Dolar 32,4242
%0.14
Euro 34,5900
%0.01
Altın 2.381,920
%0.07
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Narlıdere metrosu yola çıkıyor!

Narlıdere metrosu yola çıkıyor!

Geçtiğimiz aylarda Üçyol-Fahrettin Altay metrosunu tamamlayan ve hattın son iki istasyonunu hizmete açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, merakla beklenen bir diğer raylı sistem yatırımına da start veriyor. Narlıdere Metrosu için 10 Şubat tarihinde ihaleye çıkacak olan Büyükşehir Belediyesi, toplam 8,5 kilometreyi bulan hattın yapımına başlamak için resmen düğmeye bastı.

  • Ege Postası
  • 23.01.2015 - 23:01
 
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 2015 yılı bütçesinde Narlıdere metrosuna 20 milyon TL’lik ödenek ayıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihale hazırlıklarını resmen tamamladı. Toplam 8,5 kilometrelik   hat için ilana çıkan Büyükşehir Belediyesi, Üçkuyular-Narlıdere Metro Hattı’ndaki 4 kilometre ve 5 duraklık ilk etap için uygulama projelerinin hazırlanması ve kalan 5,5 kilometrelik ikinci etabın da fizibilite çalışmaları için “ikisi bir arada” ihaleye çıkacak.
 
 
NARLIDERE METROSU İÇİN START VERİLİYOR
Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaştırma Bakanlığı’na “Siz yapın” çağrısında bulunduğu ve iki kurum arasında çıkmaza giren ve İzmir Hafif Raylı Sistem 4’üncü Aşama olarak da bilinen toplam 8,5 kilometrelik Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu metro yapım çalışmaları için süreç nihayet başlıyor. 10 Şubat’ta gerçekleşecek ihale kapsamında isteklilerden gelen teklifleri alacak olan Büyükşehir Belediyesi, 8,5 kilometrelik metro güzergahına ait uygulama projeleri ve fizibilite raporlarını hazırlatacak.
 
TOPLAM 8,5 KİLOMETRE VE 10 DURAK OLACAK
Buna göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, F. Altay’da son bulan metro hattının devamı niteliğindeki güzergah için Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Narlıdere olmak üzere toplam 5 istasyonluk ve 4 kilometre olarak planladığı ilk etap için uygulama projelerini tamamlayacak. İkinci aşama olarak planlanan Narlıdere İtfaiyesi'nden İstihkam Okulu'na kadar uzanan 4,5 kilometrelik bölümün de fizibilite raporları hazırlanacak.
 
BELEDİYE BU SEFER İŞİ SIKI TUTTU
Üçyol-Üçkuyular metro hattında işi üstlenen yüklenici firmaların iflası, yaşadıkları ekonomik sıkıntılar ve zeminde yaşanan güçlükler nedeniyle sayısız zorlukla karşılaşan Büyükşehir Belediyesi, bu sefer işi sıkı tutarken, katılımcı firmalarda ön yeterlilik şartı arayacak. İhale komisyonu tarafından yapılacak kapsamlı değerlendirmenin ardından belli istekliler arasında yapılan ihalede uygun görülen firma sözleşmeye davet edilecek ve yeni metro hattı için süreç resmen başlamış olacak.
 
TEMELİ 2016’DA ATILACAK
Gerçekleşen ihaleden sonra metroya dair fizibilite raporları (Altyapı planları, jeoteknik etütler, jeolojik kesitler) ve kesin uygulama projeleri toplam 9 ayda hazırlanacak. 2016 yılının başından önce hattın yapım ihalesine çıkması beklenen Büyükşehir  Belediyesi, gelecek yılın ilk aylarında hattın temelini atarak merakla beklenen Narlıdere Metrosu için ilk kazmayı vuracak.
 
F. ALTAY- NARLIDERE HATTI
Üçyol-Fahrettin Altay hattının uzantısı niteliğindeki Fahrettin Altay- Narlıdere hattı, toplamda 8 bin 500 metre olarak inşa edilecek. Aç- kapa tünel yöntemiyle yapılacak olan metro hattının 4,5 kilometrelik ilk bölümünde 5 istasyon bulunacak. F. Altay-Narlıdere İtfaiyesi arasındaki ilk etapta Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Narlıdere istasyonları inşa edilecek. İlçe girişindeki İtfaiye Merkezi'nin hemen yanında kurulacak Narlıdere İstasyonu orta, diğer istasyonlar ise kenar peronlu olarak inşa edilecek. Tüm istasyonlar yaya geçidi olarak kullanılacak, hepsinde asansör ve yürüyen merdiven bulunacak. Söz konusu hattın ikinci etabı ise Narlıdere İtfaiye'den Narlıdere İstihkam Okuluna kadar uzanacak. Toplam 10 yeraltı istasyonu ve toplamda 8,5 kilometre olan planlanan Narlıdere Metrosu tamamlandıktan sonra, raylı sistemi Urla'da yer alan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne uzatması planlanan yaklaşık 30 kilometrelik metro hattı için de çalışmalara başlanacak. Ulaşım Master Planı dahilindeki söz konusu son etabın da 2017 yılında şekillenmesi ve gerekli çalışmaların yapılması bekleniyor.
 
YILDIRIM VE KOCAOĞLU ARASINDA POLEMİK YAŞANMIŞTI
Diğer yandan, geçtiğimiz yıl “Projesi yok” tartışması yaratan Narlıdere Metro hattı için Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım’ın “Metroyu bakanlık yapacak” sözü vermiş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi projenin yapımı için uzun süre bakanlıktan haber beklemişti. Üçkuyular-Narlıdere arasındaki 8,5 kilometrelik metro projesiyle ilgili seçimler öncesinde Ankara’ya çağrıda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Projeyi bakanlık yapmıyorsa biz başlayacağız” demiş ve geçtiğimiz aylarda da ihale hazırlıklarına başladıklarını duyurmuştu. 4,5 kilometrelik ilk etabı için projesi hazır olan Narlıdere Metrosu, bakanlıktan gelecek haber nedeniyle uzun süre rafta beklemişti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.