Dolar 32,4976
%0.19
Euro 34,7987
%0.17
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türeli'den avukatlar için kanun teklifi

Türeli'den avukatlar için kanun teklifi

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, meslekte en az 8 yıl görev yapan avukatların yeşil pasaport almalarını düzenleyen kanun teklifi verdi.

  • Ege Postası
  • 25.12.2014 - 11:32
Türeli, TBMM Başkanlığı’na sunduğu, “Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin yaptığı değerlendirmede, 15.07.1950 tarih ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14.maddesi'nin (A) bendinin 1. fıkrasında hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) alabilecek olan şahıslar belirtildiğini ifade etti.

Türeli, “Avukatlar, bazı uluslararası duruşmalara vize engelleri nedeniyle katılamamaktadır. Kanun teklifi ile vizenin problem olmaktan çıkarılmasını amaçlıyoruz” dedi.

Söz konusu hususi pasaport hakkından serbest çalışan avukatların yararlanamadığını belirten Türeli, şöyle devam etti:

“Diğer taraftan, imzalanmış olan uluslararası kurallara göre avukatlara uluslararası  serbest dolaşım hakkının sağlanması bir zorunluluktur. 27 Ağustos-7 Eylül 1990 tarihleri arasında Havana'da toplanan Suçların Önlenmesine ve Suçların Islahı Üzerine Birleşmiş Milletler Konferansı tarafından kabul edilen ve ülkemizin de imzalamış olduğu “Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler’in Avukatlık Faaliyetinin Güvencesi başlıklı 16 ıncı Maddesi, sözleşmeyi imza eden hükümetlere avukatların; hiçbir baskı, engelleme, taciz veya bir müdahaleyle uğramadan, her türlü mesleki faaliyeti yerine getirmelerini ve yurt içinde, yurt dışında serbestçe seyahat etme, müvekkilleriyle görüşebilmelerini sağlamaktadır.

Bu durumun bir örneği, Mavi Marmara olayı ile ilgili olarak İsrail aleyhine Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde açılan soruşturmada Savcılık Bürosu’nun mağdur avukatlarına verdiği Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki randevularına Hollanda’nın vize engeli koyması nedeniyle mağdur avukatların katılamamalarıyla yaşanmıştır.”

Türeli, tüm bu nedenlerden dolayı 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 1. maddesinde de belirtildiği üzere bir kamu görevi olan savunma mesleğini yapan avukatların yeşil pasaport kapsamına dahil edilmesinin uygun olacağını kaydetti.





 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.