Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka'da kritik iptal kararı: Tramvayda bir revizyon daha

Karşıyaka'da kritik iptal kararı: Tramvayda bir revizyon daha

Geçtiğimiz ayda İzmirlilerin “Yeşil tepkisi” nedeniyle Karşıyaka Tramvayı’nda revizyona giden ve hattı sahil şeridinden taşıt yoluna kaydıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeniden kritik bir değişiklik kararı aldı. Yol üzerindeki ağaçları ve yeşil alanları korumak için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, tramvayın son durağı olarak belirlenen Alaybey istasyonunu iptal etti. Buna göre, tramvay hattı 1 kilometre daha kısalacak ve Karşıyaka Vapur İskelesi son durak olacak. Tramvayda bir revizyon daha

  • Ege Postası
  • 14.08.2015 - 09:11
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz kış aylarında Mavişehir’de temelini atarak startını verdiği tramvay projesine yine ağaç revizyonu geldi. Karşıyaka sakinlerinin palmiye ağaçlarıyla ilgili tepkisi ve aldığı eylem kararı nedeniyle ağaçları taşıma kararından vazgeçen belediye yönetimi, Karşıyaka Tramvayı için ikinci, toplamda ise 6’ıncı kez proje değişikliğine gitti.

AĞAÇLAR İÇİN BİR KEZ DAHA REVİZYONA GİDİLDİ

Vatandaşlardan gelen taleplere kulak veren Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz haftalarda güzergah üzerinde yerinde incelemeler yaparak, ağaçların korunması ve yeşil alanların daralmaması için yeni bir plan hazırlandı. Mavişehir-Cahar Dudayev Bulvarı arasında ray döşeme çalışmaları süren Karşıyaka Tramvayı’nda güzergah değişikliği sonrasında benzer bir hamlede bulundu. Sahil şeridinden geçen tramvay hattını taşıt yoluna kaydıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, otopark ve  yeşil alanları korurken, hattın en kritik bölümü olan Alaybey kısmında da iptal kararı aldı.



KARŞIYAKA’DA İKİNCİ KRİTİK DEĞİŞİKLİK

Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı revizyon kararının birkaç hafta sonrasında bu sefer de sahilde karma trafik yöntemine geçilen tramvayda durak değişikliği yapıldı. Karşıyaka Vapur İskelesi’nden Alabey istikametine doğru giden yolun 2 şeride düşmesi ve sahil bölümünde yer alan yeşil doku ve ağaçlar nedeniyle yaklaşık 1 kilometrelik Karşıyaka İskele-Alaybey bölümünden vazgeçildi. Karşıyaka Tramvayı’nın son istasyonu olarak Vapur İskelesi’nin belirlenmesiyle birlikte 9,7 kilometrelik olan hattın uzunluğu 8,7 kilometreye inerken, toplam 15 olan durak sayısı da 14’e düşürüldü.



BİR KİLOMETRE DAHA KISALDI, ALAYBEY DURAĞI İPTAL

Buna göre Karşıyaka-Mavişehir arasındaki 8.7 kilometrelik güzergah üzerinde 14 durak ve 17 araçlı olarak planlanan tramvay hattı, gidiş-geliş şeklinde çift hat olarak çalışacak. Karşıyaka Tramvayı, Karşıyaka’dan başlayıp sahil tarafından Bostanlı İskelesi’ni geçerek Bostanlı Deresi’ne kadar gelecek. Daha önce Bostanlı İskelesi’nden döneceği açıklanan tramvay hattı, yine yapılan son değişiklik sonrasında Bostanlı Deresi yanından Şehit Cengiz Topel Caddesi’ne çıkacak. Buradan Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı’nı takip ederek İZBAN Çiğli Depo tesisleri yanındaki Mavişehir Banliyö İstasyonu’na gelecek. Tramvay hattı, İZBAN, vapur ve otobüslere aktarma sağlayacak

YİNE HALKIN DEDİĞİ OLDU

Yüzde 15’lik kısmında inşaat faaliyetleri tamamlanan Karşıyaka Tramvayı ile depo tesisleri ve garaj inşaatına başlanan Konak Tramvayı’nın 38 vagonla birlikte toplam maliyeti 390 milyon TL’yi bulurken, kent içi ulaşıma nefes aldıracak projenin 2017 yılı sonunda tamamlanarak hizmete alınması planlanıyor.



KOCAOĞLU “AĞAÇ KESMEK FELSEFEMİZE AYKIRI” DEMİŞTİ

Geçtiğimiz ay katıldığı bir törende konuyla ilgili tartışmalara açıklık getiren ve yeni bir plan üzerinde çalıştıklarını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyakalılara tramvay güzergahında bulunan palmiye ağaçlarının yerlerinden taşınmayacağını belirterek, “Geçtiğimiz günlerde tramvay projesiyle ilgili ağaç kesilecek diye bir söylem gelişti. ‘1300 ağaç kesilecek’ dendi. Oysa tramvayın geçtiği yerde bunun yarısı kadar bile ağaç yok. Üstelik biz ağaç kesmiyoruz. Yine de Karşıyakalı hemşerilerimin iyi niyetinden hiç şüphe duymadım. Bizim felsefemizde ağaca, doğaya, hayvana, insana  zarar vermek yok. Tramvay projesinde de vermeyeceğiz. Arkadaşlardan yeni bir güzergah çalışması yapmalarını istedim. 30-40 civarında palmiyeyi taşıyacaktık ama şimdi bir tane palmiye bile taşınmayacak” demişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.