Dolar 32,3700
%-0.34
Euro 34,7102
%-0.28
Altın 2.393,720
%-1.2
Bist-100 10.162,00
%1.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Samsun AFAD, Almanya'da çalışmalarını tanıttı

Samsun AFAD, Almanya'da çalışmalarını tanıttı

Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), uluslararası katılımlı akademik bir toplantıya katılan ilk müdürlük oldu. Almanya'da düzenlenen 4. Uluslararası Yer Bilimleri Öğrenci Konferansı’na katılan Samsun AFAD, konferansta Ondokuzmayıs...

  • Ege Postası
  • 06.05.2013 - 13:15
Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), uluslararası katılımlı akademik bir toplantıya katılan ilk müdürlük oldu. Almanya'da düzenlenen 4. Uluslararası Yer Bilimleri Öğrenci Konferansı’na katılan Samsun AFAD, konferansta Ondokuzmayıs ilçesinde yürütülen ilçeye ait yapı envanteri, heyelan duyarlılık haritası ve acil durum alanlarının tespitine yönelik çalışmaları anlattı. Samsun AFAD Jeofizik Yüksek Mühendisi Aytek Ersan’ın ‘Ondokuzmayıs İlçesinde Afete Yönelik Coğrafi Bilgi Sistemi Uygulamaları’ konulu İngilizce sunumu, büyük ilgi gördü.

25-29 Nisan tarihleri arasında Berlin Freie Üniversitesi Hanry Ford binasında yapılan 4. Uluslararası Yer Bilimleri Öğrenci Konferansı’na Samsun AFAD da katıldı. Farklı ülkelerden gelen katılımcılar, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin hazırladığı sismoloji, sığ jeofizik uygulamalar, yer kabuğu, yer elektrik görüntüleme, jeo kimyasal araştırmalar, Hazar Denizi, hava-su döngüsü, arkeojeofizik, jeolojik sorgulama, sedimanter havzalar, doğal tehlike, antropojenik riskler ve maden aramaları gibi konularda yüzün üzerinde bildiri sunuldu.

Konferansa üniversite ve akademik çalışma yapan enstitülerden bağımsız olarak hazırlanmış Türkiye’nin tek kurumsal çalışması '19 Mayıs İlçesinde Afete Yönelik Coğrafi Bilgi Sistemi Uygulamaları' ile katılan Samsun AFAD, ilçe merkezi ve köylere ait tüm yapıların (konut, ahır, ticarethane) bilgilerinin kayıt altına alındığı envanter sistemini anlattı.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Aytek Ersan sunumunda, ilçenin yüksek kesimlerinde sıkça görülen bir afet olan heyelan için heyelan duyarlılık haritasının, acil durum alanlarının jeofizik mühendisi, jeoloji mühendisi, inşaat mühendisi, harita mühendisi, şehir plancısı, meteoroloji mühendisi ve arama kurtarma birliği uzmanlarından oluşan teknik personelce yerinde incelenerek hazırlandığını anlattığını kaydetti.

Yürütülen çalışmaların önemine dikkat çeken Jeofizik Yüksek Mühendisi Aytek Ersan, ilçedeki araştırma ve incelemelerin dışarıdan destek alınmadan Samsun Valiliği öz kaynaklarıyla yapıldığını belirterek, heyelan duyarlılık haritasının diğer şehirlerin afet yönetim uygulamalarına örnek olacağını söyledi. Çalışmaların bilimsel ortamda paylaşılması, değerlendirilmesi ve her yönden tartışılması gerektiğini ifade eden Ersan, “Konferansta genel dinleyiciye sözlü olarak anlatılan tam metin bildiri ve bizzat konuyla ilgilenenlere anlatılan poster bildirilerin bilimsel kurallara uygun olup-olmadığını sorgulanmış, akademik kurullarca kabul edilen bildiri özetleri, tam metin veya poster olarak hazırlanmıştır. 3 tam metin, 1 sunum ve 4 poster bildiriyi bilimsel ortama taşımıştır.” bilgisini verdi.

Afet öncesi, anı ve sonrası adımların önceden belirlenmesi için Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (Kentges) kapsamında Bütünleşik Tehlike Haritaları hazırlamaya çalıştıklarına da değinen Jeofizik Mühendisi Ersan, “Ondokuzmayıs ilçesinde tamamlanan çalışmalardan elde edilen tecrübelerle, ikinci çalışma bölgesi olarak en büyük afet riskinin deprem olduğu Ladik ilçesine geçilmiştir. Ladik merkezinde başlatılan yerel zemin koşullarının belirlenmesine yönelik mikrotremor çalışması ve yapı envanterinin çıkarılması tamamlandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile müştereken imzalanan işbirliği protokolü kapsamında işletilecek deprem istasyonları ile ilgili programın kullanımı, tüm köylerin yapı envanterlerinin çıkarılması ve verilerin yorumlanmasıyla, yıl sonunda ilçedeki afet yönetimi ve organizasyonu için doğru, güvenilir, hızlı, tutarlı ve uygulanabilir bir veri tabanı oluşturulacak.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.