Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
SİT alanına santral onayı: Urla yine ayaklanacak!

SİT alanına santral onayı: Urla yine ayaklanacak!

İzmir’in yarımada bölgesinde halkı ve sivil toplum örgütleri ile çevrecileri isyanın eşiğine getiren ve “Evlerin içine kadar” giren rüzgar enerji santrallerine bir yenisi daha ekleniyor. Urla’nın Kuşçular ve Ovacık, Seferihisar’ın İhsaniye köyleri sınırında yer alan birinci derece doğal SİT alanlarında Urla Rüzgar Enerji Santrali’nin kurulmasına onay veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hazırlanan imar planlarını askıya çıkardı.

  • Ege Postası
  • 14.09.2014 - 09:11
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son dönemlerde İzmir’in dört bir yanına inşa edilmeye başlanan ve yer seçimleri sebebiyle çevrecilerden büyük tepki gören RES’lerin (Rüzgar Enerji Santrali) sayısı gün geçtikçe artıyor.  Sık sık düzenledikleri eylemler ile enerji yatırımlarına tepki gösteren ve santrallere tepki gösteren yarımada halkının dört bir yanlarını saran RES’lerden sonuncusu olan Urla Rüzgar Enerji Santrali’ne Ankara’dan onay gelirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tartışmalı bir kararın altına imza atarak SİT alanına tesis kurulmasına olur verdi.
 
 
YARIMADA’YA SON DARBE!
Yarımada’da yer seçimi nedeniyle tartışmalara neden olan Urla Rüzgar Enerji Santrali projesiyle ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz aylarda bölgedeki vatandaşları sokağa döken ve birçok sivil toplum örgütünün de destek verdiği eylemle halkın karşı çıktığı enerji santraline Ankara’dan onay geldi. Ovacık Mahallesi’ne 800 metre, bölgedeki tarım arazilerine de 150 metre mesafede yer alan rüzgar enerji santrali projesine ilişkinin değişiklik yapılan koruma ve uygulama imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanarak askıya çıkartıldı.
 
YEŞİL ALANLAR YOK EDİLECEK
29 Eylül’de itiraz süresi dolan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları doğrultusunda Seferihisar’ın İhsaniye Köyü ile Urla’nın Kuşçular ve Ovacık Köyleri’nde yer alan ve çam ağaçları ile kaplı 1’inci derecede doğal SİT alanına rüzgar tribünleri kurulacak. Yemişli Dağı olarak da bilinen bölgede bakanlığın da onay verdiği 6 adet RES için tarla ve zeytinliklere de yakın arazide enerji nakil hatları ve yollar için ağaçlık alanda seyreltme işlemi de yapılması planlanıyor.
 
SİT ALANINA İMAR ONAYI, 49 YILLIK ÜRETİM LİSANSI
Bölgedeki köylülerin ÇED toplantılarını protesto ettiği ve Urla Kent Konseyi’nin önderliğinde karşı direnişe geçtiği projenin BMC ve Akşam gazetelerinin de sahibi olan Sancak Grup adlı holdinge ait olduğu öğrenildi. Yöre halkı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan imar onayı alan rüzgar tesisine sert tepki gösterirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) 49 yıllığına üretim lisansı verdiği projeye karşı imza kampanyası başlatacaklarını ve mahkemeye gitmeye hazırlandıklarını duyurdu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.