Dolar 32,2081
%-0.11
Euro 34,8604
%0.17
Altın 2.446,320
%0.57
Bist-100 10.219,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Almanya'da Türk gençlere staj yeri engeli

Almanya'da Türk gençlere staj yeri engeli

Almanya'da yeni meslek eğitim yılı bazı eyaletler itibariyle başlarken halen çok sayıda meslek eğitim yeri boş, çok sayıda genç de meslek eğitim yeri arayışında mutlu sona ulaşamamış durumda. Alman Zanaatkarlar Birliği Başkanı ise işletmelere...

  • Ege Postası
  • 08.08.2013 - 17:44
Almanya'da yeni meslek eğitim yılı bazı eyaletler itibariyle başlarken halen çok sayıda meslek eğitim yeri boş, çok sayıda genç de meslek eğitim yeri arayışında mutlu sona ulaşamamış durumda. Alman Zanaatkarlar Birliği Başkanı ise işletmelere seslenerek Türk gençlerine de şans vermelerini istedi.

Almanya'da yeni meslek eğitim yılı bazı eyaletlerde başlarken, bazı eyaletlerde de başlamasına birkaç hafta kalmasına rağmen hala meslek eğitim yeri bulamayan on binlerce genç olduğu gibi çok sayıda meslek eğitim yeri de ilgisizlik nedeniyle boş kalmış durumda. Federal İş Ajansı (Bundesagentur für Arbeit, BA) tarafından verilen bilgilere göre halen 146 bin meslek eğitim yeri boş durumda. Buna karşılık 200 bin genç ise meslek eğitim yeri arıyor. Temmuz ayı sonu itibariyle Almanya'da 157 bin meslek eğitim yeri arayan genç var bulunuyordu. Bunlara ilaveten 46 bin gence bir alternatif sunulmuştu, ancak bunlar aynı zamanda meslek eğitim yeri arıyordu.

Bu arada Alman Sendikalar Birliği (Deutscher Gewerkschaftsbund, DGB) iş yeri sahiplerine seslenerek Hauptschüle ve Realschüle mezunlarına da şans tanımalarını istedi. DGB Başkan Yardımcısı Elke Hannack Alman haber Ajansı dpa’´ya (deutscher presseagentur) yaptığı açıklamasında, bugün meslek eğitimi yapılan tüm mesleklerin neredeyse yarısının Hauptschüle mezunları için fiilen kapalı olduğuna dikkat çekti. Hannack, “İş yeri sahipleri veya sorumluları bu insanlara da bir şans tanımalı, gerekirse bunu meslek eğitim süresini uzatarak yapmalı” dedi.

Federal İş Ajansı'nın bilgilerine göre meslek eğitim yeri konusunda bölgeler arasındaki farklılık da büyük. Özellikle Berlin, Kuzey Ren Vestfalya, Hessen ve Aşağı-Saksonya eyaletlerinde meslek eğitim yeri arayan genç sayısı mevcut meslek eğitim yeri sayısının çok üzerinde. Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Bavyera, Thüringen ve Baden-Württemberg'de ise meslek eğitim yeri sayısı meslek eğitim yeri arayan genç sayısının üzerinde. Almanya’´da meslek eğitim yılı bölgeden bölgeye değişiyor. Mazı eyaletlerde 1 Ağustos'ta başlayan yeni meslek eğitim yılı bazı eyaletlerde ise 1 Eylül'de başlıyor.

GELECEĞİN USTASI BİR TÜRK OLACAK

Öte yandan Alman Zanaatkarlar Birliği Başkanı Otto Kenzler ise iş yeri sahiplerine ve sorumlularına seslenerek daha fazla Türk gencine meslek eğitimi konusunda bir şans tanımalarını istedi. Alman haber ajansı dpa'ya konuşan Kenzler, “Geleceğin ustası bir Türk olacaktır” dedi.

Almanya'da özellikle Türk gençleri meslek eğitim yeri bulma konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Alman gençleri arasında meslek eğitim yeri bulamayanların oranı yüzde 10'un altında kalırken Türk gençleri arasında bu oran yüzde 40'lara ulaşıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.