Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Obama: Daha şeffaf olabiliriz ve kesinlikle olmalıyız

Obama: Daha şeffaf olabiliriz ve kesinlikle olmalıyız

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) dinlemeleri hakkında açıklamalarda bulundu. NSA uygulamalarının gözden geçirileceği ve şeffaf olunacağı sözünü veren Obama, programın...

  • Ege Postası
  • 10.08.2013 - 02:52
ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) dinlemeleri hakkında açıklamalarda bulundu. NSA uygulamalarının gözden geçirileceği ve şeffaf olunacağı sözünü veren Obama, programın durdurulmayacağı mesajını verdi.

Obama, yaklaşık 4 aydan sonra ilk kez Beyaz Saray'da tam bir basın toplantısı düzenledi. Ulusal güvenlik ve sivil haklar arasında iyi bir denge kurmanın öneminden bahseden Obama, ulusal güvenlik ekibine gözetleme programları konusunda daha şeffaf olunması direktifi verdiğini ifade etti. Programlar hakkında halkın yeterli bilgi sahibi olmadığını kabul eden Obama, “ABD Başkanı olarak benim için dahi mevcut programlara güvenmek adına yeterli değil. ABD halkının da o programlara güvenmeye ihtiyacı var” dedi.

Obama, gözetleme programları konusunda harici ülkelerin kendilerine bakışını da önemsediklerine vurgu yaptı. Küresel liderlik vasfının ABD’nin açık ve demokratik bir ülke olmasına bağlayan Obama, “Çünkü bizi diğer ülkelerden farklı kılan sadece ülkemizi koruma kabiliyetimiz değil bunu gerçekleştirdiğimiz yoldur; açık ve demokratik bir şekilde” diye konuştu.

"TERÖRLE MÜCADELE HÜKÜMETİN HER TELEFONU YETKİSİZ DİNLEYECEĞİ ANLAMINA GELMEZ"

Dinlemelerin terörist atakların önlenmesi adına önemli olduğunu vurgulayan Obama, ancak bunun hükümetin yetkisiz bir şekilde her telefonu dinleyeceği anlamına gelmediğini belirtti. 11 Eylül saldırıları sonrası çıkarılan ve dinleme programların dayanağı olarak gösterilen Vatanseverlik Yasası 215. Bölüm’ün uygun reformlar ile elden geçirileceğini ifade etti.

Obama, ikinci adımda hatalı idareler yüzünden halkın güvenini kaybetmiş Dış İstihbarat Gözetim Mahkemesi (FISC)'in tekrar güvenilir bir kurum olması için Kongre ile çalışacağını söyledi. Kurumun güveninin daha iyi sağlanması adına bazı ek değişiklikler yapılabileceğini ifade etti. FISC, aldığı çok gizli bir karar ile NSA’ya Verizon adlı GSM operatörü abonelerinin görüşmelerini temin etme izni vermişti.

"DAHA ŞEFFAF OLABİLİRİZ VE KESİNLİKLE OLMALIYIZ"

Obama, “Daha şeffaf olabiliriz ve kesinlikle olmalıyız. Topluma mümkün olduğunca çok bilgi verilmesi konusunda istihbarat dairelerine direktif verdim” ifadelerini kullandı. NSA’ya ait bazı özel bilgilerin gizliliğini kaldırdıklarına dikkat çeken Obama, bu konuda daha da ileri gidebileceklerini söyledi. Adalet Bakanlığı’nın Vatanseverlik Yasası 215. Bölüm yoluyla dinlemeleri nasıl gerçekleştiğini açıklayabileceğini ima etti.

Son olarak sahip olunan istihbarat ve iletişim teknolojilerini gözden geçirecek harici uzmanlardan oluşan bağımsız bir grup oluşturduklarını belirten Obama, Bu gruba özellikle gözetleme programlarının kapasitesi, gözetleme programları kullanımında görevin suistimal edilmediğinden emin olunması ve halkın güveninin nasıl sürdürüleceği konularını gözden geçirme görevi verdiğini söyledi. Bu grup 60 gün içinde ara rapor, yıl sonuna kadar ise final raporu hazırlamış olacak.

Obama, gerçekleştirmeyi planladıkları çalışmaları, “Tüm bu adımlar ABD halkını gösterdiğimiz çabaların değerler ve menfaatlerimizle uyumlu olduğuna güvenmesini sağlamak amacıyla hazırlandı” ifadeleriyle açıkladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.