Dolar 32,5379
%0.16
Euro 34,9148
%-0.16
Altın 2.436,950
%0.03
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaburun Belediyesi'nden Çalık'a veto!

Karaburun Belediyesi'nden Çalık'a veto!

Dört bir yanını saran RES’ler ve balık çiftliklerine karşı mücadele veren Karaburun ilçesinde Çalık Holding’in kuracağı yeni enerji santraline İzmir Valiliği’nden onay geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tarım arazilerinin kullanıma açılmasına karşı çıkmasına ve yeni bir kampanya başlatmasına rağmen devletin kendi eli verdiği son onay Yarımada halkı arasında tepki topladı

  • Ege Postası
  • 28.01.2015 - 18:30
 
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ülke genelinde azalan tarım arazilerine dikkat çekmek için yayınladığı kamu spotu ve “Tarım arazilerini amacı dışında kullanılmasına izin vermeyelim” şeklindeki sloganına rağmen, İzmir’in saklı cenneti ve organik tarımla adı geçen Yarımada’da bölgenin en değerli tarım arazilerine yeni bir rüzgar enerji santrali kurulmasına İzmir Valiliği’nden ÇED onayı geldi.
 
 
ÇALIK’IN RES İNADI YARIMADA’YI İSYAN ETTİRDİ
Çalık Holding tarafından Yarımada’da hayata geçirilecek tartışmalı yatırım için bölgedeki tarım arazileri, çayır ve mera alanları kullanılacak. İzmir Valiliği tarafından nihai ÇED onayı alan Sarpıncık RES projesi dahilinde Haseki-Sarpıncık-Kızıldağ Mevkii’nde yaklaşık 107 milyon TL’lik  yatırımla dev rüzgar türbinleri dikilecek. EPDK’dan 49 yıllık üretim lisansı alan proje dahilinde kurulacak 14 rüzgar türbini ile 32 MW gücünde enerji üretimi yapılacak.
 

ZEYTİNLİK OLACAKTI, RES’E KURBAN GİDECEK
Projenin hayata geçeceği bölgede vatandaşlara ait kiralık zeytin arazileri olduğu ve sözleşmelerin iptali için İzmir Defterdarlığı’nda işlemlerin sürdüğü öğrenilirken, proje için hazırlanan ÇED raporlarına resmi kurumların büyük bölümü gereken onayı verdi. Diğer yandan, geçtiğimiz aylarda projeyle ilgili olarak düzenlenen halkın katılım toplantısında bölgedeki vatandaşların protestoda bulunarak katılmamasına rağmen şirket yetkililerinin toplantı yapılmıştır şeklinde rapor hazırlayarak imza altına alması da büyük bir krize yol açmıştı.
 
ŞİRKET TÜM PROTESTOLARA RAĞMEN OLUMLU TUTANAK HAZIRLAMIŞTI
Karaburun’a özgü sayısız ürün veren arazilerin yer aldığı Yarımada’daki Sarpıncı ve Haseki Köyleri yakınındaki bölgede bir bölümü kamulaştırma yapılarak yatırıma açılan alanla ilgili Karaburun Belediyesi ise olumsuz görüş sundu. Raporda sayılı tarım arazilerinin ortadan kaldırıldığı, çevreye olumsuz etki getireceği, çevrede benzer tesislerin yer aldığı gibi gerekçelerle karşı çıkan Karaburun Belediyesi, kurulacak tesise ÇED onayı verilmemesi için talepte bulundu.
 
KARABURUN BELEDİYESİ VATANDAŞLARDAN YANA TAVIR KOYDU
Daha önceden bölgenin Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇKA) ilan edilmesi için Ankara’ya sayısız talepte bulunan Karaburun Kent Konseyi de projeyi veto ederken, yöredeki halk da enerji yatırımları için arazilerin feda edilmemesini istedi. 


HALK PROJEYE KARŞI DAVA AÇACAK
Öte yandan, geçtiğimiz günlerde süreçle ilgili bir açıklama yapan Karaburun Kent Konseyi, son gelişmeler ve gelen onaya tepki gösterdi. Bahar aylarında düzenlenen halkın katılım toplantısı sürecinde firma yetkilileri ile karşı karşıya gelen yöredeki vatandaşlarla birlikte dava açacaklarını belirten Kent Konseyi yönetimi, yaşam alanlarını kısıtlayan projeye karşı haklarını yargıda arayacaklarını duyurdu. 




Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.