Dolar 32,5948
%0.33
Euro 35,0146
%0.12
Altın 2.451,610
%0.63
Bist-100 9.763,00
%0.48

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Baz istasyonlarının sayısı git gide artıyor: Halk sağlığı ikinci planda!

Baz istasyonlarının sayısı git gide artıyor: Halk sağlığı ikinci planda!

İzmir'de kent merkezlerine kurulan baz istasyonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Alsancak Gündoğdu Meydan'ın da bulunan iki adet seyyar baz istasyonundan sonra, Konak'ta yaya üst geçidi yapılması planlanan alanda yeni kurulan baz istasyonu vatandaşların tepkisini çekti. Yeni genelge ve yasaların GSM şirketlerini korur nitelikte olduğunu söyleyen çevreci avukatlardan Avukat Arif Ali Cangı ve Yelda Kullap baz istasyonlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Baz istasyonlarının sayısı git gide artıyor:

  • Ege Postası
  • 07.07.2015 - 10:06
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - Çevresi tel örgülerle kapatılan Mithatpaşa Caddesi bitimindeki alanına kurulan baz istasyonu halkın tepkisini topladı. Konuyla ilgili Ege Postası'na konuşan çevreci avukatlardan Arif Ali Cangı ve Yelda Kullap önemli mesajlar verdi. Baz istasyonlarıyla ilgili uzun yıllar mücadele verdiklerini ifade eden Arif Ali Cangı, "Kamunun yoğun yaşadığı alanlara, okullara ve hastanelere yakın olan yerlere baz istasyonu kurulmasına  izin vermemesi gerekiyor" dedi. Avukat Yelda Kullap ise halk sağlığının arka plana atıldığını belirterek, "GSM şirketleri istedikleri gibi at koşturuyorlar" diye konuştu. 

CANGI: SIKINTI HER SEFERİNDE BİR ŞEKİLDE AŞILDI
AYM'nin verdiği karar neticesinde baz istasyonlarını belediye tarafından ruhsata bağlandığına dikkat çeken Avukat Arif Ali Cangı, "Son genelgelerin takibini yapamadım ancak baz istasyonlarının hepsine belediye tarafından ruhsata bağlandı AYM'nin vermiş olduğu bir karar neticesinde. Hastanelere-okullara yakın olamayacağına dair düzenlemeler var ama bunlar her seferinde bir şekilde aşıldı. Hatta açılan pek çok davada da mahkeme heyeti geldiği zaman elektro-manyetik yayın derecesi düşürülmek suretiyle sıkıntıyı aştılar. Yani kurulacak bir baz istasyonunu belediyelerin ruhsatlandırması gerekiyor. Konak'ta ise Konak Belediyesi'nin Bornova'da ise Bornova Belediyesi'nin ruhsat vermesi gerekiyor. Ruhsat vermediyse Konak Belediyesi imar kanununa aykırılıktan yıkım ve para cezasına hükmedilmesi gerekiyor. Bu son derece önemli bir boyut. Diğer yönetmelikler, telekominikasyon kurumunun çıkardığı yönetmelikler ve diğer mevzuatlardan da önemli" dedi.

"UZUN YILLAR MÜCADELE VERDİK"
Uzun yıllar baz istasyonlarının kent merkezlerine kurulmasıyla ilgili mücadele verdiklerinin altını çizen Cangı, "Her seferinde yeni yönetmelikler çıkararak bunu aşmaya çalıştılar. Şu anda bunun en iyi denetimini yapacak olan belediyelerdir. Kamunun yoğun yaşadığı alanlara okullara yakın olan yerlere hastanelere yakın olan yerlere izin vermemesi gerekiyor. Ruhsat alınmamışsa imar mevzuatı gereği gerekli yatırımların yapılması gerekiyor" diye konuştu.



KULLAP: YASA VE YÖNETMELİKLER GSM ŞİRKETLERİNİ KORUYAN NİTELİKTE
GSM baz istasyonları şirketlerine Bilgi Teknolojisi ve İletişim Kurumu'nun sertifika verdiğini ifade eden Avukat Yelda Kullap, "Sertifikaya göre devreye sokuyorlar. Denetimleri BTK yapıyor. Baz istasyonu faaliyete sokarken BTK'dan sertifika alıyor. Yönetmelik gereği baz istasyonu kurulması için izin belgesi gibi. Binanın imarlı mı imarsız mı bakılması lazım. Ruhsatlı bina üzerine kamu ya da özel kuruluşlar ve kişiler çatısına-direğine baz istasyonu kurulması için izin veriyor. Şirket de o yeri kiralamış oluyor. Dikkat çekemezsin mesela. 2000'li yıllarda valiliğin genelgeleri vardı. O sonra kendi kendine kalktı. Kurulamaz işlerliğini yitirdi yerine başka yasa ve yönetmelikler geldi ve GSM şirketlerini koruyan nitelikte. Hastane içlerine bile konabiliyor" şeklinde konuştu. 

HALK SAĞLIĞI ARKA PLANA ATILDI 
Halk sağlığının arka plana atıldığını ve GSM şirketlerinin istedikleri gibi at koşturduklarını söyleyen Kullap şöyle konuştu: "Kamu kurumlarının valiliğin olumlu halk sağlığı yönünde olumlu bir görüşüydü sonradan çıkan yönetmelik ve yasalarla halk sağlığı arka plana atıldı. Maalesef bu tarz kamu binalarının hastanelerin bulunduğu yerlere baz istasyonu konulamaz diye bir yasa yok. Sadece mesafelerle ilgili sınırlandırmalar var. Yargıtay bazen olumlu bazen aleyhte kararlar veriyor. Ancak eskiye göre olumlu kararlar çıkmıyor. Sonra o kararlar da kaldırıldı. Aman zaman olumlu kararlar da geliyor. Sağlığa zarar verme riski yüksekse sağlık tercih ediliyordu. Bazı kararlarda da son zamanlarda kesin zarar verdiği kanıtlanamamıştır ve reddediliyor diye kararlar çıkıyor. GSM şirketleri istedikleri gibi at koşturuyorlar." 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.