Dolar 32,3900
%0.1
Euro 34,7762
%-0.04
Altın 2.397,070
%0.01
Bist-100 10.209,00
%1.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ressam Soleimanpour: Resimleri gerçekçi yaptığım için tercih edildim (Özel)

Ressam Soleimanpour: Resimleri gerçekçi yaptığım için tercih edildim (Özel)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, geçmiş 10 cumhurbaşkanın resimlerini yaptırdığı Ressam Javad Soleimanpour, resimleri gerçeğe uygun yaptığı için kendisinin seçildiğini söyledi. Cumhurbaşkanlarının sadece portre fotoğraflarının verildiğini...

  • Ege Postası
  • 03.11.2013 - 10:13
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, geçmiş 10 cumhurbaşkanın resimlerini yaptırdığı Ressam Javad Soleimanpour, resimleri gerçeğe uygun yaptığı için kendisinin seçildiğini söyledi. Cumhurbaşkanlarının sadece portre fotoğraflarının verildiğini belirten Soleimanpour, “İstedikleri resimle vücutlar birbirine uymuyordu. Mecburen onlara benzeyen kişilerin vücutlarından yola çıkarak, onlardan fotoğraf alarak, eskiz yaparak bu resimleri çalıştım.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatı doğrultusunda iki yıl önce ele alınan 10 eski cumhurbaşkanının yağlı boya tabloları, Köşk’ün duvarlarında yerini aldı. Yağlı boya resimleri çalışmak için bir çok ressam arasından Tebriz doğumlu Ressam Javad Soleimanpour seçildi. Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan ressam Soleimanpour, eskiz olarak ilk başta 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün portresini çalışmış. Bu çalışmayı Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiğini belirten Soleimanpour, “Bir hafta bekledikten sonra haber gelmedi diye üzülürken 4 ay sonra benim çalışabileceğimi söylediler. Haber gelince çok sevindim. Eski cumhurbaşkanlarının fotoğrafları bana geldi. Seçtikleri resimleri bana göndermişlerdi ve seçtiklerinden başka her cumhurbaşkanından 10 tane fazla fotoğraflar vardı. Önce eskizlerini yaptım.” ifadelerini kullandı.

Eskiz çalışmalarının 3 ay sürdüğünü anlatan Soleimanpour, yaptığı eskiz çalışmaları Ankara’ya götürmüş ve onay aldıktan sonra asıllarını yapmaya başlamış. Eskizleri gerçekçi şekillerine göre yaparken çok zorlandığını ifade eden Soleimanpour, “İstedikleri fotoğrafla vücutklar birbirine uymuyordu. Mecburen onlara benzeyen kişilerin vücutlarından yola çıkarak, onlardan fotoğraf alarak, eskiz yaparak bu resimleri çalıştım. Genelde siyah beyaz fotoğraflardı. Onları renklendirmek zamanımı aldı. Yaşadıkları dönemde hangi renkler doğru olurdu, bunları yapmak benim için meseleydi. Sanırım üstesinden geldim. Onaydan sonra asıllarına geçtim. 6 ay süresi vardı. Cumhuriyet Bayramı’na söz vermiştim. Allah’a şükür yapabildim.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığıyla daha önceden çalışma yaptıklarını belirten Soleimanpour, Atatürk portreleri ve başka portreler yaptığını söyledi. Tarabya Köşkü'nde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kara kalemle resmini çizdiğini anlatan Ressam Soleimanpour, şunları söyledi: “Asıl yağlı yağlı boya resmini yaparken kolaylık olsun diye yakından tanımak istedim. Resim çalıştığımda daha bilgili şekilde bu işi yapayım diye. Diğer cumhurbaşkanlarına yapacak bir şey yoktu ama Sayın Abdullah Gül’den öyle bir talep oldu. Yakından tanıma şansım oldu. Bu tanıma asıl resimde vücut olarak çalışırken yardımcı oldu. Asıl yağlı boya çalışmalarımı kendi atölyemde yaptım.”

Çok sayıda ressam arasından seçildiğine dikkat çeken Soleimanpour, “Gerçekçi çalıştığım için, benim yaptığım portreler benzeme açısından daha başarılı olmuştur. Öyle düşünüyorum. Bundan dolayı seçildim.” dedi.

Bir çok yarışmada birinci olan Ressam Soleimanpour , 37 senedir resim çalıştığını sözlerine ekledi. Genelde portre çalıştığını belirten Soleimanpour, etkilendiği her şeyin resmini çalıştığını belirtti.





Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.