Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Torbalı çöplerinden ekonomiye katkı

Torbalı çöplerinden ekonomiye katkı

İZMİR'in Torbalı İlçesi'nde, çöpleri 8 ayrı havuza aktaran, presleyip ekonomiye kazandıran ayrıştırma tesisi kuruldu. İzmir'de 8 ayrı havuza toplanan çöpten

  • Ege Postası
  • 29.06.2015 - 12:44
İZMİR - Torbalı Belediyesi tarafından kurulan ayrıştırma tesisi, çöpleri 8 ayrı alana aktararak, presleyip ekonomiye kazandırıyor. AK Partili Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, ilçede 600'ün üzerinde büyük çaplı endüstri kuruluşunun üretim yaptığını, tarımla sanayiyi bir arada, büyütmeyi amaçladıklarını belirtti. Çevrenin her bakımdan öncelikli olduğunu kaydeden Görmez, bu amaçla Toplama Ayırma Merkezi kurduklarını belirterek, "Kağıt, karton, plastik, cam, metal, tekstil, ahşap gibi atıkları önce ayrıştırıyor, sonra preslenmiş balyalar halinde geri dönüşüm tesislerine gönderiyoruz. Belediye olarak bu işten şimdilik para kazanamıyoruz. Ancak yakın gelecekte bu tesisin önemli oranda bir katma değer oluşturacağına inanıyoruz" dedi.

Başkan Görmez, konutların belediyenin çevre mühendisleri tarafından ziyaret edileceğini söyleyerek, vatandaşlara farklı renklerde poşetler dağıtılacağını bildirdi. Bütün atıkların ayrı-ayrı konulmasını isteyeceklerini de vurgulayan Görmez, "Atık Yönetim Yönetmeliği yayınlandı. Burada her vatandaşa ayrı bir sorumluluk düşüyor. Cam, metal ve kağıt gibi geri dönüşümü mümkün olan atıkların evsel atıklarla aynı ambalaja konulmaması gerekiyor. Ülke ekonomisi burada zarara uğruyor. Çöp ekonomik bir değer olmaktan çıkıp belediyelerin bir numaralı sorunu ve uğraşı haline geliyor. Torbalı'da günlük çıkan 30 ton ambalaj atığı dolayındaki çöp aslında önemli bir ekonomik değerdir. Hemşerilerimizden sokaklara yerleştirdiğimiz mavi renkli atık konteynırlarına sahip çıkmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Torbalı Belediyesi'nce kurulan tesiste ilk etapta tek vardiyada günde 10 ton ambalaj atığı ayrıştıracak. Tesislerde kağıt, karton, cam, renkli ve renksiz cam, metal, pet şişeler, plastik, poşet, tetrapak türlerine göre ayrıştırılarak presleme yapılıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.