Dolar 32,4357
%-0.16
Euro 34,7387
%-0.67
Altın 2.441,490
%0.22
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yüzülebilir Körfez için 800 milyon lira

Yüzülebilir Körfez için 800 milyon lira

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında hayata geçirilecek ve 3 yıl sonra önceki günlerde nihai onayı alan "İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi"nin detayları belli oldu. Projeye göre 800 milyon lira harcanarak körfez kurtarılacak ve kentin her yerinden denizde yüzülebilecek. İşte merakla beklenen projenin tüm detayları

  • Ege Postası
  • 25.08.2016 - 08:44

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'in rüya projesi ve kenti marka değer yapacak yüzülebilir körfez hayali adım adım gerçek oluyor. Uzun yıllardır Ankara'dan izin beklenen ancak yaşanan bürokratik süreçler ve ortaya çıkan izin krizi nedeniyle askıda kalan dev proje nihayet başlıyor.

Büyük Körfez projesinde takvim nasıl işleyecek' ONAY GELDİ, SIRA İHALE SÜRECİNDE

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZBAN'dan sonraki işbirliği İzmirlileri yeniden denizle barıştıracak. Körfezde yüzme imkanı yaratacak dev çalışma için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan beklenen ÇED duyurusu gelirken, askıya çıkan projenin detayları da netleşmeye başladı. İki koldan işleyecek proje göre, TCDD tarafından liman alanında yapılacak düzenleme ile gemi yanaşma kapasitesi arttırılacak, Büyükşehir Belediyesi ise körfezdeki temizlik harekatı ile vatandaşlara daha temiz ve yüzülebilir bir deniz imkanı sunacak. Böylece kentin hem ekolojik ve çevre anlamında kurtulması sağlanacak, hem de ekonomik anlamda devrim yaşanacak.

KÖRFEZDEN ÇIKAN MALZEME YENİDEN KULLANILACAK

8 Ağustos 2011'de TCDD ile İZSU arasında imzalanan protokolün ardından resmen start alan proje sürecinde yapım ihalesinin de tamamlanması ile birlikte, öncelikli olarak liman yaklaşım alanı açılacak, konteynır terminali genişletilecek, körfezdeki su sirkülasyonu için yeni bir kanal düzenlemesi yapılacak. Körfez dibinden çıkan malzemelerin geri kazanımı sağlanarak, katı atık tesisinde zemin dolgusu, park ve bahçeler ile yeşil alanlarda zemin düzenlemesi, kıyı tasarım projesinde kullanımı, inşaat yapı malzemesi olarak kullanımı ve körfezde doğal yaşam adaları oluşturulması planlanıyor.

KÖRFEZDE YÜZME HAYALİ GERÇEKLEŞİYOR

Yaklaşık 9 milyon 500 bin metrekarelik alanda yapılacak dip taramasının ardından yeniden hayat bulacak Alsancak Limanı açılacak yeni sirkülasyon ve yanaşma kanalları sayesinde kapasitesini katlayarak arttıracak. Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir süredir ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar ve Büyük Kanal Projesi kapsamında yapılan arıtmalar sayesinde büyük oranda temizlenmeye başlanan İzmir Körfezi, proje ile adeta yeniden hayat bulacak.

"DOĞAL YAŞAM ADASI" SÜRPRİZİ

Körfez'de suyun akışını düzenlemek ve derinleştirme sağlamak amacıyla açılacak iki kanalın yanı sıra, yine proje kapsamında iki adet "Doğal Yaşam Adası" kurulacak. Ekolojik çeşitliliği genişletecek bu adacıklar yine körfezden sağlanacak malzemeler ile inşa edilecek. Körfezin temizlenmesi ve rehabilitasyonun tamamlanmasıyla birlikte canlı türlerinin çeşitliliği de arttırılacak. Çalışmalar sayesinde Karaburun, Mordoğan, Foça gibi dış körfez alanlarıyla kent merkezinin bütünleşmesi sağlanacak.

YAT LİMANLARI VE KÖRFEZ TÜP GEÇİDİ NE OLACAK'

Proje ile birlikte merak konusu olan diğer çalışmalardan İnciraltı, Bayraklı ve Karşıyaka Yat Limanları ile Balçova-Çiğli arasında yapılacak Körfez Tüp Geçidi ise birbirine entegre olacak. Ulaştırma Bakanlığı'nın Karşıyaka Yat Limanı projesi de körfezdeki rehabilitasyon çalışmaları için revize edilecek. Alsancak Limanı'nın genişletilmesiyle birlikte yaklaşık 300 kişiye daha istihdam sağlanacak, kentin yıllık ticari gelir hacmi ise 64 milyon dolar daha artacak. Limanda iki gemi yanaşma kapasiteli mevcut bin 195 metrelik yolcu iskelesi yapılacak iki ek parmak iskele ile toplamda 2 bin 595 metreye uzatılacak ve aynı anda 5 gemi yanaşabilecek.

PROJE 6,5 YILDA TAMAMLANACAK

Projeye hazırlık aşamasında yaklaşık 300 milyon lira harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin üzerinde titizlikle durduğu projenin takvimi ve işleyişi ile ilgili detaylar da ÇED raporunda kapsamlı olarak ele alındı. Buna göre, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek tarama ve dolgu işleri yaklaşık 4 yıl, TCDD'nin sorumluluğundaki liman alanındaki genişletme ve inşaata ilişkin faaliyetler ise yaklaşık 6 yılda tamamlanacak. 2 Adet kruvaziyer iskele ile 2 de doğal yaşam ada inşa edilmesi planlanan dev proje tahmini olarak 77 ayda yani, 6,5 senede tamamlanacak. Projenin tamamı TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün öz kaynakları ile hayata geçirilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.