Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel: Konuşmayacağım

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel: Konuşmayacağım

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu patlamanın meydana geldiği Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda incelemelerde bulundu.

  • Ege Postası
  • 18.09.2012 - 13:00
 ÖZEL: KONUŞMAYACAĞIM
 
AFYONKARAHİSAR-Yanında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve askeri savcılar ile birlikte gelen Orgeneral Özel, yaklaşık 1.5 saat kışlada kaldı. Karargah önünden patlamanın meydana geldiği 2 nolu mühimmat deposuna yürüyerek giden Orgeneral Özel, olay yerine çok yakın bir noktada patlamayla ilgili askeri ilgililerden bilgi aldı. Orgeneral Özel'in, yanındaki komutanlara sık sık sorular sorduğu ve vücut dilini kullandığı görüldü. Patlamanın olduğu yerden yine yürüyerek kışlayı dolaşarak karargah binasına gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, burada da brifing aldı.
 
Orgeneral Özel, kışladaki incelemelerinin ardından Afyonkarahisar Valiliği'ne geçti. Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından kapıda karşılanan Orgeneral Özel'in oldukça gergin olduğu gözlendi. Gazetecilerin kışladaki incelemelerini sorması üzerine Orgeneral Özel, "Konuşmayacağım. Hiçbir şey konuşmayacağım. Ortada her şey" dedi.
 
HAYAT NORMALE DÖNÜYOR
25 askerin şehit düştüğü patlamanın ardından, ikinci günde Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nın hemen yakınlarındaki yerleşim yerlerinde hayat normale dönüyor. Köylüler, hasar tespit çalışmasını beklemeden, binalarını onarmaya başladı. Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü ekipleri de askeri mühimmat deposundaki patlamanın ardından dağıttığı el ilanları ile vatandaşları patlayıcı maddelere karşı uyarıyor.
 
Türkiye'yi sarsan patlama, Afyonkarahisar'da önceki akşam saat 21.15 sıralarında Ataköy Mahallesi'ndeki 500'üncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki iglo tipi (üstü toprakla örtülü) mühimmat deposunda meydana geldi. 2 Nolu depoda el bombalarının tasnifi ve sayımı yapılırken meydana gelen patlamada 2 astsubay, 2 uzman çavuş, 21 erbaş ve er olmak üzere 25 asker şehit oldu, 4'ü asker 8 kişi de yaralandı. Patlamanın şiddetiyle bölgedeki yerleşim yerlerine el bombaları, havan ve top mermileriyle roketlein bulunduğu çok sayıda mühimmat saçıldı.
 
Kocatepe sırtlarına kurulu kışlanın hemen eteklerinde yer alan,  merkeze bağlı 3 bin 500 nüfuslu Ataköy Mahallesi sakinleri, patlamayla birlikte fırlayan kayaların çökerttiği çatılarını onarmaya başladı. Afyonkarahisar Valiliği, patlamadan etkilenen Ataköy Mahallesi ve hemen yakındaki Kışlacık Köyü'nde henüz hasar tespit çalışmasını başlatmadı.
 
SÜREKİ ANONS YAPILIYOR
 
Ataköy'de vatandaşlar muhtarlığın hoparlörlerinden sürekli olarak patlamamış mühimmat konusunda dikkatli olmaları için uyarılırken, hasar tespit çalışmalarının da en kısa sürede başlayacağı ilan edildi. 
 
Olayın meydana geldiği çarşamba gecesi evlerini terk eden ve yakın çevredeki komşularında misafir olan vatandaşların da evlerine geri dönüşü başladı.
 
EL BOMBALARINA KARŞI UYARI
 
Kışlanın yakınlarındaki yerleşim yerlerinde ve Afyonkarahisar kent merkezinde de halk, patlamamış mühimmat konusunda broşürlerle uyarılıyor. Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, halkın yoğun bulunduğu cami ve kahvelere astıkları 'Lütfen Dikkat' başlıklı broşürde üç tip el bombasının fotoğrafı yer alıyor. Bu tip el bombalarından biriyle karşılaşan vatandaşın kesinlikle dokunmaması gerektiğinin belirtildiği uyarı broşüründe, vatandaşın yapması gerekenler şöyle sıralanıyor:
 
"Kesinlikle hareket ettirmeyin. Hemen oradan uzaklaşın ve kimseyi yaklaştırmayın. Derhal 155 polis imdat hattını arayarak karşılaştığınız cisimle ilgili ihbarda bulunun."
 
Broşür dağıtan polis, özellikle anne babaların çocukları patlayıcı maddelere karşı uyarmasını istiyor.
 
MİĞFER VE ÇELİK YELEKLİ ARAMA
 
Bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in ziyaret ettiği Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda patlamanın meydana geldiği mühimmat deposunun çevresirde de askerler tarafından patlamamış mühimmat araması yapıldı. 
 
Aramada çelik yelek ve miğferli askerler görevlendirildi.
 
VALİ BALKANLIOĞLU: 100 BİN MÜHİMMAT ÇEVREYE YAYILDI
 
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda meydana gelen patlamada, 100 binin üzerinde mühimmatın çevreye yayıldığını söyledi. Patlamanın ardından, askeri savcılığın olaya el koyduğunu anlatan Vali Balkanlıoğlu, hem askeri hem de sivil makamların olayla ilgili çok yönlü soruşturma başlattığını kaydetti. Vali Balkanlıoğlu, olayın tüm ayrıntılarının soruşturmanın tamamlanmasının ardından açığa çıkacağını vurguladı. Vali Balkanlıoğlu, "Olayda kusuru olan personel varsa soruşturma sonunda ortaya çıkacak. Ancak şu anda bir suçlu aramak, kusuru aramak doğru değil. Soruşturmanın sonucunu beklemek zorundayız. Bunun sonunda kusuru olanlar varsa mutlaka gereken yasa kapsamında yapılır" dedi.
 
DNA ÖRNEKLERİ ANKARA'YA GÖNDERİLDİ
 
Diğer yandan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mehmet Duran, patlamada şehit düşen askerlerden birinin kimliğinin belirlendiğini ve naaşının hastane morgunda bekletildiğini söyledi. Opr. Dr. Duran, diğer 24 şehidin kimlik tespitinin yapılması için cesetlerden parça ve DNA örneği aldıklarını kaydetti. Opr. Dr. Duran, "Örnekler Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Burada özel bir teknikle genetik profilleri çıkarılacak. Ancak ailelerin hepsi buraya gelmediği için hepsinden DNA örneği alamadık. Anne-baba ya da erkek kardeşlerden örnek alınması gerekiyor. Kız kardeşte genetik profil tam olarak oturmuyor. Ailelerden bazıları doku örneği vermek için Ankara'ya gideceğini söyledi. Biz buradaki örnekleri dün gece gönderdik. Gelen şehit yakınlarından da örnekler almaya devam ediyoruz" diye konuştu. 
 
BAŞBAKANLIK 500 BİN LİRA GÖNDERDİ
 
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, mühimmat deposundaki patlamanın her yönüyle araştırılmasının sürdüğünü, bombaların kullanım süreleri, neden o saatte tasnifleme yapıldığı yönündeki tüm soru işaretlerinin askeri makamlar tarafından sorgulandığını söyledi. Kışlada 100'ün üzerinde askerin görev yaptığını belirten Vali Balkanoğlu, bölgeye 100 bin civarında bomba saçıldığını ve 1.5 kilometre çaplı alanda arama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:
 
"Bölgede hasar gören evler ile ilgli Başbakanımızın talimatıyla valiliğimiz emrine şimdilik 500 bin lira istemiştik, o para gönderildi. İhtiyaç halinde ucu açık. Kışlanın taşınması söz konusu. Bu konuyu bakanımız Veysel Eroğlu ile değerlendirdik. Orman'dan istenmesi halinde kışla ve silah depoları, yerleşim merkezinden uzak bir yere taşınacak. Bu değerlendiriliyor. Bakanımız yer vermeye hazır olduğunu belirtti."
 
Afyon Emniyet Müdürlüğü ekipleri de bölgedeki camilerde cuma namazı sonrası üzerinde el bombası fotoğraflarını gösteren broşürleri cemaate ve çocuklara dağıttı. Cuma hutbesinde de imamlar, el bombalarının görülmesi ve ya bulunması halinde 155 Polis imdat hattının aranması yönünde vaazlar verdi.
 
Afyonkarahisar'daki askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit olan Onbaşı Emre Yıldırım'ın cenazesi, memleketi Nevşehir'e gönderildi. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde bulunan Yıldırım'ın cenazesi, işlemlerinin ardından ambulansa konuldu. Onbaşı Yıldırım'ın cenazesi, jandarma eskortu eşliğinde Afyonkarahisar Hava Meydan Komutanlığı'na götürüldü. Yıldırım'ın cenazesi, havayoluyla memleketi Nevşehir'e gönderildi.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.