Dolar 32,4343
%0.17
Euro 34,5990
%0.03
Altın 2.384,130
%0.16
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Evlere çivi çakılmazken, tarihi alana beton döktüler

Evlere çivi çakılmazken, tarihi alana beton döktüler

​Ulaştırma Bakanlığı tarafından “çılgın proje” olarak açıklanan ve Tarihi Damlacık semtini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan Konak Tünelleri, günde binlerce vatandaşın gelip geçtiği kentin en işlek noktalarından birinde tarihi değerleri de tehdit etmeye devam ediyor. Tünelin Konak girişindeki aksta yer alan tali yolda başlayan inşaat çalışmaları sırasında arasında lahitlerin de yer aldığı alan betonla kapatıldı.

  • Ege Postası
  • 18.07.2014 - 13:21
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü ortaklığında yapımı devam eden Konak Tünelleri, hem yerin üstündeki bölge halkını, hem de yer altında saklı kalan binlerce yıllık tarihi geçmişi tehdit etmeye devam ediyor.  Tünel inşaatı sırasında ortaya çıkartılan tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılarla ilgili henüz resmi makamlardan net bir açıklama gelmezken, 2015 yılında bitirilmesi planlanan proje kapsamında devam eden çalışmalar göz göre göre bir tarihin üstünü de betonla kapattı.
 
 
BETONLA KAPATILDI!
100 yılı aşkın geçmişe sahip tarihi Damlacık semtini yok olmanın eşiğine getiren ve son dönemde çıkan kamulaştırma söylentileri nedeniyle bölgedeki vatandaşları da sosyal bunalıma sürükleyen Konak Tünelleri Projesi, kapalı kapılar ardında tarihe meydan okumaya devam ediyor. Tünelin Konak girişinde yer alan bölümde özensiz şekilde devam eden çalışmalar neticesinde, iş makineleri ve kazma kürek eşliğinde kazılan alandaki lahitler ve mozaiklerin bulunduğu bölüm şimdi de beton ile örtüldü.


 
SİT ALANI DEMİR LEVHALARLA KAPATILDI
Geçtiğimiz haftalarda etrafı demir levhalarla kapatılan ve yaya kaldırımlarını da geçişi zor bir nokta haline getiren tünelin Konak Diş Hastanesi cephesindeki inşaat alanında bulunan tarihi dokunun üzeri betonla kapatıldı. Tünel yapım işini üstlenen yüklenici firmanın kazma-kürek ve iş makineleri eşliğinde yürüttüğü zemin çalışmalarında geçmişi antik döneme kadar uzanan lahitler, mozaikler ve çeşitli tarihi kalıntılar bir gecede yok olurken, özensiz çalışmalar sebebiyle İzmir’in kent kimliğini yansıtan değerler de ortadan kayboldu.
 
RESMİ MAKAMLARDAN AÇIKLAMA YOK
Öte yandan, SİT alanı statüsünde bulunan bölgedeki arkeolojik buluntuların ve tarihi eserlerin akıbeti merak konusu olmaya devam ederken, Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda devam eden tünel yapım çalışmaları sırasında ortaya çıkartılan tarihi bulgular, mozaikler, lahitler ve mezar benzeri yapılar hakkında da resmi makamlarca kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmadı.
 
BÖLGENİN ALTINDA BİNLERCE YILLIK TARİH YATIYOR
Herhangi bir denetim yapılmadığı gözlenen ve koruyucu önlem alınmadığı gözlenen, etrafı da demir levhalarla kapatılan inşaat alanında çalışmalar sırasında bulunan Yahudi cemaatine ait 360 kadar mezar hatırlanacağı üzere, Gürçeşme’ye taşınmıştı. Antik Yunan, Roma ve Osmanlı izleri taşıyan söz konusu tarihi bölgede devam eden projeyi eleştiren meslek odaları da “Çalışmalar sırasında alanda rastlanan tarihi bulgular ne oldu, ya da nereye gitti bilmiyoruz” açıklamasında bulunmuş ve açtıkları davaları hatırlatarak Anıtlar Kurulu’ndan konuyla ilgili açıklama talep etmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.