Dolar 32,5585
%0.14
Euro 34,9022
%0.69
Altın 2.433,630
%0.03
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üçkuyular halkından İmam Hatip isyanı

Üçkuyular halkından İmam Hatip isyanı

2003 yılında kapatılan Üçkuyular’daki İzmir Maliye Meslek Lisesi’nin İmam Hatip Lise’sine dönüştürülmesine tepki gösteren halk eylem yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na tepki gösterdi. Yaklaşık 500 imza toplayarak bakanlığa itiraz eden halk, bölgede mesleki eğitim verecek okula ihtiyaç olduğunu söyledi ve “Bakanlığın halkı çiğneyerek karar almasına karşıyız” dedi.

  • Ege Postası
  • 21.08.2014 - 16:06
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-  Aralarında sayısız akademisyen, kaymakam, vali, siyasetçi, sanatçı,  sporcu, mali müşavir ve ekonomistin de olduğu ve toplam bin 600'ü aşkın mezun veren İzmir Maliye Lisesi’nin İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülmesine bölgede yaşayan halktan sert tepki geldi. Kapatıldığı 2003 yılından bu yana uzun süredir atıl durumda bulunan ve dönem dönem meslek eğitim kursları verilen kurumun İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülmesine dair bakanlıklarca hazırlanan plana karşı çıkan Fahrettin Altay Mahallesi sakinleri eylem düzenledi. Mahalle sakinlerinin yanı sıra, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Polat Manduz ve ilçe yönetimi, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı eylemde, vatandaşlar topladıkları imzalar ile bakanlığa itirazlarını sunacaklarını duyurdu.
 
 HALK İMAM HATİP DEĞİL, MESLEK OKULU İSTİYOR
Düzenlenen eylem sırasında mahalle halkı adına söz alan Özgür Bulut Angın, söz konusu planlara tepkisini dile getirerek, mahallede gençlerin meslek liselerine ihtiyacı olduğunu dile getirdi ve İmam Hatip Lisesi yerine, endüstri meslek lisesi, turizm otelcilik meslek lisesi, ticaret meslek lisesi ya da  sağlık meslek lisesi istediklerini kaydetti.
 
MAHALLE SAKİNLERİNDEN İMZA KAMPANYASI
Bakanlığın söz konusu bölgede İmam Hatip Lisesi ve Vergi Dairesi yapma kararına karşı vatandaşların 500 imza topladıklarını ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na itirazda bulunacaklarını duyuran Fahrettin Altay Mahallesi Muhtarı Sinan Kilercioğlu, “Uzun yıllardır kapalı durumda olan bu okulun berduşluğunu, hırsızlığını, her türlü çilesini biz mahalleli olarak çektik. Üçkuyular’daki alan satılınca vergi dairesinin de buraya taşıyacaklar. Mahallemizin gençlerinin mesleki eğitim görebileceği kurumlara daha çok ihtiyacı var. Biz gençlerimize iş imkanı yaratacak eğitim kurumlarının yapılmasından yanayız. Böyle bir durumda her  türlü onay ve desteği de vermeye hazırız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na itirazda bulunacağız” dedi.
 
“HAKARET OLARAK SAYIYORUZ”
Yerel yönetimin hiçe sayılarak ve belediyelere haber verilmeden plan değişikliği yapılmasına sert tepki gösteren CHP Karabağlar İlçe Başkanı Polat Manduz, “Çok acı bir tablo ile karşı karşıyayız. Plan değişikliği yapma yetkisi belediyelere ait olmasına rağmen, ranta hizmet amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yetkiyi de eline aldı. Buradaki plan tadilatı, halka danışılmadan, ihtiyaç, trafik, yoğunluk gibi faktörler düşünülmeden, belediyeye haber verilmeden yapıldı. Benzer şekilde, Otoyol kenarına AVM ve otel yapıldığını da gördük. Gençlerimizin önünü keserek çağdaş okulların yapılmasına engel oluyorlar ve hükümet kendi anlayışına hizmet edecek şekilde hareket ediyorlar. Biz İmam Hatip’lere karşı değiliz. Ama başka alanlar varken, özellikle buranın seçilmesi yurttaşlarımızın tepkisine ve belediyelerimize yapılan haksızlığı, hükümetin kendisi gibi düşünmeyen vatandaşlara yaptığı bir haksızlık olarak görüyoruz. Bu planları yapan zihniyete CHP olarak karşı olduğumuzu belirtiyor ve vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu duyuyoruz” diye konuştu.  
 
BELEDİYE VE MESLEK ODASINDAN DUBLE İTİRAZ
Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Karabağlar Belediyesi yetkilileri söz konusu planlara itirazda bulunacaklarını söyleyerek, sundukları itirazlar kabul edilmediği takdirde ise mahkemeye gideceklerini duyurmuştu. Öte yandan, hazırlanan imar planları hakkında inceleme yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarına itirazda bulundu. Hazırlanan planların yoğunluk artışına yol açtığı ve bölgede asıl ihtiyacın meslek lisesi olduğunu belirten Şehir Plancıları, sosyal donatı alanlarının azaldığını ve eksilen donatı alanlarına eş değer alanlar sunulmadığı gibi  gerekçelerle Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itirazlarını sundu.
 
PLANDA VERGİ DAİRESİ, İMAM HATİP LİSESİ VE CAMİ BİRARADA
Karabağlar ilçesi Fahrettin Altay Mahallesi'nde yer alan Maliye Meslek Lisesi'nin İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülmesi için karar alan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) hazırladığı planları geçtiğimiz haftalarda Çevre Şehircilik Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlık, MEB'in Üçkuyular'da yer alan ve atıl durumda bulunan eski yatılı meslek lisesine ait yurt binaları, derslikler ve idari yapıların olduğu 10 bin 647 metrekarelik alanın 8 bin metrekaresine İmam Hatip Lisesi, 2 bin 647 metrekarelik alanda da vergi dairesi yapılmasına olanak sağlayan imar planlarını onaylayarak askıya çıkardı. Mülkiyeti hazineye ait arazide 4 kata kadar yapılaşma sınırını koruyan planlara olur veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eğitim tesis alanı ve resmi kurum alanı olarak belirlenen söz konusu okul alanında cami, pansiyon ve spor salonu yapılmasına yönelik yapılaşma koşullarını da onayladı. Bakanlık, 22 Ağustos tarihinde resmi itiraz süreci biten 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planlarıyla ilgili Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne değişikliği resmi yazı ile bildirirken, belediyeler alanla ilgili bir plan çalışması yapmadı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.