Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ünlütürk, 'Türkiye kişi başı milli gelirde tıkandı'

Ünlütürk, 'Türkiye kişi başı milli gelirde tıkandı'

Ege ihracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, "Türkiye bilinen iş yapma teknikleriyle 10 bin dolar gibi bir kişi başı milli gelir rakamını yakaladı fakat burada tıkanmış vaziyette.

  • Ege Postası
  • 28.04.2016 - 11:58
Katma değeri yüksek ürün ihracatına başlayamazsak bunu aşamayız. Bu sebeple eğitim ve özgür düşünce çok önemli" dedi.

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen 14 oturum ve 2 panelin yapılacağı "Beşeri Sermaye, Girişimcilik ve Yenilik" temalı kongre Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk'ün verdiği açılış dersi ile başladı. Yetişmiş insan kaynağının ve özgür düşüncenin önemine vurgu yapan Ünlütürk, "İnovasyonun ana fikri özgür düşüncedir. Teknoloji geliştikçe fırsat eşitsizliği kavramı önemini yitirmeye başladı. Eskiden ansiklopediye sahip değilsen bilgiye erişemezdin. O ansiklopedi de tek kaynaktı ve güncelliği tartışmalıydı. Ama şimdi herkes istediği zaman, istediği yerden arzu ettiği bilgi ve verilere ulaşma şansına sahip. Üstelik girişimciliği destekleyen pek çok proje de mevcut" diye konuştu. Türkiye'nin büyümesini sürdürmesi ve endüstrinin 4.0 devrimini yakalaması gerektiğini ifade eden Ünlütürk, Türkiye'nin son dört, beş yıldır milli geliri arttıracak bir şey yapamadığını ifade etti. Ünlütürk, "Türkiye bilinen iş yapma teknikleriyle 10 bin dolar gibi bir kişi başı milli gelir rakamını yakaladı fakat burada tıkanmış vaziyette. Katma değeri yüksek ürün ihracatına başlayamazsak bunu aşamayız. Bu sebeple eğitim ve özgür düşünce çok önemli" dedi.

"ENDEKSLERDE KARNEMİZ İYİ DEĞİL"
Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin veriler paylaşan Ünlütürk, “2014-2015'de küresel rekabetçilik endeksinde ülkemiz bir önceki yıla göre altı basamak gerileyerek 140 ülke içinde 51. sıraya düştü. Küresel inovasyon endeksinde de 140 ülkede 58. sıradayız ki burada da karnemiz iyi değil. Yüzümüzü güldüren tek veri küresel girişimcilik endeksinden. Burada 132 ülke arasında 28. sıradayız, bu tablo umut verici" dedi.

Ünlütürk, "Artık sanayi 4.0'ı konuşuyoruz. Nesnelerin interneti ve büyük veri gibi kavramlar hızla hayatımıza girecek ve bu bir devrim olacak. Fakat eğitim politikamız araştırmacı bir nesil yetiştirmeye uygun değil. Kamu politikalarımız da üretim odaklı değil. Daha önce fen fakültelerinden mezun olan kimyacı ya da fizikçiler bugün öğretmenlik yapıyor. Sanayi bu insanlardan faydalanamıyor" diye konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk'e konuşmasının ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayten Ayşen Kaya tarafından Ege Orman Vakfı'nın “Doğa Dostu Sertifikası" verildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.