Dolar 32,4653
%-0.07
Euro 34,7306
%-0.69
Altın 2.435,800
%-0.02
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tünel mağdurlarının ahı tuttu

Tünel mağdurlarının ahı tuttu

Geçtiğimiz yıl özelleştirme ihalesi sonrasında mevcut hizmet binası satılan Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü, Laka Köyü’nde taşınmayı planladığı yerin imar planları da mahkeme tarafından iptal edilince sokakta kaldı. Konak Tünelleri’nin inşası sırasında kamulaştırma yaptığı Damlacık’taki konut alanları hariç elinde boş arazisi bulunmayan müdürlük yer krizine çözüm ararken, yargıdan gelecek nihai sonuca göre hareket edecek.

  • Ege Postası
  • 27.01.2015 - 12:05
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz yıl İzmir’de büyük tartışmalara yol açan Ağaçlıyol’daki özelleştirme krizinin yankıları dinmek bilmiyor. Bornova’daki iki ayrı alanda Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait devlet arazilerinin satışı iptal edilince ortada kalan kurum taşınacak yer bulamıyor. Özelleştirme İdaresi’nin Ağaçlıyol’da yer alan alanları satmasıyla Laka Köyü yakınlarında dev bir tesis kurmayı planlayan Bölge Müdürlüğü söz konusu alanın da imar planları mahkeme tarafından iptal edilince şoka uğradı.

DİMYATA GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN OLDU

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Bornova Ağaçlıyol’da Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’ne ait toplam 54 bin metrekarelik iki ayrı arazinin satışıyla başlayan kriz kurumun başına dert açtı. Satışın önünü açmak için özelleştirme ihalesi öncesinde Ankara’da yapılan plan değişikliği mahkeme kararı ile iptal edilirken, bölge müdürlüğünün söz konusu arazileri yargı tarafından yeniden  yeşil alan ilan edildi.

ÖZELLEŞTİRME FACİASI KURUMU YERSİZ BIRAKTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin açtığı davalar sonrasında plan değişikliği iptal edilen Karayolları arazileri için yargı süreci devam ederken, mahkemeye satışın iptali için açılan davalar ise henüz sonuçlanmadı. Ancak, özelleştirme sonrası rekor bedelle satılan araziler için sözleşmeler imzalandı, işlem de resmiyet kazandı ve Bölge Müdürlüğü’nün taşınması için süreç başladı. Bu doğrultuda yeni yer arayışına giren Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü, Laka Köyü’nde dev bir tesis kurmak için çalışmalara başladı. 

YENİ YERİNİ DE MAHKEME İPTAL ETTİ

Gelişmeler sonrasında kendi yerinde “misafir” konumuna düşen ve yersiz kalan resmi kuruma yeni bölge müdürlüğü binası için bu sefer Bornova Laka Köyü’nde 100 dönüm büyüklüğündeki Milli Emlak arazisi tahsis edildi. Söz konusu alan ve zeminle ilgili meslek odalarının tüm olumsuz görüşlerine karşın, yapılan plan değişikliği ile arazi Belediye Hizmet Alanı’ndan çıkartılarak 21 katlı bölge müdürlüğü binası, 17 katlı lojman, 5 katlı misafirhane ve 5 katlı sosyal tesise dönüştürülürdü. Gelişmelerin ardından İzmir 5’inci İdare Mahkemesi’ne dava açan Bornova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin talepleri haklı görülürken, yargı bakanlığın hazırladığı planları iptal etti ve bölge müdürlüğünün taşınma hayalleri de suya düştü. Elindeki arazilerini satan Karayolları’nın bitmek bilmeyen yer çilesi trajikomik bir hikayeye dönüşürken, üst üste gelen yargı kararları da kurumun ortada kalmasına yol açtı.

KARAYOLLARI DAMLACIK’A MI TAŞINACAK'

Sabuncubeli Tüneli ve Konak Tünelleri gibi milyarlık projelerde yaşanan sayısız zorluklarla mücadele eden kurumun 2013 yılında başlayan hayal kırıklığı artarak devam ederken, son darbe de yer krizi oldu. Bir türlü çözüm bulunmayan yeni binası için yer arayışından şimdilik sonuç alamayan müdürlük Laka Köyü için verilen mahkeme kararını ise temyize taşıdı. Yargı süreci ve sayısız bürokratik işlemle boğuşan Bölge Müdürlüğü’nün elinde Konak Tünelleri’nin inşası sırasında Damlacık semtinde kamulaştırılan konut alanları haricinde bir yer kalmazken, bu sefer de kurumun kent merkezindeki söz konusu bölgeye taşınması gündeme geldi ve ortaya çıkan çeşitli söylentiler de tartışma konusu oldu.

“ARA ÇÖZÜMLER DÜŞÜNECEĞİZ”

Yaşanan çıkmazla ilgili olarak kurum adına açıklamada bulunan Karayolları 2’inci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu ise devam eden yargı sürecine dikkat çekti ve plan iptaliyle ilgili devam eden yargı sürecini hatırlattı. İhtiyacı karşılayacak büyüklükte bir alanları olmadığını belirten Bölge Müdürü Uraloğlu, Ağaçlıyol’daki mevcut hizmet binalarında henüz taşınmanın söz konusu olmadığını söyledi ve “Süreç henüz netlik kazanmadı. Yersiz kalmamız gibi bir durum söz konusu değil. Gerekirse ara çözümler düşüneceğiz” diyerek yer konusuyla ilgili çözüm arayışlarının devam ettiğini dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.