Dolar 32,3811
%0
Euro 34,5816
%-0.02
Altın 2.386,260
%0.25
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türk Kadının Seçme ve seçilme hakkını almalarının 81. yılı gururu

Türk Kadının Seçme ve seçilme hakkını almalarının 81. yılı gururu

İzmir “5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının yıldönümü" nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği etkinlikte yüzlerce kadın yürüdü. Seçme ve seçilmle hakkını almalarının 81. yılında

  • Ege Postası
  • 05.12.2015 - 15:05
İzmirli kadınlar, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 81. yıldönümünü kutladı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende kadınlara seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Sesinizi yükseltmek için sadece 8 Mart ve 5 Aralık'ları beklemeyin. Lütfedilmiş değil, kazanılmış hakların peşine düşün" diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, tören sonrasındaki  yürüyüş etkinliğine de katılarak, Cumhuriyet Meydanı'ndan Kültürpark'a kadar kadınlarla birlikte yürüdü.

Yürüyüşe katılan CHP Genel Başkanı yardımcısı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbeş Aydın, kadın hakları ve kadınların siyasetteki yeriyle ilgili çarpıcı mesajlar verdi. Kocaoğlu, kadınların siyasette yeterli sayıda ve kendi kimlikleriyle temsili sağlanamadığı müddetçe gerçek demokrasiden sözedilemeyeceğini, Böke kadınların artık şiddet maruz kalmamak istediğini, Aydın ise 5 Aralık ve 8 Mart Dünya Kadınlar gününde kadınlara ücretsiz ulaşım hakkı verilmesini istediklerini söyledi.

''Siyasetin İzmirli kadın öncüleri: Bu kent örnek alınmalı'' Haberi okumak için tıklayınız...



Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 81. yıldönümü Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan etkinlikle kutlandı. CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kadın örgütleri temsilcileri ve üyelerinin katıldığı etkinlikte canlı mankenler ilk kadın milletvekilinin yemin ettiği an ile Türk kadının ilk oy kullandığı dönemi sergiledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Türk kadının en büyük bayramının 81. yıldönümün kutluyoruz. Ulu Önderimiz'in 81 yıl önce o günün parlamentosunda aldığı bu büyük kararı maaalesef tam olarak anlayamadık. Gereğini tam olarak yapamadık. Hepimize gereğini yerine getirmek için büyük görev düşüyor" dedi.




SİYASETİN BİRAZ KADINLAŞTIĞI BİR YAPI HEPİMİZE İYİ GELİR
Başkan Aziz Kocaoğlu burada yaptığı konuşmada, 5 Aralık'ın Türk kadınının en büyük bayramı olduğunu dile getirdi. Kadınların ağırlıkta olduğu bir meclis yapısında, siyasi üslubun da çok daha nazik, duyarlı ve yapıcı olacağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, böyle bir tablonun tüm ülkeyi olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 5 Aralık 1934’te, gelişmiş pek çok Avrupa ülkesinden daha önce, Türk kadınına siyasetin yolunu açan Mustafa Kemal Atatürk’ün neden böyle bir hamleye gerek duyduğunun iyi anlaşılması gerektiğini belirterek; "Meselenin özü şudur: Kadınların  siyasette “yeterli sayıda ve kendi kimlikleriyle” temsilini sağlayamadığımız müddetçe gerçek demokrasiden söz edemeyiz. Siyasette kaliteyi artırmak; nezaketi, sevgiyi, empatiyi, şefkati, merhameti, sadakati ve duyarlılığı kalıcı kılmak için de hep birlikte bu mücadeleyi vermeliyiz" diye konuştu.



Siyaset kalıplarını yerle bir etmenin zor olsa da imkansız olmadığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu şöyle devam etti: "Kadınların “erkekleşerek” siyaset yaptığı değil, siyasetin biraz “kadınlaştığı” bir yapının hepimize iyi geleceği kesin! Hep merak etmişimdir: Kadınlar sömürülmeye, baskılara, haksızlığa, zulme ve eşitsizliğe karşı seslerini yükseltmek için neden sadece 5 Aralık’ları, 8 Mart’ları bekler duru? Neden bu mücadelede sürekliliği sağlamazla? Buradan kadınlarımıza iki tavsiyede bulunmak istiyorum: Sorunların başkasına havale edilerek çözülemeyeceğini sakın unutmayın! Ve daha da önemlisi; lütfedilmiş değil, kazanılmış hakların peşine düşün!"


BÖKE; "İZMİR ÖRNEK OLMALI"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ise kürsüye Arda ve Kaan adlarındaki iki erkek çocuğu ile birlikte çıktı. Kadınların hak arama mücadelesinin tüm toplumun mücadelesi olduğunu dile getiren Böke, kadına biçilen rol ve sorumlulukların siyasette var olmalarını engellememesi gerektiğini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, TBMM'de kadınların temsil oranının yüzde 15 olduğunu oysa Türkiye'nin yüzde 50'sinin kadın olduğunu söyledi. Böke, kadınlara seslenerek "Meclis'te sizin sesiniz olabildiğimiz zaman Türkiye'de insan haklarında bahsedilecek, demokrasi yerleşecek, özgür Türkiye olacak. Biz ölmek değil yaşamak istiyor, şiddete maruz kalmamak istiyoruz. Özgecanlar'ın cezası verildiğinde alkışlamadığımız Türkiye hukuku istiyoruz. Çocuklar, kadınlar, gençler ve erkeklerle birlikte özgürce, demokrasi içinde yaşamak istiyoruz" dedi. Böke, Mustafa Kemal Atatürk'e Türkkadınına seçme ve seçilme hakkı verdiği için teşekkür etti.



5 ARALIK VE 8 MART'TA ULAŞIM KADINLARA ÜCRETSIZ OLSUN!
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbeş Aydın, 5 Aralık 1934'ün kadınlar için demokrasiye atılmış ilk adım olduğunu bu nedenle 5 Aralık'ın kadınlar için demokrasi günü olduğunu söyledi. Türkiye'de devlet, ordu, meclis, partiler, sivil toplum kuruluşlarınıda hep erkek egemenliği olduğunu belirten Aydın, "Erkek oğlu erkek milletiz. Kadınlar adına diyoruz ki; erkeklerden cennet, çiçek, böcek istemiyoruz. Hayatımız cehenneme çevirmeyin yeter. Biz insan haklarında eşitlik istiyoruz" dedi. Aydın parti içi kongrelerinde kadınlar çok az yer verildiğinden yakınarak, mor liste yapacaklarını fazla sayıda kardın yazacaklarını, oy kullanan çok sayıda kadın olduğunu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan da bazı istekleri olduğunu dile getiren Aydın, 5 Aralık'ta ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde belediye otobüslerinin kadınlara ücretsiz olmasını talep etti. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasını ve indirimli kart da verilmesini isteyen Aydın, ayrıca belediyelerde aynı ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu gibi projeler için kadınlardan oluşan kurulun vereceği "Kadın Etki Değerlendirme Raporu" uygulamasının devreye alınmasını önerdi. Konuşmaların ardından 5 Aralık Nedeniyel kadın şefin yönettiği İzmir Büyükşehir Belediesi bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'nıdan Kültüpark Fuar alanına kadar yürüyüş yapıldı. 




TARİHİ KARELER CANLANDIRILDI
Cumhuriyet Meydanı'nda tören sırasında "Sokak Sanatları Atölyesi" sanatçıları ilgi çeken bir etkinliğe imza attı. Türkiye'nin ilk kadın milletvekillerinden Hatı Çırpan'ın meclis kürsüsündeki konuşma anı ve kadınların ilk kez oy kullandığı 1935 seçimlerini yansıtan fotoğraf kareleri sahnede canlandırıldı. Törenin ardından Cumhuriyet Meydanı'ndan Kültürpark'a kadar yürüyen kadınlara Başkan Aziz Kocaoğlu da eşlik etti.

GÖNÜLLÜLERDEN ANLAMLI DESTEK
Düzenlenen tören ve yürüyüşe sosyal projelerde önemli görevler üstlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi Gönüllü Takımı'nın üyeleri de katıldı. 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü nedeniyle bir araya gelen gönüllüler, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının yıldönümü etkinliğine de destek verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, özellikle Abla-Ağabey-Kardeş Projesi ile büyük izler bırakan gönüllü gençlere teşekkür etti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.