Dolar 32,3017
%-0.11
Euro 34,8375
%0.08
Altın 2.413,880
%0.85
Bist-100 10.267,00
%-0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İtalyanların yatırımı İzmir'e

İtalyanların yatırımı İzmir'e

İTALYA'nın İzmir Konsolosu İgor Di Bernardini, 2012 yılı içinde İzmir'de uzun süreli verilen vizede rekor kırdıklarını belirtti. Her yıl vizede artışın olduğunu ifade eden Bernardini, "Sadece vize sayısı artmıyor. Aynı zamanda İzmir'de yaşayan İtalyanların sayısı da fazlalaşıyor. İzmir'de İtalyanların yatırımları artıyor" dedi.

  • Ege Postası
  • 11.01.2013 - 13:13
İZMİR-  İzmir'de 2.5 yılı geride bırakan İtalya Konsolosu İgor Di Bernardini, göreve geldiğinden beri çalışmalarıyla beğeni topluyor. İzmir'in tanıtımını da üstlenen ve İtalyan yatırımcıları kente çektiklerini belirten Bernardini, "Türkiye ekonomik büyüme gösteren bir ülke. Türkiye'nin etrafa yaydığı pozitif sonuçlar Avrupa'dan zaten görülüyor. Bizi İzmir'de yatırım yapmak için İtalya'dan birçok firma arıyor. Biz de gördüklerimizi anlatıyoruz ve onların İzmir'e yatırım yapmaları için uğraşıyoruz. Özellikle sanayi sektörü iki ülke arasında önemli olup, İtalyan işadamları bu sektörde İzmir'de öncüdür. Fakat zaman geçtikçe Türkiye, banka sektöründe olduğu gibi yatırım alanlarını çoğaltıyor ve yurtdışındaki pazar payını kendi ülkesine çekiyor. Biz de İtalyan vatandaşlarımıza İzmir'de yatırım yapmaları konusunda danışmanlık veriyoruz" diye konuştu.

SIRA KENTSEL DÖNÜŞÜMDE

Geçen yıl İzmir'de İtalyan Konsolosluğu olarak altın çağını yaşadıklarını belirten Bernardini, Alsancak'ta bir sokağa İtalyan Sokağı adının verilmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Geçen aylarda Torino Belediye Başkanı Pierro Fassino'nun İzmir'e gelmesini sağlayıp, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu ile buluşturan Bernardini 'akıllı şehir' konusuna dikkat çekti. Bernardini, "EXPO için destek sözünü veren Torino Belediye Başkanı Fassino da akıllı şehirden bahsetmişti. Kentsel dönüşümün İzmir'de hızlanması lazım. Artık dünya genelinde çevreye duyarlı şehirler öne çıkıyor. İzmir 10 yılını kentsel dönüşüme ayırmalı. Zaten bu ekonomik olarak geri dönecektir" dedi.

VİZEDE REKOR

2012 yılında 22 bin 100 kişiye vize verdiklerini belirten İtalya İzmir Konsolosu İgor Di Bernardini, "İzmir ile İtalya arasında sıcak ve anlamlı bir bağ var. Göreve geleli 2.5 yıl oldu. Her geçen gün verdiğimiz vize sayısı artıyor ve en önemlisi hem ticari hem de turizm amaçlı vizeleri uzun süreler halinde vermeye çalışıyoruz. 1 ile 5 yıl arası vize dağılımına göre yüzdelik dilimde İzmir'de birinci sıradayız. Bu güzel birşey. Verdiğimiz vizelerin yüzde 26.5'i uzun süreli" dedi. 2013 yılı için vize sayısını 24 bin olarak düşündüğünü belirten Bernardini, uzun sureli vizelerin aynı seviyede kalacağını ifade etti.

'YATIRIMLAR ARTTIKÇA İTALYAN NÜFUSU ARTIYOR'


İzmir'de yaşayan İtalyanların her geçen gün yatırımlarla birlikte arttığını vurgulayan Bernardini, "2012 yılının başında İzmir'de 900 İtalyan yaşarken bu sayı sene sonunda 1150'ye ulaştı. İzmir ile İtalya arasındaki ticari ve ekonomik bağ güçlendikçe bu sayı da yükselecek. İtalyan şirketlerinin İzmir'de varoluşunu gösteren en son örnek 100 milyon euroluk bir yatırımla kurulan Ferrero şirketi" dedi.

'EXPO 2020 YÜKSEK İHTİMAL'

İzmir'in EXPO 2020 adaylığını da değerlendiren Konsolos Bernardini, şunları kaydetti:

"Bu sefer gönüller İzmir'den yana. Şehrin tüm kurumlarının yanı sıra hükümet de EXPO 2020'ye yoğunlaştı. Önemli olan promosyonun iyi yapılması. Çalışmalar böyle devam ederse İzmir'in şansının yüksek olduğunu düşünüyorum. Çünkü gördüğüm kadarıyla İzmir'in çok güçlü rakipleri yok."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Büyükelçiler Toplantısı'nda çok güzel konuştuğunu belirten Bernardini, "Hükümet yetkilileri EXPO 2020'yi çok ciddiye alıyor ve bunu kaybetmek istemeyeceklerdir. EXPO 2020 yüksek ihtimal İzmir'in olacak" diye konuştu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.