Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mimar Sinan İzmir'de anıldı

Mimar Sinan İzmir'de anıldı

İzmir’de, Mimar Sinan’ın 431'inci ölüm yıldönümü nedeniyle, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve İzmir Serbest Mimarlar Derneği tarafından anma etkinliği düzenlendi.

  • Ege Postası
  • 09.04.2019 - 12:34

Mimar Sinan'ın İkinci Kordon'daki anıtı önünde düzenlenen anma etkinliğine Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve İzmir Serbest Mimarlar Derneği üyeleri katıldı.

Anıta çelenk bırakılmasının ardından basın bildirisini okuyan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, "Sinan’ın mirası; mimar olarak kente ve topluma karşı sorumluluklarımızı hatırlatan toplumsal bir kültür öğesidir. Bütünlük içinde korunması gereken bu miras ve eserler, günümüzde sermaye ve finans odaklı, yapılı çevre kültürünü modern çağa taşıyamayan kamusal politikalar aracılığıyla tahrip edilmekte; Büyük Usta’ya öykünen, Sinan taklidi ile cami mimarlığı tekrar tekrar üretilmektedir. Cumhuriyet devrimi ve genç Türkiye’nin mordernleşme sürecinde; kültürel varlıkların tespiti, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için alınan tedbirler ve yürütülen çalışmalar terk edilmekte, insanlık mirası olan mimari ve kültürel mirasımız, tutarsız ve rant odaklı planlama politikaları nedeniyle geri dönülemez biçimde zarar görmektedir. Büyük Usta Mimar Sinan’ı, kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anarken, başta karar vericiler olmak üzere herkesi çağdaş yaşama, demokrasiye, Cumhuriyet’e ve onun mimarlık değerlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

İzmir Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Hüseyin Egeli de "Şehirleri yönetenlerin ve şehirlerle ilgili karar verenlerin, biraz da olsa Sinan aklıyla hareket etmelerini umduğumuz bir gün olsun" diye konuştu.

Her yıl Mimar Sinan’ın ölüm yıl dönümünü takip eden hafta boyunca anma etkinlikleri düzenleyen Mimarlar Odası, her iki senede bir de anısını yaşatmak üzere Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında deneyimli meslektaşlarını 'Mimar Sinan Büyük Ödülü' ile onurlandırıyor. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.