ilkelerinden ve dürüstlüğünden bir adım bile geri atmayan Sayın Yüksel Çakmur’a CHP Balçova İlçe kongresinde, “İzmir’in anasını belledin. Defol, git buradan.” Diye hakaret etme cesaretini nasıl bu-lur?

Sayın Yüksel Çakmur, bu hakaretlere maruz kalacak ne yapmış? Onca onurlu görevi yaparken, çalıp çırparak haksız kazanç mı elde etmiş? Ahlaksızlık mı yapmış? Yazıklar olsun… 1971'de seçildiği Buca Belediye Başkanlığından beri Sayın Çamur’u aralıksız izleyen bir CHP'li olarak kendisine yapılan bu hakaretten utanç duydum. Parti içi siyasi mücadelenin bu düzeye düşürülerek çirkinleştirilmesi,  CHP'ye gönül veren halkı da üzmüştür. 

                                               ***
                                                                                                                                
Sayın Yüksel Çakmur'un en önemli özelliği,  her hangi bir makama seçilebilmek için ilkelerinden, onurundan ve dürüstlüğünden asla ödün vermemesidir. 12 Eylül darbesini en ağır yaşayanlardan biridir Darbeye şiddetle karşı çıkarak toplantılar düzenlediği gerekçesiyle askeri yönetim tarafından, Zincirbozan'a sürgüne gönderilerek bir süre gözetim altında tutulmuştu. 12 Eylül'den sonra 1983'de yapılan ilk parlamento seçimlerinde, Halkçı Parti'den gelen milletvekilliği tekli-fini, Halkçı Partinin askeri yönetimin izniyle kurulduğunu, CHP'nin yerini alacak sosyal demokrat bir parti olmadığı öne sürerek reddet-mişti. 

                                              ***

Gençlik ve Spor Bakanlığı döneminde İzmir'in hemen hemen tüm ilçelerine tam teşekküllü spor salonları, olimpik ölçülerde yüzme havuzları, semt sahaları yaptırmıştır. Üniversite bulunan tüm illerde yoksul ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin barınması için modern yurtların açılmasının ilk öncülüğünü yapmıştır.

1989 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Yüksel Çakmur, İzmir körfezini fosseptik çukuruna çeviren Salhane'deki 70 yıllık mezbahayı hiçbir tehdide boyun eğmeyerek yıkmış, yerine Bu-ca Kaynaklarda Balkanların ve OrtaDoğu'nun en büyük et entegre tesislerini kurmuştur.

Hükümetin her türlü engeline rağmen bin'i aşkın otobüs alımını gerçekleştirerek İzmir'de toplu ulaşıma büyük bir katkı sağlamıştır. Kurduğu İZDENİZ şirketiyle de bugün yüz binlerce İzmirliye nefes aldıran İzmir Körfezi'nde yolcu taşımacılığının öncülüğünü yapmıştır.

İzmirlilerin yıllardır özlemini çektiği çağımızın modern ulaşımın simgesi Metro Projesini, kredisini de temin ederek temel atma aşamasına getirdiği halde temel atma törenini, büyük bir devlet adamı olmanın bilinciyle, birkaç ay sonra yapılacak 1999 yerel seçimlerde seçilecek yeni belediye yönetimine bırakmıştı.

Konak meydanındaki dolmuşların ve halk otobüslerinin duraklarını iptal etmiş ve Konak Meydanını çağdaş bir kentte yakışan düzeye getirerek İzmirlilere armağan etmişti. 

Belediye bünyesinde çalışan on binlerce işçiye imzaladığı toplu sözleşmeyle ülke genelinde en yüksek ücret zammını vererek işçilerin gönlüne yerleşen Yüksel Çakmur’u, daha sonra sinsi komplo ile işçilerin gözünden düşürmek isteyenler bu amaçlarına ulaşamamışlardı. 

Sözün özü:

Karşıyaka’da mütevazı yaşamını sürdürürken halkın arasında bisikletiyle dolaşmaktan onur duyan Sayın Yüksel Çakmur gibi saygın bir devlet adamına CHP Balçova İlçe Kongresinde. “İzmir’in anasını belledin. Defol, git buradan.” ifadeleriyle hakaret eden zihniyet CHP iktidar olamamasının önünde en büyük engelidir.