Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Patlamada 240 konut ve 16 araç hasar gördü

Patlamada 240 konut ve 16 araç hasar gördü

AFYONKARAHİSAR'da 500'üncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı'ndaki mühimmat deposunda geçen çarşamba gecesi meydana gelen patlamanın ardından İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri hasar tespit çalışması yaptı. Patlamayla, Ataköy Mahallesi ve Kışlacık Köyü'nde toplam 240 ev ve 16 aracın hasar gördüğü kaydedildi.

  • Ege Postası
  • 18.09.2012 - 13:01
 AFYONKARAHİSAR-Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda 5 Eylül'de saat 21.15'te cephanelikte meydana gelen patlamanın ardından AFAD'ın başlattığı hasar tespit çalışmaları sürüyor. 25 askerin şehit düştüğü patlamadan etkilenen merkeze bağlı Ataköy Mahallesi ve Kışlacık Köyü'nde AFAD ekipleri tüm binaları tek tek dolaşarak hasar tespiti yaptı. 
 
Hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi veren Afyonkarahisar AFAD Müdürü Mehmet Buldan, Ataköy Mahallesi'ndeki 1170 konuttan 164'ünün, Kışlacık Köyü'ndeki 250 konuttan 76'sının zarar gördüğünü söyledi. Patlamada 16 araçta da maddi hasar meydana geldiğini aktaran Buldan, yapılan analizlerde şiddetli patlamayla birlikte oluşan basıncın hasara yol açtığını kaydetti. 
 
Basınç nedeniyle binaların camlarının kırıldığını, çatılarda tuğlaların kaydığını vurgulayan Buldan, "Patlama sonucu çevreye fırlayan taşlar binaların çatılarına ve araçların üzerine düşmüş. Binaların çatılarında çökmeler, duvarlarında delikler oluşmuş" dedi.
 
AFAD Müdürü Buldan, hasarın maddi boyutunun ise yapılacak birim fiyatlandırması ve maliyet analizinin ardından belirleneceğini söyledi.
 
CHP MİLLETVEKİLİ TOPTAŞ: KIŞLA, ŞEHİTLİK YAPILMALI
 
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, partisinin 89'uncu kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar Kocatepe Parkı'ndaki törene katıldı. Törenden sonra Doğan Haber Ajansı'na konuşan Toptaş, Afyonkarahisar ve Türkiye'yi yasa boğan patlamanın yaşandığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nın şehitlik yapılmasını önerdi.
 
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun kışlanın kent dışında başka bir yere taşınabileceği, alanın ise TOKİ'ye verilmesinin önerilebileceği şeklindeki açıklamasını hatırlatan Toptaş, "Bu bölgenin üzerinde ev yapılıp, park yapılıp üzerinde oturulamaz. Bu bölgenin her santimetresinde 25 şehidimizin kanı ve vücutlarının parçaları var. Buraya bir yerleşim alanı, bir restoran, bir park yapılamaz. Bütün alan derhal depo olmaktan çıkarılmalı, düzenlenmeli şehitlerimizin anısına bir şehitlik yapılmalı. Bu önerimi Milli Savunma Bakanlığı'na, İçişleri Bakanlığı'na, Başbakan'a sunacağım" dedi. 
 
'KAZADIR DENİLİP GEÇİLECEK BİR OLAY DEĞİL'
 
Patlamadan sonra Afyonkarahisar'da incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Toptaş, olayın her yönünün araştırılması gerektiğini söyledi. Cephanelikte 2 gün inceleme yaptığını kaydeden Toptaş, "Şehitlerimizin aileleri, yaralılar ve aileleriyle görüştüm. Üzüntümüz tarifsiz. Bunun üzerine tüyleri diken diken eden, konuşmasını bilmeyen insanlar var. Bunların üzerinde konuşmak istemiyorum. Patlama bana göre 'kazadır' denilip geçiştirilecek bir olay değil. Çok ciddi düşünülmesi gereken, çok ciddi soruşturulması gereken bir olay. Her şey araştırılmalı, her ihtimal değerlendirilmeli" diye konuştu.
 
ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN
 
Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de taşıyacağını vurgu yapan CHP'li Toptaş, patlamayla ilgili 'araştırma komisyonu' kurulmasının yerinde olacağını kaydetti. 
 
'GENELKURMAY BAŞKANI BOŞ BULUNURSA SAVAŞ KAYBEDİLİR'
 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in ziyareti sırasında Valilik makamında hediye kabul etmesini de eleştiren Toptaş, "Genelkurmay Başkanı buraya incelemeye geliyor. Hediye alıyor. 'Boş bulundum' diyor. Türkiye'de Genelkurmay Başkanı boş bulunamaz. Genelkurmay Başkanı boş bulunursa savaş kaybedilir" dedi.
 
Toptaş, siyasilerin ve yöneticilerin gaflarının kamuoyuna yansıdığını söyledi.
 
YARALI ASKERLER CEPHANELİKTE İFADE VERDİ
 
Afyonkarahisar'da 500'üncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı'ndaki mühimmat deposundaki patlamadan yaralı kurtulan 8 asker, bugün patlamanın meydana geldiği cephanelikte ifade verdi. 
 
Askeri ambulansla Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'na getirilen askerler, burada bir süre komutanlık binasında bekleyen aileleriyle görüştü. Yaralı askerler daha sonra sırayla soruşturmayı yürüten askeri personel eşliğinde ifade verdi, olayın meydana geliş şekli hakkında bildiklerini anlattı.
 
PİJAMALARIYLA GETİRİLDİ
 
23 nolu iglo tipi mühimmat deposu önünde ifade veren askerlere, olay yeri inceleme ekipleri de eşlik etti. Sol kolu sargılı, boynuna asılı ve üzerinde pijamaları bulunan yaralı asker, içi cephane dolu depoda olay hakkında bilgi verdi. 
 
Depo şeması üzerinde de yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren yaralı asker, daha sonra askeri ambulansla tekrar tedavi gördüğü revire götürüldü. 
 
Bu sırada basın mensuplarının görüntü almasını engellemek için askeri ambulans ve araçlarla 23 nolu mühimmat deposunun önü kapatıldı.
 
'MÜHİMMAT ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR'
 
Mete Saraç Kışlası içerisinde mühimmat arama çalışmaları ise devam ediyor. Sabah saatlerinden itibaren çalışmalara başlayan bomba imha ekipleri, topladıkları mühimmatı etkisiz hale getiriyor. Mühimmat arama çalışmaları kışla dışında da devam ediyor. Ataköy Mahallesi ve Kışlacık Köyü arasındaki bir bölge trafiğe kapatıldı. Yaya ve araç girişine izin verilmeyen bölgede mühimmat arama çalışması yapılıyor.
 
PATLAMA BÖLGESİNDEKİ OKUL EĞİTİME HAZIR HALE GETİRİLDİ
 
Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda mühimmat deposundaki patlama sonrasında camları kırılan ve küçük çapta hasar meydana gelen 60'ıncı Yıl Ataköy İlköğretim Okulu'nda bugün temizlik çalışması yapıldı. 
 
10 Eylül Pazartesi günü kapılarını birinci sınıf öğrencilerine açacak okulda, patlama nedeniyle kırılan camlar temizlendi, sınıflar süpürüldü. Patlama sonrasında okulun bahçesine düşen taş ve toprak da temizlendi. Gün boyu temizlik çalışması yapan görevliler, yarından itibaren günde 3 saat sürecek oryantasyon eğitimi alacak birinci sınıf öğrencileri için okulu hazır hale getirdi.
 
Kriz merkezine dönüştürülen okulun bahçesine asker yakınlarının beklemesi için kurulan çadırlar da kaldırıldı.
 
KIŞLACIK MUHTARI DEMİR: YARALI ASKER BİZİ KAÇIN DİYE UYARDI
 
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, mühimmat deposunda meydana gelen patlamadan etkilenen Kışlacık Köyü'nü ziyaret etti. Köylülere "Geçmiş olsun" dileğinde bulunan Vali Balkanlıoğlu, hasar gören evleri de dolaşarak bilgi aldı. Kışlacık Köyü'nde pek çok ev ve aracın patlama nedeniyle zarar gördüğünü kaydeden Vali Balkanlıoğlu, "Burada büyük kayıplar olabilirdi. Felaketin kapısından döndük. Hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Başbakanlıktan gönderilen ödenekle hasar karşılanacak. Hayatın normale dönmesi için çalışmalar sürüyor" dedi.
 
YOLA ÇOK SAYIDA BOMBA DÜŞTÜ
 
Patlamanın olduğu cephaneliğe sadece 1 kilometre uzaklıkta olduklarını kaydeden Kışlacık Köyü Muhtarı Ahmet Demir ise patlama anını anlattı. Patlama sesiyle birlikte evden çıktığını belirten Demir, "Gökyüzüne ateşin yükseldiğini görünce cephaneliğin patladığını anladım. Arabamla hemen kışlaya doğru gittim. Yola çok sayıda bomba düşmüştü. Geri dönmek zorunda kaldım. Dönüşte yola doğru gelen, başından kan akan askeri gördüm. İnip ona doğru koştum. Yaralı asker bana 'Amca buradan kaçın, bir daha bomba patlayabilir, bu köy havaya uçabilir, beni bırakın' dedi. Ancak ben bırakmadım" diye konuştu.
 
BOMBALARIN ÜZERİNDEN GEÇTİK
 
Yaralı askeri arabasına aldığını ve başka bir yoldan hastaneye gitmeye çalıştığını vurgulayan Demir, "Adını sonradan öğrendiğim er Hasan Boncuk, bir ara bayıldı. Hastaneye yetişmek için acele ettim. Geçtiğim yolda bombalar vardı. Hatta bombaların üzerinden geçtik. Fakat bir süre sonra aracım bozuldu. Bunun üzerine polisten ve 112 Acil Çağrı Merkezi'nden yardım istedim. Bu arada küçük patlamalar oldu. Ambulans geldi ve yaralı askeri hastaneye götürdü" dedi.  (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.