Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kahramanlar ’da 39 eve yıkım kararı

Kahramanlar ’da 39 eve yıkım kararı

Hilal İZBAN Aktarma İstasyonu inşaatının sürdüğü Ege Mahallesi’nde esnaf güçlükle ayakta durmaya çalışırken, şimdi de evlerin yıkılacağı haberiyle bir kez daha yıkıldılar.

  • Ege Postası
  • 24.09.2012 - 00:36
 İZMİR-  13 Nisan 2012’de ihaleye çıkarılan ve 27 Haziran’da yapılmasına başlanan Kahramanlar Mahallesi’ndeki Akıncılar Alt Geçidi ve Hilal İZBAN Aktarma İstasyonu inşaatı kapsamında Ege Mahallesi’nde 39’u tapulu olmak üzere sayısı belirsiz mesken yıkılacak. Kahramanlar Mahallesi Muhtarlığı’ndan alınan bilgiye göre, 39 tapulu mesken olmak üzere yaklaşık 40 tapusuz evin de yıkılacağı belirtildi.
Mahallenin şantiyeye dönüştüğünü belirten Kahramanlar Mahallesi Muhtarı Sebahattin Özoran, “Burada yapılanlar hakkında kimseye bilgi verilmiyor. Mahallemiz aylardır toz toprak içinde. İnsan güvenliği, sağlığı ve hayatımızın idamesi için defalarca yüklenici firmayı uyardık. 3 defa Büyükşehir bünyesindeki Muhtarlar Masası’na başvurdum. Geri dönüş yapan çıkmadı. Akşam gelin mahallemize bakın, hiçbir yerde ışık yok” diye ifade etti. Aynı zamanda Akıncılar Caddesi’nde esnaflık da yaptığını söyleyen Özoran, “Mahallemizde Cuma günleri kurulan pazarı kaldırdılar. Mahallelinin gayretleriyle pazar sürdürülüyor. Toz toprak ve belirsizlik yüzünden kepenk kapatan esnaflar var. Ayrıca okul dönemi başladı. Ege Mahallesi’nden Kahramanlar Mustafa Öğütveren Ortaokulu’na gelen çocuklar 1 ay sonra çamurdan geçemeyecekler” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırma ilanının yapıldığına dikkat çeken Muhtar Özoran, “Bundan sonraki süreçte yıkımlar gerçekleşecek. Büyükşehir yıkımları ne zaman gerçekleştirece? Meskenler ne kadar fiyattan alınaca? Tapusuz meskenlerin hali ne olaca? İnsanlar nereye gidece? Mahalle sakinlerinden hiç kimse bu soruların cevabını bilmiyor” diye konuştu.
İnşaat çalışmalarından maddi olarak etkilenen esnaflardan Levent Çalıdan, “İnsanların artık bu yolu kullanmaması bizim işlerimize yansıyor. Solumdaki iki dükkan kapandı. Hatay’da ve Gaziemir’de esnaf açısından yaşananların aynısı burada da gerçekleşiyor” dedi. Çay Ocağı işleten İbrahim Söğüt ise “Çay Ocağı işletiyorum. Mahalle toz toprak içinde. Haftada bir pazarda çay ve börek satarak para kazanabiliyoruz. Pazar kaldırıldığında biz bittik demek. Geçici olarak pazaryeri de yok” diye ifade etti.
“Aralık sonunda bitireceğiz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi proje bitirme tarihi olarak 27 Mart 2013’ü açıkladı. Yüklenici firma ise 2012’nin Aralık ayı sonunda bitireceğini belirtti. Yüklenici firmadan bir yetkili ise “Buranın projesi 2009’da çizilmiş. İhalesi ise yakın zamanda yapıldı. Akıncılar Caddesi’nden başlayan ve eski Sümerbank güzergahında bitecek olan alt geçit için 280 ev yıkılacak” diye konuştu. Şehir içinde iş yaptıklarından dolayı birçok bürokratik engelle karşılaştıklarını söyleyen şirket yetkilisi, “Şantiye alanı içerisinde 1934 yılında yapılan Kahraman Asker Çeşmesi var. Anıtlar Mezarlığı’ndan izin bekliyoruz. Bu yüzden bu alanda imalat yapamıyoruz. İzin çıktığında çeşmeyi buradan taşıyacağız” diye kaydetti.
“Nereye gidelim”
Ege Mahallesi’nde tapu sahibi olan Ali İhsan Tutukay yıkım kararına, “Bize hiçbir bilgi verilmedi. Kamulaştırma ilanı çıktığında 35 – 40 gün içinde sizi çağıracağız dediler. Geri dönüş yapan olmadı. Biz mahalle olarak buraların yıkılmasını istemiyoruz. Bizden veraset intikal işlemleri istediler. Biz bu işlemleri yaptık. Hala geri dönüşü bekliyoruz. Gelip bize danışsınlar istiyoruz” diye konuştu. Tapusuz meskende oturan Sabahattin Ballı ise “Ege Mahallesi Dere Boyu’nda oturuyorum. Biz buna razı değiliz. Başınızın çaresine bakın diye sözler oldu. 64 yıldır buradayım. Bu yaştan sonra nereye gideceğiz” dedi.
Geçit kapalıydı
Tenekeli Mahallesi olarak da bilinen Ege Mahallesi, Kahramanlar Mahallesi Akıncılar Caddesi’ne bir hemzemin geçitle bağlanıyordu. Hilal Aktarma İstasyonu inşaatı sebebiyle hemzemin geçit kapatılmıştı. Hilal Aktarma İstasyonu tamamlandığında Karşıyaka’dan gelen yolculara 7 dakika, Menderes’ten gelen yolculara ise 20 dakika kazandıracağı tahmin ediliyor. (YENİGÜN)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.