Dolar 32,4738
%-0.04
Euro 34,7707
%-0.58
Altın 2.441,010
%0.2
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konut kredisinde haksız kazanç elde eden bankaya yargı 'dur' dedi (Özel)

Konut kredisinde haksız kazanç elde eden bankaya yargı 'dur' dedi (Özel)

Bankaların konut kredisi alan müşterilerine yönelik haksız uygulamasına yargı, 'dur' dedi. Yeniden yapılandırma için bankanın kendisinden aldığı erken ödeme komisyonunu hakem heyetine taşıyan vatandaş, haklı bulundu. Banka, karara itiraz...

  • Ege Postası
  • 19.04.2013 - 11:55
Bankaların konut kredisi alan müşterilerine yönelik haksız uygulamasına yargı, 'dur' dedi. Yeniden yapılandırma için bankanın kendisinden aldığı erken ödeme komisyonunu hakem heyetine taşıyan vatandaş, haklı bulundu. Banka, karara itiraz için mahkemeye başvurdu. Mahkeme daha ilk duruşmada karar alarak paranın vatandaşa iadesine hükmetti.

Zonguldak'ta ikamet eden Türkiye Taş Kömürü Kurumu(TTK) Üzülmez Müessesesi'nde görevli Makine Mühendisi Kemal Yusuf Tosun(34), 2007 yılında özel bir bankadan 53 bin TL'lik konut kredisi aldı. Banka, 2010 yılının sonunda faizler düşüşe geçtiği için Tosun'a borç yapılandırması teklifinde bulundu. Bankanın ısrarla 'borcu yeniden yapılandıralım' talebini kabul eden Tosun, banka tarafından 909 TL'ye tekabül eden 'yüzde 2 erken ödeme komisyonu' adı altında para kesilmesini, haksız bulsa da ödemek zorunda kaldı. Bu arada Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin, Ankara 7. Tüketici Mahkemesi'nin faiz oranları düşünce bankadan aldığı konut kredisini yeniden yapılandırmak için başvuran kişiden 'erken ödeme ücreti' ve 'ödeme planı değişikliği' adı altında para alınmasını haksız bulup paranın iadesi yönündeki kararını onaması, genç mühendise örnek oldu. Yargıtayın kararı üzerine hukuk mücadelesi başlatan Tosun, hukuk mücadelesini şöyle anlattı: "Bankalar müşterisini kaçırmamak için yeniden yapılandırma alternatifi sunuyor. Ancak erken ödeme komisyonu alarak bunun acısını müşteriden çıkarıyor. Maalesef ben de aynı yöntemle haksızlığa maruz kaldım. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 2011 tarih 19204 sayılı tüketici lehine verdiği kararını duyunca hemen bankaya dilekçe yazarak paranın geri ödenmesini talep ettim. Banka dilekçeme bir cevap vermeyince Zonguldak Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti'ne müracaat ettim. Hakem heyeti, 10 Aralık 2012 tarihli kararında beni haklı buldu ve bankanın parayı iade etmesine hükmetti."

KARAR İLK DURUŞMADA ÇIKTI

Bu gelişmenin üzerine söz konusu banka yönetimi, kararın iptali istemiyle Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Burada da mahkeme konuyu ilk duruşmada karara bağladı. Tosun, süreç hakkında şu bilgiyi verdi: "Banka, 909 lirayı geri ödememek için mahkemeye itiraz etti. Mahkeme, ilk duruşmada karar verdi ve haksız yere alınan paranın tarafıma geri ödenmesine hükmetti. Açıkçası adaletin bu kadar kısa sürede tecelli edeceğini hiç tahmin etmemiştim. Beni, adaletin yerini bulması kadar ilk mahkemede karar çıkması da çok sevindirdi. Halbuki çoğu insan, mahkemeler uzun sürer, hakkımı alamam korkusuyla haklı olduğu konularda bile yargıya başvurmuyor. Umarım bu gelişme herkese örnek teşkil eder."

Kemal Yusuf Tosun, kendisi gibi haksızlığa maruz kalanlara da haklarını araması çağrısında bulundu. Tosun, "Özellikle konut kredisinde problem yaşayan vatandaşların hakkını araması gerekir. Çünkü haksız yere alınan para milli servete de zarardır. Bu yüzden mağdur olan herkes meşru yoldan hakkını aramalıdır." şeklinde konuştu.

HAKSIZ ÖDEME YAPAN VATANDAŞ, HANGİ YOLU İZLEMEL?

Tosun, bu konuda izlenecek yolu şöyle anlattı: "Banka'nın genel müdürlüğüne hitaben 'İhtarname' gönderilmeli. Buradan olumlu bir gelişme olmaz ise 1.161,67 TL'nin altındaki şikayetlerde zorunlu olarak hakem heyetine başvurulmalıdır. (Hakem heyetleri ilçelerde Kaymakamlıklarda, İllerde Valilik Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinde bulunuyor.) 1.161,67.-TL'nin üzerindeki bedellerde ise Tüketici Mahkemesine (Bulunduğunuz ilde yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi) başvurulmalı."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.