Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gün Ortası’nda Gündem CHP İzmir İl Kongresi

Gün Ortası’nda Gündem CHP İzmir İl Kongresi

Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı ve Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, yaklaşmakta olan CHP İzmir İl Kongresi ile, kongreye tek adayla gidilmesi için ilçe başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla görüşmeler yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun süreci nasıl götürdüğünü ve kulislerde konuşulan isimleri masaya yatırdı. Gün Ortası’nda Gündem CHP İzmir İl Kongresi

  • Ege Postası
  • 26.12.2017 - 08:19

HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, gazetemize genel merkez yöneticileriyle ve partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştüğünü ve görev verilmesi durumunda ‘görevden kaçmayacağını’ açıklayan CHP İzmir İl Eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu’nun statükodan yana tavır koyduğunu söyledi.

UMUTOĞULLARI: BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU'

Radyo Egepostası'nda Gün Ortası programında Adem Nakçı ile siyaset gündemini konuşan Mithat Umutoğulları, Nalbantoğlu’nun açıklamalarını işaret ederek, “Rıfat Bey, bir taraftan genel merkezle görüşüyorum, görevden kaçmam diyorsun. Öbür taraftan Aziz Bey niye görüşüyor, il başkanı karar versin diyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu diye sorarlar kardeşim” dedi.

NAKÇI: RIFAT ABİ DE STATÜKODAN YANA, O ZAMAN MEVCUT STATÜKOYU ELEŞTİREMEZSİN SEN

Gerçek Haberci Genel Yayın Yönetmeni Adem Nakçı da, Nalbantoğlu’nun statükodan yana tavır aldığı noktasında Umutoğulları ile aynı noktada buluştu ve “Rıfat Nalbantoğlu örgüt beni aday gösterirse aday olurum demiş. AK Parti sistemine dönün o zaman. Herkes dinamiğini ortaya koyacak yapacak. Statükodan yana. Rıfat Abi statükodan yana tavır sergiliyor. O zaman mevcut statükoyu eleştiremezsin. Baykal dönemi zannediyor galiba, git adaysın şeklinde” değerlendirmesini yaptı.

UMUTOĞULLARI: AZİZ BEYİN BAŞLATTIĞI BU İYİ NİYETLİ SÜRECİN TIKANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ilçe başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla başlattığı ‘tek aday üzerinde uzlaşma’ formülüne dayanan görüşmelerinin iyi niyetli olmasına karşın sürecin tıkanacağını savunan Mithat Umutoğulları, “Şu an Aziz Bey güzel bir rol biçti. Hiç kimse sahneye çıkmadan, yumruğunu masaya vurdu Aziz Bey. Kimse de korkudan sesini çıkarmıyor. Filmin sonunu herkes merak ediyor aslında. Kesinlikle ama kesinlikle ben sürecin tıkanacağını düşünüyorum. Aziz Beyin başlattığı bu iyi niyetli sürecin tıkanacağını düşünüyorum. Bu sürecin iyi gideceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

NAKÇI: SEÇİMİN SEYRİ STATÜKOYLA ÖZGÜR İRADENİN KAPIŞMASI OLACAK

Gazeteci Adem Nakçı, hiçbir gruba bağlı olmayan Bağlantısızlar grubunun da yoğun bir görüşme trafiği içerisinde olduğunu kaydederek, ilçe başkanlarından biri dışında kimsenin il başkanlığı için isim zikretmediğini, elini taşın altına koymadığını belirterek, CHP İzmir İl Kongresi’nin ‘statüko ile özgür iradenin mücadelesi’ şeklinde geçeceğini söyledi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

“Gözlemlediğim kadarıyla dikkat ediyorum, ısrarla baktım, yoğun bir görüşme trafiği var. Yalı grubu dahil olmak üzere bağlantısızlar gruplarının. Hepsi Dikili’den tut Kiraz’a kadar, hepsi baş başa görüşme trafiğindeler. Herkes iki ya da tek adaya düşürmeye çalışıyor ama. İlçe başkanlarına bakıyorsun, ortada bir tek isim dolaşıyor. Onu da Cemalettin Alper tarif etti. İrfan İnanç Yıldız. Ben merak ediyorum, 30 tane ilçe başkanı var. Buca haricinde, Kasım Akdağ, ben sarayın adamı değilim diye, Akdağ dışında hepsi görüş veriyor. İlçe başkanları örgütün temsilcileri ama elini taşın altına koyup isim söylemiyor. Belediye başkanlarının Akpınar ve Karabağ dışında görüş belirtmiyor, topa girmiyor. Seçimin seyri statükoyla özgür iradenin kapışması olacak.”

UMUTOĞULLARI: BİLİNDİK BİR İSMİ GETİRİRLERSE AZİZ BEYİN TÜM GÖRÜŞMELERİ HAVAYA UÇACAK

Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, CHP’nin yeni siyasetçiler kazanmasının önemine vurgu yaparak, il başkanlığı için bilinen bir ismin getirilmesi durumunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tüm çaba ve görüşmelerinin boşa gitmiş olacağı şeklinde görüş belirtti, şunları söyledi:

“Bu partinin yeni siyasetçiler kazanması gerekiyor. Karşıyaka’da Taha Okan geldi. Serdar Koç çıktı mesela. Karşıyaka kongresinde çıkıp ilçe başkanlığına aday oldu. Siyasi mantığı, anlayışı dışa dönük çabası önemli. Kavgadan uzaklaşmaya çalışması. Partinin içe yönelik o algıyı değiştirmesi lazım. Bilindik bir ismi getirirlerse aynı anlayış devam edecek. O zaman Aziz Beyin tüm bu görüşmeleri havaya uçacak. Filmin sonunda Salih Özçiftçi, Altan İnanç, Sevda Erdan Kılıç gibi o yapının içindeki isimlerden biri gelirse, o zaman bu örgüt iki gün de kalsa bölünür. O zaman iki ya da üç adaylı olur. Öyle bir yapıya Hüseyin Mutlu Akpınar, Tahir Şahin, Hasan Karabağ, Konak, Buca ilçe başkanları destek vermez. “

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Mithat Umutoğulları: Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü bugün basınla tanışma toplantısı yaptı. Toplantıyı manidar buldum. Adaylık turu yaptı ilçe başkanı seçilmeden önce. Tüm kongrelere gitti, çelenk gönderdi, ziyaret etti. Açıklamalarında da bir il başkanlığına adaylığı kokuyor.

Adem Nakçı: Aday gösterilirse diyor. Israrla soruldu aday olacak mısın diye. Adam açıkça, ben adayım demeyi doğru bulmuyorum, örgüt kendi adayını çıkarır dedi. Kongrede ‘Ben adayım demeyi doğru bulmuyorum. Kimse oyun bozan olmak istemez’ diyor. Ekipler aday ismi ortaya koyuyor. Gümrükçü’nün de beklediği tek adaylı kongre olmayacağı şeklinde.

Mithat Umutoğulları: CHP’de tek adaylı kongre nasıl olur, onu çok merak ediyorum. Kapıkulu değildir CHP delegesi diyor Gümrükçü. Ecevit’ten örnek verdi.

Adem Nakçı: Gümrükçü, CHP kongresi şahsına münhasır bir kongredir diyor. Sivas Kongresi’ndeki manda ve himaye kabul edilemez maddesini de söyledi.

Mithat Umutoğulları: Aziz Kocaoğlu çıkıp da istişare yapalım diyor. Kim olsun diyor. Aziz Bey ne arıyo? Aday çıkaracaklar. Herkesin uzlaşabileceği bir aday formatı üzerinde konuşuyorlar. O niyet devam eder m? Ya da önerilecek ya da aradan çıkacak isim örgütte kabul görür mü'

Adem Nakçı: Gümrükçü, Aziz bey olumlu süreç yönetiyor, iyi niyet görüyoruz, ağabeylik yapma noktasında diyor. CHP delegesi dayatmayı kabul etmez dedi. Örneklendirdi. Aziz Bey ile ilgili olumlu konuştu. İyi bir süreç yönetiyor dedi.

Mithat Umutoğulları: Aziz Kocaoğlu yanlış yapıyor diyecek değil. Verdiği mesajlarla gündem için olumlu döneceğini düşünüyorum. Bence düşündüğü yere mesajı verdi. Aziz Kocaoğlu ile ilgili de mesajları önemli. Şu an Aziz Bey güzel bir rol biçti. Hiç kimse sahneye çıkmadan, yumruğunu masaya vurdu Aziz Bey. Kimse de korkudan sesini çıkarmıyor. Filmin sonunu herkes merak ediyor aslında. Acaba bu aday ne olaca? 3 tane genel başkan yardımcısı var. Biri genel sekreter. Partide ikinci adam. Her şey senin elinden gelip geçiyor.

Adem Nakçı: Bence Tekin Bingöl ikinci adam.

Mithat Umutoğulları: Gürsel Tekin geldiğinde çok sayıda ilçe başkanı karşılamaya geliyor. Kamil Beyi kaç kişi karşılıyor'

Adem Nakçı: Önder Sav’da kuyruk olurdu. Gürsel Tekin de yarıya indi. Kamil bey de üç beş kişiye indi.

Mithat Umutoğulları: 3 tane genel başkan yardımcıları var ya. Bunlar ne iş yapa? Zeynep Altıok gelmiş toplantıya Aziz Beyle.

Adem Nakçı: Altıok’u sokaklarda gördün mü' Mesajları dışında varlığından haberiniz var m? Yok. Neyi konuşacağız'

Mithat Umutoğulları: İzmir tarihinde ilk defa, bir genel başkan, üç genel başkan yardımcısı İzmirli. Üç genel başkan yardımcısı, bir genel başkan var. 30 ilçe başkanı. Bir tane il başkanı var. 13 milletvekili var. CHP’de bir il kongresi olacak. Örgütte hiç duydun mu, bir tane örgütten olan bir kişinin, şahsın, genel başkan yardımcısının, milletvekilinin il başkanlığı süreciyle ilgili etkili bir konuşma yaptığını. Genel başkan yardımcısı olsam, Aziz Kocaoğlu’nun örgütü toplayıp, bir dakika ya, kardeş ne oluyor hayırdır derim. Belediye başkanlarını topla. İlçe başkanlarını niye topluyorsu? Sen bunu demiyorsan, işte o zaman ne yaparsın biliyor musu? Zeynep Altıok gibi gider büyükşehir belediye başkanının karşısında esas duruşa geçersin. Kamil Okyay Sındır nered? Görüşmeye katılmıyor. Mazereti var. Bir partinin genel başkan yardımcısı büyükşehir belediye başkanının önünde onunla görüşmek için kuyrukta bekliyorsa, o zaman partinin içinde bulunduğu durumun tahlilini sen ya? AK Parti Genel Başkan Yardımcısının bir belediye başkanının yanında öyle bekleyeceğine inanır mısın'  Aziz Bey, Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü 3,5 saat. Geldi buraya ve bu operasyonu başlattı. Muhtemelen bundan genel başkanın haberi var.

Milletvekilleri genel başkanla görüşürken, diyor ki, ‘Bir çalışma var büyükşehir belediye başkanı, tek aday üzerinde bir formül arıyor, bizden talimatınız var mı'’ diyor. O da milletvekillerine, ‘Siz işinizi bilirsiniz. Kim aday çıkarsa çıkar. Ben kimseye aday olmayın demem’ diyor.  Sen bundan ne anlarsı? ‘Örgüt içinde rekabet olsun, kimseye aday olma demem diyor. Genel başkan bu konuda eğer Aziz Kocaoğlu ile beraber aynı düşüncede olsaydı, derdi ki, ‘Aziz Bey bizimle konuştu, kendisine yetki verdik, ya da düşüncemi söyledim kendisine, siz de bu çalışmaya destek olun’. Demiyorsam başka bir şey var. İyi niyetli olmaya çalışıyorum. Kesinlikle ama kesinlikle ben sürecin tıkanacağını düşünüyorum. Aziz Beyin başlattığı bu iyi niyetli sürecin tıkanacağını düşünüyorum. Bu sürecin iyi gideceğini düşünmüyorum.

Adem Nakçı: Örgütün temsilcisi ilçe başkanı mı belediye başkanı m? Gözlemlediğim kadarıyla dikkat ediyorum, ısrarla baktım, yoğun bir görüşme trafiği var. Yalı grubu dahil olmak üzere bağlantısızlar gruplarının. Hepsi Dikili’den tut Kiraz’a kadar, hepsi baş başa görüşme trafiğindeler. Herkes iki ya da tek adaya düşürmeye çalışıyor ama. İlçe başkanlarına bakıyorsun, ortada bir tek isim dolaşıyor. Onu da Cemalettin Alper tarif etti. İrfan İnanç Yıldız. Ben merak ediyorum, 30 tane ilçe başkanı var. Buca haricinde, Kasım Akdağ, ben sarayın adamı değilim diye, Akdağ dışında hepsi görüş veriyor. İlçe başkanları örgütün temsilcileri ama elini taşın altına koyup isim söylemiyor. Belediye başkanlarının Akpınar ve Karabağ dışında görüş belirtmiyor, topa girmiyor. Yarın öbür gün proje için büyükşehir belediyesine gidecek. Örgüt söylemedikten sonra Aziz Bey bu topa girer.

İl delegelerine bir şey sormuyorlar. Erdal Aksünger de katılmamış. PM üyelerinin hepsi orada. Ne bekliyorsu? Sağlıklı ne bekliyorsu? Önümüzdeki 2019 süreci var. Bir KHK yayınlandı en son. Orada tapu gibi bir levha duruyor. Darbe olayıysa söz konusu olan, bunu bastırmak için her türlü eylemi yapanların hiçbir cezai ehliyeti olmayacak diyor. Buna karşı bir duruş sergilemiyorsun abi. Halen bu süreç varken çalışmanın etmenin bir anlamı yok. Rıfat Nalbantoğlu örgüt beni aday gösterirse aday olurum demiş. AK Parti sistemine dönün o zaman. Herkes dinamiğini ortaya koyacak yapacak. Statükodan yana. Rıfat Nalbantoğlu. Severim bak. Rıfat Abi statükodan yana tavır sergiliyor. O zaman mevcut statükoyu eleştiremezsin o zaman. Baykal dönemi zannediyor galiba, git adaysın şeklinde.

Mithat Umutoğulları: Rıfat Bey, bir taraftan genel merkezle görüşüyorum, görevden kaçmam diyorsun. Öbür taraftan Aziz Bey niye görüşüyor, il başkanı karar versin diyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu diye sorarlar kardeşim.

Adem Nakçı:  Rıfat Nalbantoğlu statükodan yana. Genel merkez gösterse tamam diyor.

Mithat Umutoğulları: Aziz Bey geçen dönem gevşek tuttu. Bu kez işi sıkı tutuyor.

Adem Nakçı: Hasan Karabağ ve Hüseyin Mutlu Akpınar. Bu köyün iki delisi var. Köyün delisi bir kavramdır. Kral çıplak gibi. Bu adamlar doğru bildiklerini söylerler, çekinmezler.

Mithat Umutoğulları: CHP’li belediyenin olmadığı yerde niye bir adam çıkıp da ilçe başkanı olmak için çabalamıyor. Çünkü rant yok. Referandum çalışması oluyor ortada adam yok. Eşi, çoluğu çocuğu belediyede çalıştığı için çalışanlar var. Buca kadın Kolları kongresinde sandalyeler havada uçuşmuş mesela. Bu partinin yeni siyasetçiler kazanması gerekiyor. Karşıyaka’da Taha Okan geldi. Serdar Koç çıktı mesela. Karşıyaka kongresinde çıkıp ilçe başkanlığına aday oldu. Siyasi mantığı, anlayışı dışa dönük çabası önemli. Kavgadan uzaklaşmaya çalışması. Partinin içe yönelik o algıyı değiştirmesi lazım. Bilindik bir ismi getirirlerse aynı anlayış devam edecek. O zaman Aziz Beyin tüm bu görüşmeleri havaya uçacak.

Adem Nakçı: İlçe başkanları toplantısında teke tek görüşmesi, belediye başkanlarıyla görüşün ona göre karar verin diyor Aziz Bey. Müthiş bir satranç oynuyor.

Mithat Umutoğulları: Filmin sonunda Salih Özçiftçi, Altan İnanç, Sevda Erdan Kılıç gibi o yapının içindeki isimlerden biri gelirse, o zaman bu örgüt iki gün de kalsa bölünür. O zaman iki ya da üç adaylı olur. Öyle bir yapıya Hüseyin Mutlu Akpınar, Tahir Şahin, Hasan Karabağ, Konak, Buca ilçe başkanları destek vermez.  

Adem Nakçı: Sen Azizci, Alici, Velici dersen bağlantısızlar da ortaya çıkar. 150 adam çıkar, yanına elli kişi de alır, eze eze alır kongreyi, ki yapıyorlar da zaten. Mustafa Kocaoğlu, İbrahim Morsümbül yapısı CHP’nin sola gitmesini savunanlar. Enis Berberoğlu alınırken hedef Kılıçdaroğlu idi. Adalet yürüyüşünü yapmasaydı içerideydi. Ataşehir Belediye Başkanına saldırı da kasıt Zeynep Kılıçdaroğlu idi. Bu operasyonların tamamının içinde Süleyman Soylu var. Son bir haftadır mecliste Özgür Özel ve diğerleri konuşuyor. Kaç tane CHP’li bunu paylaştı. Adam belge salladı salladı koydu ortaya. Özgür Özel’in paylaştıklarını halkla paylaşırsan güçlü çıkarsın. OHAL, KHK’ların temel sebebi darbe girişimi değil mi' Ya statükoya tabi olacaksın, böyle olunca ağzını AK Parti aleyhine açamayacaksın. Ya da özgür iradenle gidip çalışacaksın.  Statükoyla özgür iradenin kapışması olacak seçimin seyri.

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.