Dolar 32,4322
%0.03
Euro 34,7887
%-0.04
Altın 2.431,950
%-0.13
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gelenekten geleceğe: Kaat-ı Sanatı

Gelenekten geleceğe: Kaat-ı Sanatı

Gaziemir Belediyesi, Cumhuriyet Semt Evleri’nde düzenlediği yeni kurslarla unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanat dallarını yeniden canlandırıyor. Belediyenin düzenlediği Kaat-ı Sanatı kursu sayesinde bu sanatın yeni temsilcileri yetiştiriliyor, sanat gelecek kuşaklara aktarılıyor.

  • Ege Postası
  • 20.11.2014 - 13:16
 ‘Her mahalleye bir belediye’ sloganıyla hayata geçirdiği Cumhuriyet Semt Evleri’nde düzenlediği kurslarla kadınları ekonomik ve sosyal hayatın içine çeken Gaziemir Belediyesi, düzenlediği yeni kurslarla unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanat dallarını yeniden canlandırıyor. Belediyenin, unutulmaya mahkum olmuş sanatlara tekrar hayat verme, gelecek kuşaklara aktarma çalışmaları Kaat-ı Sanatıyla devam ediyor.
 
Tarihin tozlu sayfalarından modern dekorlara
Asırların izini taşıyan ve son günlerde kitap sayfalarından çıkarak dekoratif eserler tasarlanmasında kullanılan kaat-ı sanatı, Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği kurs sayesinde daha çok kişiye ulaşıyor. Kaat-ı, kağıt üzerine çizilmiş yazı ya da desenin keskin aletlerle dantel gibi oyularak bir başka zemin üzerine yerleştirilmesiyle üç boyutlu görüntü elde etme sanatı olarak tanımlanmaktadır. 15 yy.’da Osmanlı Devleti’nde yaygınlaşmaya başlayan ve zamanla geleneksel el sanatları arasındaki yerini alan kaat-ı son yıllarda tekrar gözde oldu.
 
Geleneksel sanatlara yeni temsilciler
Yıllardır el sanatları eğitmenliği yapan Fadime Börekçi, Urla Halk Eğitim Merkezi’nde kaat-ı eğitimi veren Ertuğrul Özkasnaklı ile tanışınca bu sanata merak salıyor. Ertuğrul Özkasnaklı’dan bu sanatı öğrenen Börekçi, kendini geliştirdikten sonra bu sanat dalının yaygınlaşması için Gaziemir Belediyesi Cumhuriyet Semt Evleri’nde kurs vermeye başlıyor. Kaat-ı sanatını “Motifleri kesip farklı bir zemin üzerine kat kat yapıştırarak üç boyutlu resim elde etme sanatı” olarak tanımlayan Börekçi, kurslar aracılığıyla bu sanatı daha çok insana öğretmeyi amaçladığını söyledi.


Hem stres at hem para kazan
Kaat-ı sanatı için gereken malzemelerin kolay bulunduğunu söyleyen Börekçi, “İnsanların bu sanat sayesinde meydana getirdikleri eserlerle hem evlerinin duvarlarını süslüyor hem de ürünleri satıp para kazanma şansı yakalıyor. Bu sanatla uğraşanlar psikolojik olarak rahatlayarak, stresten de kurtuluyor” diye konuştu.  
Kaat-ı sanatının zahmetli, uzun uğraş ve sabır gerektiren bir sanat dalı olduğunu ve bir eserin yapımının 3-4 ay zaman aldığını belirten eğitmen Fadime Börekçi, sanatın yoğun el işçiliğiyle yapılmasına rağmen ürünlerin yeterli ilgiyi görmemesinden yakınıyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.