Dolar 32,2457
%-0.28
Euro 34,7670
%-0.13
Altın 2.396,810
%0.14
Bist-100 10.277,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Polis direneni vuracak

Polis direneni vuracak

Emniyet Genel Müdürlüğü çeşitli suçlara karışan şüpheli ve zanlılara yapılacak “müdahale” kriterlerini belirledi.

  • Ege Postası
  • 06.10.2012 - 10:05
 ANKARA- Suçlular ile mücadelede 5 aşamalı yöntem kullanılacak. Yöntemler içinde elektroşok silahıyla ve atlı polislerle müdahale de bulunuyor.

Polis, şüpheli ya da zanlılara müdahalede can kayıpları ve yaralanmaları önlemek amacıyla çeşitli müdahale kriterleri belirledi.

Buna göre, suçlulara önce “dur” ihtarı yapılacak, sonra polis savunma taktikleri ya da atlı birlik marifeti ile müdahalede bulunulacak, son olarak elektroşok ya da ateşli silah kullanılacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, yeni oluşturulan müdahale yöntemlerini bin 296 polis merkezinde görev yapan 47 bin polis başta olmak üzere tüm teşkilat mensuplarına anlatacak.

Asayiş, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Terörle Mücadele, Güvenlik, Yabancılar, Çevik Kuvvet ve Trafik gibi adli işlem yapan aktif birimlerde görevli polislere suçlu ile mücadele aşamalarını anlatan kitapçıklar dağıtılacak.

KAÇANA ATEŞ EDİLMEYECEK

Suç soruşturmaları, polis kontrolleri ya da denetimlerinde “dur” ikazına uymayarak kaçan araç sürücülerine takip sırasında “ateş” edilmeyecek. Kaçan araçlar “yol kapanı” ile durdurulacak.

Yeni müdahale yöntemleri için polis ekipleri lojistik yönden güçlendirilecek. Bu amaçla yol kapanı sayısı artırıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü açtığı ihale ile 2 bin adet yeni yol kapanı aldı ve illere gönderdi.

Asayiş birimlerinde görev yapan polislere “taser” adı verilen elektroşok silahları satın alınacak. Ankara, İzmir, Muğla Antalya ve Erzurum’da bulunan“ atlı polis”uygulaması metropol kentler ve turizm bölgelerinde yaygınlaştırılacak.

Önce ‘dur’ ikazı

Ses ikaz aşaması: Suçluya ‘dur’ diye sesli ikaz yapılacak.

Bedensel müdahale aşaması: Dur ikazına uymayan kişiye polis savunma taktikleri (PST) veya atlı polis ile müdahale edilecek.

Caydırıcılık aşaması: Fiziksel müdahaleye rağmen etkisiz hale getirilmeyen şüpheliye açılır çelik cop, biber gazı ya da yol kapanı kullanılacak.

Yaralama aşaması: Üç yöntemin başarısız olması halinde ‘elektroşok’ silahı ile müdahale yapılacak.

Silah kullanma aşaması: Elektroşok tabancasına karşın gözaltına alınamayan ve elinde silah, kesici-delici vs. alet bulunan şüphelilere silah kullanılacak. En son çare başvurulacak yöntemde öldürme kastı güdülmeyecek. Polis suçlunun belden altına ateş edecek.

(Haberdar)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.