Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Kruvaziyerde önemli mesafe katettik, yolcuların talepleri dikkate alınmalı’

‘Kruvaziyerde önemli mesafe katettik, yolcuların talepleri dikkate alınmalı’

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer turizminde devamlı ilerleyen şehrin daha da fazla gelişme göstermesi için yolculardan ve şirketlerden gelen şikayetlerin çözülüp taleplerin değerlendirilmesi gerektiğini...

  • Ege Postası
  • 09.08.2013 - 12:08
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer turizminde devamlı ilerleyen şehrin daha da fazla gelişme göstermesi için yolculardan ve şirketlerden gelen şikayetlerin çözülüp taleplerin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Liman bu haliyle kalacaksa bile yapılması gerekenden var. Türk hamamından yapay plaja kadar turistlerin pek çok talebi, limanda çözülmesi gereken sorunlar var. Bunları ilgililerinin çözmesini bekliyoruz.” dedi.

İZTO’nun yaptığı çalışmalarla 2004 yılından bu yana yaklaşık 3 milyon turisti kruvaziyer yoluyla İzmir’e getirmeyi başardıklarını belirten Demirtaş, “Artık tüm dünya kruvaziyer sektöründe İzmir’in sağlam bir yeri var. Herkes İzmir’i tanıyor ve kentimize büyük bir ilgi var. İki yıl üst üste Avrupa’nın en iyi kruvaziyer destinasyonu seçildik. Yeniden aynı ödüle adayız, belki tekrar bu ödülü de alacağız.” şeklinde konuştu. Kruvaziyer turizminde hedeflerinin, yeni yapılacak bir limanla yılda 2 milyon yolcuya ulaşmak olduğunu belirten Demirtaş, “Ancak çeşitli nedenlerle bir türlü yeni limanın inşasına başlanamadı. Diğer yandan hepimiz biliyoruz ki liman bu haliyle kalsa dahi mutlaka bir şeyler yapılması gerekiyor ama gelen turistleri limanda karşılayıp bu türde katkı yapmak amacıyla çalışan kurumlar dışında fazla bir şey yapan yok.” dedi. Kruvaziyerle gelen turistlerin şehri çok beğendiklerini söyleyen Demirtaş, “İzmir’den, İzmirlilerin misafirperverliğinden çok memnun ayrılıyorlar. İyi yönlerimizin yanısıra gemi şirketlerinden, turistlerden, gemi personelinden aldığımız şikayetler de var ve bunları çözememenin memnuniyetsizliğiyle sıkıntısı içindeyiz. Engelli turistleri taşımaya yönelik araçlar, yol ve hizmetler çok yetersiz. Böyle olunca İzmir’i gezerken zevk almak yerine tam bir işkenceye dönen bu turlar, engelli turistleri mutlu edemiyor.” diye konuştu.

GİDEN YOLCULAR İÇİN BİNİŞ TERMİNALİ YOK

Turistlerin liman içinde sadece bir ATM bulunmasından, döviz bürosu ve eczane olmamasından şikayet ettiğini aktaran İZTO Başkanı Demirtaş, “Tüm modern kruvaziyer limanlarında, gemi personeli için vakit geçirebilecekleri ayrı bir yer tahsis edilir. İzmir’de bu yok, bundan dolayı gemi personelinden çok şikayet alıyoruz. Yolcu gemilerine binecek turistler için havalimanlarındaki gibi kapalı bir biniş terminali bir türlü hizmete sokulamadı. Sıcak havayla birlikte iklimlendirme sistemi de yetersiz kalıyor. Liman içindeki hangarlarda terminal işletimi suretiyle bir çalışma yapılabilir. Bütün büyük limanlarda bu tip terminal vardır ve İzmir’den binen yolcular bu konuda şikayet ettiği için şirketler de homeport konusunda çekimser kalıyor.” dedi.

'TURİSTLER TÜRK HAMAMI VE PLAJ İSTİYOR'

Avrupa’da yaygın olan bisiklet ve motosiklet kiralama hizmetinin hala verilemediğini, günübirlik gelen yolculardan bu konuda yoğun şikayet ve talep olduğunu belirten Ekrem Demirtaş, “Biz turistleri sadece taksilerle karşılıyoruz. Bazı turistler, kalabalık gruplar halinde geldikleri için 15-20 kişilik gruplar halinde Vito veya Sprinter tipi arabalarla kendi imkanlarıyla özel şoför ve rehber eşliğinde şehri veya şehirdışındaki tarihi mekanları gezmek istiyor. Bu konuda talep var. Üstü açık tur otobüslerini çok beğeniyorlar ama gemiden indiklerinde, 'Bu tur otobüslerinde Karşıyaka var mı'' diye soruyorlar. Karşıyaka yok, tarihi Asansör ve Kadifekale de tur rotasında yok, bu konuda talepler var. Özel otobüslerle günlük tur usulü Foça, Efes, Bergama, Çeşme, Karaburun ve plajlara gitmek istiyorlar. Şehirlerarası otobüs terminali yerine daha yakın bir mesafede bu tip otobüslerin kaldırılması daha etkili olabilir.” şeklinde konuştu. Demirtaş, turistlerin Türkiye ve İzmir’e geldiklerinin bilincinde olduklarını ve buna uygun talepleri olduğunu da belirterek, “Hepsi Türk hamamının ününü duymuş olarak geliyor. İzmir’de tarihi bir Türk hamamına gitmek istiyorlar ama turistleri gönül rahatlığıyla yönlendirebileceğimiz bir tane hamam yok. Deniz kenarındaki bir kente geldikleri için yakın bir noktadan, şehiriçinden denize girmek istiyorlar. Şehir merkezinde plaj olmadığını öğrenince Urla ve Çeşme’ye gidiyorlar. Onlar için yapay plaj olabilir.” önerilerinde bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.