Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sertel: “Terzi kendi söküğünü dikemezmiş!“

Sertel: “Terzi kendi söküğünü dikemezmiş!“

Türkiye Gazeteciler Federasyon Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, 10 Ocak’ı basının haklarının alınmasında “Mücadele Günü” olarak andıklarını belirterek, “Gazeteciler bugün mutsuz ama umutsuz değil. Mesleki açıdan ağır ve sancılı dönemlerden birini yaşıyoruz. Haklarımızın geri kazanımı noktasında mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 10.01.2013 - 14:31
EGE POSTASI- 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün 52’nci yılı nedeniyle İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde anma töreni düzenlendi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel’in 10 Ocak dolayısıyla basın açıklaması yaptığı törene Araştırmacı- Gazeteci Uğur Dündar, Suriye’de yaralanan Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Sinan Gül, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü İzmir İl Müdürü Deniz Dev, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şube Başkanı Halil Hüner, TGS eski Başkanı ve Ege- Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyeleri ve cemiyet üyesi gazeteciler katıldı.

 “TERZİ KENDİ SÖKÜĞÜNÜ DİKEMEZ”

 Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, ‘Çalışan Gazeteciler Bayramı’ olarak kutlanmaya başlayan bu önemli günün 1972 yılından bu yana bayram olma niteliğini kaybettiğini hatırlatarak, “Toplumun doğru bilgilendirilmesi adına görev yapan gazeteciler, her kesimin hakkını savunuyor, onların sorunlarını kamuoyuna aktarıyor. Ancak ‘Terzi kendi söküğünü dikemez’ misali kendi hakkını, hukukunu savunma noktasında birlikte hareket edemiyor” dedi.

 Gazeteciler olarak ağır ve sancılı bir dönemden geçtiklerini söyleyen Başkan Atilla Sertel, şöyle devam etti:

 “Gazeteciler hakkında açılmış dava sayısı 10 bin civarında. TÜİK’in verilerine göre ise gazeteci sayısı 28 bin. Bu da demek oluyor ki gazetecilerin yüzde 50’ye yakın bir kısmı dava ve soruşturma tehdidi altında.  Uluslararası basın meslek örgütleri tarafından yayımlanan raporlarda ülkemizdeki basın ve ifade özgürlüğünün “kriz” seviyesinde olduğu vurgulanırken, cezaevindeki gazeteci sayımız özellikle 2012 yılında dünya çapında rekor düzeye ulaştı. 2008 yılından bugüne kadar 190 gazeteci tutuklanarak cezaevine konuldu.

 Bugün için 70 tutuklu gazetecimiz var! Rakamsal olarak tutuklu gazeteci sayısında düşüş olsa da yazdıklarından ve düşüncelerinden dolayı tek gazetecinin bile cezaevinde olması ülkemiz için utanç meselesidir.”

 YIPRANIYORUZ

 Son olarak 2008 yılında yıpranma haklarının ellerinden alındığını hatırlatan Sertel, bugün aralarında olan ve geçtiğimiz aylarda Suriye’de bacağından vurularak yaralan Sinan Gül’ün bu mesleğin büyük zorluklar altında yapıldığının ve gazetecilerin nasıl yıprandığının acı bir göstergesi olduğunu söyledi.

 Daha sonra söz alan Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Sinan Gül de, Suriye’de çatışmaları izlerken nasıl vurulduğunu, Suriye’deki izlenimlerini İzmirli meslektaşlarıyla paylaştı. Gül, “Bu meslek çok zorluklarla dolu, büyük özveri isteyen bir meslek. Şuan iyiyim ama ayağımı bir daha eskisi gibi kullanamayacağım. Ama gazeteciliği isteyerek seçtim. Bugün olsa yine giderdim” dedi.

 Usta gazeteci Uğur Dündar da İzmirli meslektaşlarıyla bir süre sohbet ederek, günümüz gazeteciliği hakkındaki düşüncelerini aktardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.