Dolar 32,2525
%0.03
Euro 34,7745
%-0.08
Altın 2.437,320
%0.2
Bist-100 10.269,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gezi Parkı ilham verdi, Mavişehirliler de yürüdü

Gezi Parkı ilham verdi, Mavişehirliler de yürüdü

İstanbul Gezi Parkı’nda protestolarından cesaret ve ilham alan İzmir Karşıyaka’daki Mavişehir Sitesi sakinleri, deniz kıyısındaki 23 bin metrekarelik rekreasyon alanının TOKİ tarafından satılması, ardından da imar planın ticari alana çevrilmesini protesto etti. Mavişehir sakinleri Başbakan’a çağrı yaparak 'AVM değil sahilimi istiyorum', 'Bakanlık imar planını geri çek, sahilime avm yapma' sloganları attı. Mavişehir 2'nci Etap Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman Toruntay, "4.5 milyon TL’ye satılan arsanın plan değişikliğiyle bugünkü değeri 100 milyon TL’den az olamaz" dedi.

  • Ege Postası
  • 07.06.2013 - 14:18
İZMİR - Gezi Parkı protostosu, Türkiye’de çevreye olan duyarlılığı arttırdı. İzmir’in Karşıyaka ilçesi Mavişehir sitesi sakinleri de rekreasyon alanına AVM yapılmasına neden olacak imar planıyla ilgili mücadelelerinde, Gezi Parkı eylemlerinden cesaret alarak yöntem değiştirdi. Bugüne kadar sadece imar planı itirazı ve mahkemelerde haklarını arayan Mavişehirliler bu kez sokaklara döküldü. Mavişehir sakinleri 1 haftadır her akşam saat 21.00’de protesto yürüyüşü yapmaya başladı.

Ellerinde 'AVM değil sahilimi istiyorum', 'Bakanlık imar planını geri çek, sahilime AVM yapma', 'Yeşil alanıma dokunma' yazılı pankartlar taşıyan 7’den 77’ye her yaştan mahalleleli sitede yürüyüş yaptı. Sık sık 'AVM değil sahilimi istiyorum' sloganı atan Mavişehirliler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan AVM inşaatı başlamadan önce yanlıştan dönülmesini ve yeşil alanın kamuya bırakmasını talep etti.

ÖNCE SATIŞ, SONRA İMAR DEĞİŞİKLİĞİ

Mavişehir 2'nci Etap Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman Toruntay, sahildeki 23 bin metrekarelik alanla ilgili 7 yıldır mücadele verdiklerini söyledi. İmar planında önce yeşil alan olduğunu, daha sonra ise rekreasyon alanına dönüştürüldüğünü belirten Toruntay, TOKİ’nin rekreasyon alanını yaklaşık 4.5 milyon TL’ye sattığını söyledi. Toruntay şöyle dedi:

"Ancak, 6- 7 ay gibi kısa bir süre sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burayı ticaret alanına çevirdi. Arsanın değeri kat ve kat arttı. 4.5 milyon TL’ye satılan arsanın plan değişikliğiyle bugünkü değeri 100 milyon TL’den az olamaz. Sahile indiğimiz yol da satıldı. Kamu zarar etti. Bizler imar planına itiraz ettik. Sonuç alamadık. Daha sonra Mavişehir sakinleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası iptal davası açtık. Henüz yürütmeyi durdurma kararı çıkmadı."

GEZİ PARKI İLHAM VERDİ

Toruntay, Tüm mücadeleye karşın kamuoyu gündemine getiremedikleri bu durumu Gezi Parkı protestosundan cesaret alarak her akşam protesto gösterisiyle dikkat çekmeyi planladıklarını söyledi. Amaçlarının, alanın yeşil alan olarak mahalleye kazandırılması olduğunu belirten Toruntay, "Gösteriler, yürüyüşler yaptık. Gezi Parkı protestosu ilham da verdi. Orada ok yaydan çıktı. Ancak, Mavişehir’deki durum kurtulabilir" dedi.

BAŞBAKAN İNCELESİN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dikkatini çekmek istediklerini belirten Kahraman Toruntay şu çağrıda bulundu:

"Başbakan incelesin. Toki rekreasyan alanı olarak kaça satmı? İmar planıyla ticaret alanı olunca değeri ne olmu? Kamu zararı ne kada? Başbakan’ın bu yeşil alana Karşıyaka’nın ihtiyacı olduğunu söyleyeceğine inanıyoruz. Ciddi bir olay. Bakanlık bize göre ucuza sattı. Çünkü park alanıydı. Şimdi ticarethaneye çevrildi. 1.2 emsal var. Buraya AVM yapılacağı söyleniyor. İnşaat başlamadan, AVM yapılmadan yanlıştan dönülmesini istiyoruz."

Kahraman Toruntay, sözkonusu alanın metrekare birim fiyatının 2011’deki satış fiyatı üzerinden 195 TL olduğunu, ancak Mavişehir’de emlak vergisine esas olan değerin metrekarede 3 bin ile 3 bin 900 TL arasında olduğunu da vurguladı.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.