Dolar 32,6845
%0.65
Euro 34,9280
%0.56
Altın 2.512,070
%1.11
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Foçalılar Torino’yu tarhana ile fethetti

Foçalılar Torino’yu tarhana ile fethetti

HER hafta pazar günleri yerel ürünlerle kurulan ve mart ayında Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından dünyanın 28'inci Yeryüzü Pazarı (Earth Market) ilan edilen Foça Yerel Pazarı'nın kurucuları Foça Zeytindalı grubu üyeleri, Türkiye'yi İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen fuar ve kongre etkinliklerinde temsil etti. Açılan stantta tadımı yapılan tarhana ve Foça Karası şarabı, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

  • Ege Postası
  • 09.11.2012 - 11:33
İZMİR-   Resmi davetliler olarak Foça Zeytindalı Grubu lideri Gül Girişmen, üyeler Fadime Zülfikargil ve Neval Aydın'ın yer aldığı ekibe Foça Belediyesi de Meclis üyesi Serdar Öztürk, belediye personeli Hakan Karamaç ve Cengiz Şaşmaz'la destek verirken, Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin de etkinlik içinde yer alan Slow Fish faaliyetlerine katıldı.

 

Torino'nun tamamen kapalı olan Lingotto Fuar ve Konferans Merkezi'nde düzenlenen etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Fuar bölümünde, 20 İtalyan kentinin yanı sıra dünyada Yeryüzü Pazarı olarak ilan edilen Avusturya'dan Parndorf, Bulgaristan'dan Tcherni Vit, Hindistandan Mumbai, İsrail'den Tel Aviv, Lübnan'dan Beyrut ve Tripoli, Romanya'dan Bükreş, ABD'den Greenville, Porto Riko'dan San Juan ile Türkiye'den Foça Yerel Pazarı standları yer aldı. Değişik kıtalarından ve çeşitli ülkelerinden gelen 200 bin ziyaretçi açılan standlarda Foça'nın yerel ürünlerini tatma ve tanıma şansı buldu. Ziyaretçilere geleneksel yapım Foça Karası Şarabı, iç bakla ile yapılan Fava, kuru domates, Karaburun'un Karabaş Otu reçeli, zeytin reçeli ve pekmez ikram edildi. Tadımların ücretli olduğu fuarda tarhana tercihte diğer tüm ürünleri geride bırakarak, organizasyon komitesinin talebinden fazla götürülmesine rağmen dört günlük etkinliğin ikinci gününde bitti.

 

PETRİNİ: ARTIK BU YOLDAN DÖNÜŞ OLMAZ

Uluslararası Slow Food hareketi kurucusu ve lideri İtalyan Carlo Petrini, dünyada su, toprak ve tohumun tükenmeye başladığını, özellikle Afrika'nın giderek daha çok açlığa itildiğini vurgulayarak, dünya çiftçilerinin korunması ve gezegenin kirletilmemesi için üretimin iyi-temiz ve adil olması gerektiğini söyledi. Petrini, "Bu amaçla kurulan Slow Food Hareketi çok büyüdü. Artık bu yoldan geri dönüş olmaz" dedi.

 

TARHANAYA BAYILDILAR

650 Kongre delegesinden konuşma yapan 90'ı arasında yer alan Foça Zeytindalı Grubu lideri Gül Girişmen, Foça'nın küçük bir kasaba olarak tanımlanabileceğini, ancak bölgede 136 değişik endemik bitki yetiştiğini bunların 86 adedinin Foça'ya has olarak kayıtlı olduğunu belirtti. Girişmen dünyanın yerel pazarcılarını Foça ve Foça Yerel Pazarı konusunda bilgilendirdi. Umduklarının çok üzerinde bir ilgiyle karşılandıklarını, ilk yurtdışı tecrübeleri olmasına rağmen Türkiye ve Foça'yı layıkıyla tanıttıklarını anlatan Girişmen, "Komite 30 kg. tarhana istedi. Biz 40 kg. götürdük. Her gün kazan kazan tarhana dağıttık. Yetmedi. Bayıldılar. Nasıl yaptığımızı sordular. Pek çok ülke temsilcisiyle mutfakta birlikte tarhana kaynattık. İçeriğini anlattık, tarif ettik, pişirdik, tattırdık" dedi.

 

ŞARABIN BAŞARISI

Slow Food yönetiminin kendilerini desteklenecek projeler arasına dahil ettiğini anlatan Girişmen, şöyle devam etti:

 

"Bu kapsamda şimdiden yayınlarında, reklamlarında, her türlü tanıtımlarında Foça'yı da anlatmaya başladı. Görülmesi gerekli yerel pazarlardan biri olarak tanımladı. Geleneksel yapım Foça Karası şarabımızı Avrupa normlarına uygun, mayasız, starter konulmayan, kimyasal katkı olmayan, düşük asitli, yumuşak, tipik Akdeniz şarabı olarak nitelediler. 20 Euro karşılığı yapılan tadımı 150 etkinlik arasında Slow Food'a uygun tek şarap tadımı olarak seçtiler. Şişeler dolusu şarap tükendi. İlk defa bizim zeytinyağımızın duyusal analizini yaptılar. Diğer ürünlerimizi de standımızda sergiledik ve tattırdık. Foça adı, yiyecekleri ve ürünleriyle geleneksel yiyecekler anlamında dünya gıda turizminde tanınır oldu. Pek çok kişi yerinde görmek ve tatmak için ülkemize geleceklerini söyledi. Çok güzel şeyler söylendi. Çok mutlu olduk."

 

GURURLUYUZ

Kuruluşundan beri Foça Zeytindalı grubuna destek veren Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da, Torino'da Foça ve Türkiye adına güzel şeyler olduğunu, Türkiye'nin tek Yeryüzü Pazarı'nın böyle bir işleve konu olmasından da gurur duyduklarını söyledi. Demirağ, "Hem pazarımızın emsalleri arasındaki eksiklerini görmek, hem yerel gıda turizmi kapsamında ülke gezenlere varlığımızı duyurmak, bunu da yerel ürünlerimizi İtalya gibi bir ülkede dünyanın çeşitli ülkelerinden gelmiş insanlara tanıtmak açısından çok yararlı bir katılım olduğuna inanıyorum. Pazarımızı daha da güzel bir noktaya getirmek için desteklerimize devam edeceğiz" diye konuştu.

 

Kongre bölümüne katılan ülkeler

Afrika'dan Cezayir, Burkina Faso, Mısır, Etiyopya, Conakry Guinea, Bissau Guinea, Komor adaları, Kenya, Libya, Madagaskar, Mali, Fas, Moritanya, Mozambik, Sao Tome Prensliği, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, Tanzanya, Tunus, Uganda, Amerika kıtasından Kanada, ABD, Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Ekvador, El Salvador, Jamaika, Guatemala, Haiti, Honduras, Meksika, Nikaragua, Paraguay, Peru, Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti, Trinidad Tobago, Uruguay, Venezüela, Asya'dan Afganistan, Ermenistan, Azerbaycan, Bhutan, Kamboçya, Çin, Güney Kore, Filipinler, Gürcistan, Japonya, Hindistan, Endonezya, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Malezya, Filistin, Sri Lanka, Tacikistan, Tayland, Turkmenistan, Özbekistan, Avrupa Kıtasından Arnavutluk, Avusturya, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İzlanda, Letonya, Litvanya, Makedonya, Norveç, Hollanda, Polonya, Portekiz, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Ukrayna, Macaristan, Türkiye, Okyanusya'dan Avustralya ve Yeni Kaledonya.

 

 

Slow Food nedir'

Slow Food hareketi, 150'den fazla ülkede bulunan destekleyicileriyle yerel ve iyi yemeğin zevkini topluma ve çevreye olan sorumlulukla bir araya getiren bir sivil toplum kuruluşudur. Kar amacı gütmeyen bir hareket olan Slow Food, 1989 yılında fast food ve hızlı yaşam tarzına, yerel geleneklerin yok oluşuna ve insanların ne yediklerine, yedikleri yemeğin nereden geldiğine, tadının nasıl olduğuna ve yaptıkları yemek tercihlerinin dünyanın kalanını nasıl etkilediğine dair ilgilerinin azalmasına karşı, İtalya'da Carlo Petrini tarafından kurulmuş bir harekettir. Slow Food'un bugün dünyada 100 binden fazla üyesi, 1300 yerel şubesi ve kaliteli yemeklerin sürdürülebilir üretimi üzerine çalışan 2 binden fazla yemek kuruluşu bulunmaktadır.  (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.