Dolar 32,3016
%0.12
Euro 35,0128
%0.09
Altın 2.454,640
%0.34
Bist-100 10.171,00
%-0.03

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soylu’dan İnce ve Kocaoğlu’na tepki: Söz namustur

Soylu’dan İnce ve Kocaoğlu’na tepki: Söz namustur

Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci Mithat Umutoğulları ve CHP İzmir İl Disiplin Kurulu eski Başkanı Birol Soylu, Sekizinci Gün’de gündemi değerlendirdi. 24 Haziran seçimlerinin ardından CHP’de başlayan Kurultay  ve Genel Başkan değişimi taleplerini değerlendiren Birol Soylu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun acil değişim gerektiği yönündeki açıklamasına ve Muharrem İnce’ye tepki gösterdi. Soylu’dan Kocaoğlu’na tepki

  • Ege Postası
  • 06.07.2018 - 14:14

HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Birol Soylu’nun ilk tepkisi CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’ye oldu.

Soylu, “Ben Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkmam demeyeceksin o zaman. Bir lider ağzından çıkan sözlere sahip çıkacak. Söz namustur ağabeycim. Sözünde duracaksın. Siyaset aynı zamanda dik durma sanatıdır. Dik duran insanlara ihtiyaç var. Dik duramayan bir insan orada Atatürk’ün koltuğunda oturamaz. Adam seni Cumhurbaşkanı adayı yapıyor, sen dönüp kazık atmaya çalışıyorsun” dedi.

CHP İzmir İl Disiplin Kurulu eski Başkanı Birol Soylu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun değişim talebini önce kendi koltuğundan başlatması durumunda inandırıcılığının olabileceğini savundu.

BİROL SOYLU: FRENİ PATLAMIŞ KAMYON GİBİ GİDİYORSUN, BİR DUR KURBAN OLAYIM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açıklamalarının partide bölünme ve ayrışmaya neden olabileceği uyarısında bulunan Soylu, “Sayın Kocaoğlu değişim önemlidir. Bu değişimi kendi koltuğundan başlatın. İnandırıcı olun. Ben de başkanlığı bırakıyorum, gençler gelsin derse bu adam bencil değil diyecek herkes. 3 dönem başkanlık yaptım, artık yeter. Diyemez. Aziz Bey elinden baston düşene kadar adaylığını devam ettirecek. Aziz Yıldırım çıkıp da başkanlığı layıkıyla bıraksaydı efsane olurdu. Ekrem Demirtaş örneği de öyle. Kılıçdaroğlu da günü gelince bırakmalı. Ama o gün bugün mü' Onu konuşuyoruz. Koltuk sevdalısı bir adam olduğunu düşünmüyorum ben Kılıçdaroğlu’nun. Mahalle, ilçe, il seçimlerine müdahale etti Aziz Bey. Aziz Nesin sen nesin diye bir kitap var. Freni patlamış kamyon gibi gidiyorsun. Bir dur kurban olayım. Hangi gücü temsil ediyorsu? Kimin temsilcisi, sözcüsüsün ben anlayamadım. Allah sonunu hayr etsin. Bir şey söylemek istemiyorum ama partiye zarar vermeye başladı. Partiye ihanet budur. Bölücü açıklamalardan uzak durmak lazım” diye konuştu.

SOYLU: KILIÇDAROĞLU SÜRECİ İYİ YÖNETTİ

CHP İzmir İl Disiplin Kurulu eski Başkanı Birol Soylu, CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin seçim sürecinde büyük bir performans gösterdiğini ancak ‘Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olarak çıkmayacağını’ açıkladığını anımsatarak,

“İnce büyük bir performans gösterdi. Burada bir sorun yok. Bizim burada siyasi ahlak ve etik dersi verirken Türkiye’de başka partilere ve kurumlara, ağzımızdan çıkan sözlerin kanun olduğunu unutan liderler olmaz. Sen çıkacaksın, ulusal bir kanala, milyonlara hitap edip Genel Başkanın karşısına çıkmam, aday olmam asla, danışmanlık teklif etsin, danışmanlığını yapayım dedi Sayın İnce. Her CHP’li genel başkan olmayı isteyebilir. Benim konuştuğum siyasi etik ve ahlak. Kılıçdaroğlu bana göre son süreci iyi yönetti. Adalet Yürüyüşü’nden bu yana inanılmaz bir strateji yürütüyor. İYİ Parti’ye 15 vekil göndermesini herkes alkışladı. İnce’yi Cumhurbaşkanı Adayı olarak gösterdi” ifadelerini kullandı.

MİTHAT UMUTOĞULLARI: KİM NE DERSE DESİN OLUŞAN OLUMLU HAVANIN MİMARI KEMAL KILIÇDAROĞLU’DUR

Gazeteci Mithat Umutoğulları da, CHP’de oluşan olumlu havanın mimarının CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu belirterek, “Oluşan bütün olumlu havanın mimarı kim ne derse desin Kemal Kılıçdaroğlu’dur. CHP tarihinde ilk kez bir genel başkan koltuğunu riske ederek, kendisine rakip olmuş birini getirdi koltuğa oturttu. Bugün Muharrem İnce konuşuluyorsa bir umut olmuşsa bunun mimarı Kılıçdaroğlu. Binayı çok güzel yapmış mimar. Binayı beğeniyorsunuz ama mimara b.. atıyorsunuz. Olur mu böyle bir şey'” diye sordu.

BURADA BİR RANT SAVAŞI VAR, TEK HİKAYE YEREL SEÇİMLERDEKİ RANT

Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci Umutoğulları, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da seçim kaybedersem koltuğu bırakır giderim dediğini anımsatarak CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin Başkan olma talebinin olumsuz bir durum olmadığını söyledi.

UMUTOĞULLARI: AZİZ KOCAOĞLU VE ALAATTİN YÜKSEL YALNIZ KALDI BURADA

Umutoğulları, Muharrem İnce yönünde irade beyan eden Başkan Aziz Kocaoğlu ve Alaattin Yüksel’in yalnız kaldığını savundu ve şöyle dedi:

“Seçim kaybedersem koltuğu bırakır giderim dememişti Kılıçdaroğlu. Burada bir rant savaşı var. Ekonomik rant da var. Herkes bir şekilde o ranttan nemalanıyor. Tek hikaye yerel seçimlerdeki rant. Aziz Kocaoğlu açıklama yapıyor, diyor ki, acil değişim gerekli. Bu taban, örgüt kim kardeşim. Örgütü il başkanı mı, ilçe başkanları mı temsil ediyo? Aziz Kocaoğlu ve Alaattin Yüksel yalnız kaldı burada. En yakınında olan belediye başkanları, ilçe başkanları dahi genel başkanın kalması yönünde destek açıklaması yaptı. İlk karşı çıkan Hasan Karabağ idi. Arkasından Abdül Batur. Ki Aziz Beye çok yakındır Abdül Batur.”

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Birol Soylu: Türkiye gündemi de yoğun İzmir gündemi gibi. Siyaset kazanı şu anda kaynıyor. Yine birileri tarafından kazanın altına odunlar atıldı ve kaynıyor.

Mithat Umutoğulları: Parti içindeki tartışmalar yine başladı. İlk fitili de Tunceli’de 41 yıl sonra Milletvekili seçilen Gürsel Erol ateşledi. Ardından İzmir de dahil oldu. Tartışmalar sürüyor. Seçim zamanında, genel başkanın karşısına çıkıp aday olmam demişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun uzun süre suskunluğunun ardından değişim talebi oldu. Ondan önce Yüksel’in önerisi vardı, partiyi Muharrem İnce, meclisi Kılıçdaroğlu yönetsin diye. Kocaoğlu’nun açıklamasına kadar cılız sesler vardı. Onun değişim açıklamasının ardından ardı ardına açıklamalar geldi. Enteresan olan Kocaoğlu ile siyaset yapmış insanların, onun tersine Genel Başkana desteği oldu.

Birol Soylu: Gündem yine bizim parti içi meselelerine geldi. Tek adam sistemi falan konuşulmuyor şu anda. Bu seçim sonuçları gösterdi ki hatta seçimlerden bir hafta öncesini hatırlarsak, Kandil davet üzerine bombalandırıldı. Membiç’te Türk askeri içeri alındı. ABD ve emperyalist güçler benim Erdoğan ile daha işim bitmedi dedi. Seçim oldu bitti. Büyük umutlarla girdiğimiz seçimlerde hedeflenen oy İnce için tutuldu. Yüzde 30 alır diyorduk biz de. Burada bir problem yok. Ancak Akşener’in partisinden yüzde 3 aşağı, Demirtaş’ın partisinden yüzde 3 aşağı alacağı bilinmiyordu. Hile yapılmasın diye Türkiye öyle kilitlendi ki MHP gözden kaçtı. Şırnak’tan 55 bin oy almış. Kani Beko’nun açıklaması gayet net ve doğru teşhisti.

Mithat Umutoğulları: Bülent Tezcan’ın ilk açıklamalarını hatırlayın. Sandık başından ayrılmayın dedi. Ne oldu sonuç' Adil seçim diye bir siteniz vardı. Gecenin sonuna doğru AK Parti yüzde 52 dedi AA, Adil Seçim de aynı şeyi söyledi. Seçim şartlarında bir adaletsizlik olduğunu vurguladı CHP. Bunlar oy çalıyorlar algısı çöktü.

Birol Soylu: MHP’nin Şırnak’ta 55 bin oy almasını normal mi karşılıyorsun.

Mithat Umutoğulları: Buradaki hayal kırıklığı diğer adayların fazla oy almaması oldu.

Birol Soylu: İnce büyük bir performans gösterdi. Burada bir sorun yok. Bizim burada siyasi ahlak ve etik dersi verirken Türkiye’de başka partilere ve kurumlara, ağzımızdan çıkan sözlerin kanun olduğunu unutan liderler olmaz. Sen çıkacaksın, ulusal bir kanala, milyonlara hitap edip Genel Başkanın karşısına çıkmam, aday olmam asla, danışmanlık teklif etsin, danışmanlığını yapayım dedi Sayın İnce.

Mithat Umutoğulları: 9 seçim kaybetmiş bir genel başkanınız var. 40 yıl sonra yüzde 30 bandını aşmış bir lider var. Kılıçdaroğlu’nu hangi süreç getirdi genel başkan yaptı. Süreç onu genel başkanlık koltuğuna oturttu. Grup başkanvekilliği yapmış bir milletvekili idi, çıktı oynadı. Parti içinden çıkan bir insanın genel başkan olmasını talep etmesinde ne gibi bir itiraz olabilir.

Birol Soylu: Her CHP’li genel başkan olmayı isteyebilir. Benim konuştuğum siyasi etik ve ahlak. Kılıçdaroğlu bana göre son süreci iyi yönetti. Adalet Yürüyüşü’nden bu yana inanılmaz bir strateji yürütüyor. İYİ Parti’ye 15 vekil göndermesini herkes alkışladı. İnce’yi Cumhurbaşkanı Adayı olarak gösterdi. Ben Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkmam demeyeceksin o zaman.

Mithat Umutoğulları: Alevi nüfusun büyük bölümü Kılıçdaroğlu’na bakışı etnik-mezhep üzerine kurulu. Sosyal demokrat bir partide bu kadar aşırı bir tepkinin olması anlamsız. Tavırların bu kadar sert olması beni inanılmaz rahatsız ediyor.

Birol Soylu: Öyle bir sertlik var. CHP şu anda Alevilerin en az temsil edildiği dönemi yaşıyor. Bu parti Alevi partisi değil. CHP’ye oy verenlerin yüzde 50’si Alevi, Alevilerin temsil oranı yüzde 5 bile değil. Alevi-Sünni, Türk-Kürt yanlış. Baykal Çerkez idi. Parti Çerkez Partisi miyd? İnce yarın gelse Göçmen partisi mi olacak. Bunlar partiyi bölmeye yönelik spekülasyon. Gürsel Erol Alevi. Demek ki Alevi birileri de Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkabiliyor.

Bir lider ağzından çıkan sözlere sahip çıkacak. Söz namustur ağabeycim. Sözünde duracaksın.

Mithat Umutoğulları: Deniz Baykal istifa ettiğinde, ben genel başkan olmayacağım dedi, iki gün sonra koltuğa oturdu. Onun da ağzından laf çıkmıştı.

Birol Soylu: Parti sahipsiz koltuk boştu o zaman.

Mithat Umutoğulları: Seçim kaybedersem koltuğu bırakır giderim dememişti Kılıçdaroğlu. Burada bir rant savaşı var. Ekonomik rant da var. Herkes bir şekilde o ranttan nemalanıyor. Tek hikaye yerel seçimlerdeki rant. Aziz Kocaoğlu açıklama yapıyor, diyor ki, acil değişim gerekli. Bu taban, örgüt kim kardeşim. Örgütü il başkanı mı, ilçe başkanları mı temsil ediyo? Aziz Kocaoğlu ve Alaattin Yüksel yalnız kaldı burada. En yakınında olan belediye başkanları, ilçe başkanları dahi genel başkanın kalması yönünde destek açıklaması yaptı. İlk karşı çıkan Hasan Karabağ idi. Arkasından Abdül Batur. Ki Aziz Beye çok yakındır Abdül Batur.

Birol Soylu: Muharrem İnce desem Kılıçdaroğlu kazanırsa ben hapı yuttum. Kılıçdaroğlu desen ince kazanırsa hapı yuttum. Herkes kazanandan yana taraf olmak istiyor. Demek ki bu arkadaşlar, kazananı belli görmüşler.

Mithat Umutoğulları: Aziz Kocaoğlu açıklama yapmadan bir gün önce ilçe başkanlarını ve delegeleri arayıp bilgi vermiş. Hatice Tatlı, Bayralı Belediye Meclis toplantısında, parti içinde genel başkan değişimini talep etmek doğru değil, bunu yapanlar doğru yapmıyor diyor. İki gün sonra aynı Hatice Tatlı, Aziz Kocaoğlu’nun açıklamasının ardından tek tek telefonla delegeleri arıyor. CHP İl Başkanının da açıklaması vardı bundan beş altı gün önce Partimizde genel başkan değişimi istemek partiye ihanettir demişti. Aziz Kocaoğlu talep etti. Bununla ilgili ne yapacak'

Birol Soylu: Asuman Ali Güven zaten otobüsten inmedi. En büyük siyaseti Hüseyin Mutlu Akpınar yapıyor. Bir koluyla İnce’yi bir koluyla Kılıçdaroğlu’nu tutuyor. İzmir siyasetinin en cin başkanı Akpınar’dır tebrik ediyorum. Kocaoğlu’nun açıklamalarına gelince; neden böyle bir açıklama yapma gereği duymuştur. Milletvekilliği listesindeki isimlerin yazılmamış bir. Tuncay Özkan’ın İzmir’den yazılması. O listeler yapılırken neler oldu. Birlikte yol aldığı Murat Bakan ile neden ayrıştı' Sayın Kocaoğlu değişim önemlidir. Bu değişimi kendi koltuğundan başlatın. İnandırıcı olun. Ben de başkanlığı bırakıyorum, gençler gelsin derse bu adam bencil değil diyecek herkes. 3 dönem başkanlık yaptım, artık yeter. Diyemez. Aziz Bey elinden baston düşene kadar adaylığını devam ettirecek. Aziz Yıldırım çıkıp da başkanlığı layıkıyla bıraksaydı efsane olurdu. Ekrem Demirtaş örneği de öyle. Kılıçdaroğlu da günü gelince bırakmalı. Ama o gün bugün mü' Onu konuşuyoruz. Koltuk sevdalısı bir adam olduğunu düşünmüyorum ben Kılıçdaroğlu’nun. Mahalle, ilçe, il seçimlerine müdahale etti Aziz Bey. Aziz Nesin sen nesin diye bir kitap var. Freni patlamış kamyon gibi gidiyorsun. Bir dur kurban olayım. Hangi gücü temsil ediyorsu? Kimin temsilcisi, sözcüsüsün ben anlayamadım. Allah sonunu hayr etsin. Bir şey söylemek istemiyorum ama partiye zarar vermeye başladı. Partiye ihanet budur. Bölücü açıklamalardan uzak durmak lazım.

Mithat Umutoğulları: Tacettin Bayır’ın da sert bir açıklaması vardı. Sen nasıl müdürlerini seçiyorsan, genel merkez de kendi çalışacağı arkadaşları seçebilir dedi. Biz konuşmuyoruz, Aziz Kocağlu kendini konuşturuyor.

Birol Soylu: Partide birtakım şeylerin değişmesi gerektiğini genel başkan da biliyor. Partiyi parçalamak, bölmek başka bir şey. Ben genel başkanın karşısına bir daha asla çıkmam deyip tersini yaptığında senin adamlığını sorgularlar Muharrem İnce.

Mithat Umutoğulları: Nasıl rüzgar Erdoğan’ı ya da Ecevit’i iktidar yapsa ya da Özal’ı yaptıysa.

Birol Soylu: Siyaset aynı zamanda dik durma sanatıdır. Dik duran insanlara ihtiyaç var. Dik duramayan bir insan orada Atatürk’ün koltuğunda oturamaz. Adam seni Cumhurbaşkanı adayı yapıyor, sen dönüp kazık atmaya çalışıyorsun.

Mithat Umutoğulları: Oluşan bütün olumlu havanın mimarı kim ne derse desin Kemal Kılıçdaroğlu’dur. CHP tarihinde ilk kez bir genel başkan koltuğunu riske ederek, kendisine rakip olmuş birini getirdi koltuğa oturttu. Bugün Muharrem İnce konuşuluyorsa bir umut olmuşsa bunun mimarı Kılıçdaroğlu. Binayı çok güzel yapmış mimar. Binayı beğeniyorsunuz ama mimara bok atıyorsunuz. Olur mu böyle bir şey'

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.