Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
2013'ün ilk fuarı açıldı sorunlar ortaya kondu

2013'ün ilk fuarı açıldı sorunlar ortaya kondu

2013’ün ilk fuarı, 33. İzmir Ayakkabı , Çanta ve Aksesuarları Fuarı açıldı. Açılış törenine konuşmacıların sitem eleştiri ve göndermeleri damgasını vurdu. Ayakkabıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Güzel’in sitemi ve eleştirileri ile başlayan konuşmalar sektöre yönelik farklı düşüncelerin savunulmasıyla devam etti.

  • Ege Postası
  • 10.01.2013 - 13:53
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ -2013’ün ilk fuarı, 33. İzmir Ayakkabı , Çanta ve Aksesuarları Fuarı açıldı. Törene İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti İzmir Milletvekilleri Rıfat Sait, Ali Aşlık, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Emniyet Müdürü Ali Bilkay, Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş,AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay, CHP İl Başkanvekili Hüseyin Mutlu Akpınar, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Metmeh Tiryaki, Ege Ayakkabıcılar Derneği Başkanı Erdal Durmaz, İzmir Ayakkabıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Güzel ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Açılış törenine konuşmacıların sitem eleştiri ve göndermeleri damgasını vurdu. 


GÜZEL'DEN BAKANLARA SİTEM VE KAYIT DIŞI VURGUSU
Ayakkabıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Güzel yaptığı konuşmada sektörün sıkıntılarını dile getirdi sitemlerde bulundu.İzmir’in iki bakanı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın fuara bu senede katılmaması yönünde sitemini dile getirerek konuşmasına başlayan Güzel, oda başkanlarını ve hükümeti eleştirdiği konuşmasında şunları söyledi;“ En önemli sıkıntımız kayıt dışı…Kanayan yara olmuş durumda. Mahallede, gecekonduda, pazarda kural dışı ticaret var. Ne hale gelmiş Türkiye... Kayıt dışı iddia ediyorum Türkiye yüzde 63’tür. Bu haksızlık. Bizim için engel. Ben herkesi kontrol edemem. Devletin birimlerinin kontrol etmesi lazım.Diğer bir konuda ithal mallar…Çocuklarımızın ayağına kurşun sıktığımız düşünüyorum. İthal edilen ayakkabıların tahlilini yaptıralım. İncelettiğimiz ayakkabılarda mantar ve akciğer kanserini tetikleyen maddeler içeriyor. Para kazanma hırsıyla yapılıyor bunlar. Kontroller arttırıldı ancak önüne geçilemiyor. Bu pınarın başın kesilmeli.Para kazanma hırsıyla ülkenin dengesini bozanlara tepki gösterilmeli. Bizim odalarımızda idareciliği iş edinmişler var. Ben de bir oda başkanıyım…Zorunlu aidat adı altında para topla, koltukta otur. Koltuk korumaya çalışıyorlar.Denetim yok kontrol yok. Zorunlu aidat almaya karşıyız aslında”

DEMİRTAŞ: SAHİP ÇIKILSA İLERLENİRDİ
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Mehmet Tiryaki ise sektörün giderek büyüdüğünü söyledi. Tiryaki’den sonra söz alan İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Ekrem Demirtaş, Tiryaki’ye katılmadığını ve sektörün giderek geriye doğru bir ivmede olduğunu belirterek,” Bir gelinlik fuarı gibi bu sektöre de sahip çıkılsa ilerlenebilirdi. İlgi az… 34’üncüye daha fazla katılım olması gerek. Çin meselesini kapattık artık. İtalya’yı, Fransa’yı yakalayan bir çizgiye gitmemiz gerek.İTO olarak 2012 bütçesine 600 bin para koyduk inovasyon için ayakkabıcı başvurmadı . Ama hükümetin ihracatla ilgili projesine 35 ayakkabıcı başvurdu. Moda yaratma konusunda maalesef çalışma yapılmıyor. Çıraklık merkezini faaliyete geçirdik. Tasarım fakültesini hizmete açtık. Hala üniversite sektör işbirliğini sağlamış değiliz. Bu sektör için her şeye yapmaya hazırız” diye konuştu.



KOCAOĞLU: DARALMA BİZİ ÜZDÜ
Fuara katılım sayısındaki düşüşe dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “ Bu bir sorun. İzmir’de bir çok dalda fuarcılığı büyütüyoruz. Bizde de hata olabilir. Önümüzdeki günlerde ayakkabı sektörü için İZFAŞ’la bir araya geleceğiz.Konuyu masaya yatıracağız. Yakında yeni fuar alanında hollerin temelini atacağız. 400 milyon civarında bir yatırım.Eşi benzeri yok. Biz fuarcılığı ve kongreciliği geliştirmek istiyoruz. Bu işi aşkla şevkle yapmaya çalışırken ayakkabıdaki daralma bizi üzmüştür. Bu sektör için özel proje yapmamız gerek ”dedi.

KIRAÇ: GELECEĞE UMUTLA BAKMAMAK İÇİN BİR NEDEN YOK
Kürsüye son olarak gelen İzmir Valisi Cahit Kıraç, “Sektör dinamik bir sektör. Değişik fikirler ortaya kondu ancak Dünya nüfusu giderek artıyor.Bu unutulmasın.Türkiye’nin 2023 hedefleri içinde 500 milyar dolar ihracat ve 10 ekonomi arasına giriş var. Bunun için kendisine çizdiği bir vizyon var. Bu sektöre de büyük iş düşüyor.Hedef belki biraz aşağıda ama geleceğe umutla bakmamak için hiçbir neden yok. Sektörün bir dinamikliği var. Harekete geçirilmesi gerek. Yurtdışından kalitesiz ürünlerin gelmesi yerine yerli markaların devreye girmesini temenni ediyorum. Bunu yapacak bir ülkeyiz” dedi.Vali Kıraç konuşmasının sonunda son yıllarda fuarın açılışlarında Ayakkabıcılar Sitesi’nin yol sorununu sıklıkla gündeme getiren Ayakkabıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Güzel’in bu yönde sitem etmemesi üzerine, “ Sorunun çözüldüğünü anlıyoruz.Çözümünde duyduğum mutluluğu dile getiriyorum” dedi.

4 GÜN SÜRECEK
Ayakkabı Yaz Fuarı’na, Türkiye toplam ayakkabı üretiminin yüzde 40’ını karşılayan İzmirli ayakkabıcıların yanı sıra, Türkiye’nin çeşitli illerinden 134 firma katılıyor. Dört gün sürecek fuarda, 2 no’lu holde kadın-erkek ayakkabısı, 3 no’lu holde çocuk ayakkabısı ve yan sanayi ürünleri sergilenecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.