Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
EBSO Başkanı Yorgancılar 2016'yı değerlendirdi

EBSO Başkanı Yorgancılar 2016'yı değerlendirdi

EGE Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2016 yılını değerlendirdi. Yorgancılar, "Terör olayı çözülürse Türkiye her yıl yüzde 5 oranında büyüyebilir" dedi. EBSO Başkanı Yorgancılar 2016 yılını değerlendirdi

  • Ege Postası
  • 21.12.2016 - 14:35

İZMİR - Yıl içerisinde yaşanan küresel ekonomik gelişmeleri, ülke ve kent gündeminin değerlendirildiği toplantıda EBSO Başkanı Yorgancılar’a EBSO Yönetim Kurulu eşlik etti. 2016 yılını dönemlere ayırarak değerlendiren Ender Yorgancılar, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen 15 terör eyleminin ülke ekonomisine olan olumsuz etkilerini anlattı. Yılın ikinci yarısında ise FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi ve OHAL kapsamında yapılan düzenlemeler ile terör olayları ile birlikte ekonomide hükümet tarafından atılan hamleleri hakkında bilgi verdi. 

Terörün uluslararası bir olay olduğunu söyleyen Yorgancılar, "Bu ülkede 3 günde bir bu kadar olayla karşı karşıya kalınıyor. Terör sadece Türkiye’de yaşanan bir olay değil. Rus Büyükelçisi’nin öldürüldüğü gün Berlin’de yeni yıl pazarına saldırıldı. Terör sadece bizde olan bir şey değil. Terörü yenmek için uluslararası istihbaratın ülkeler arasında paylaşılarak kesin sonuca gidilmeli. Biz teröre karşı şimdiye kadar hep dik durduk. Bundan sonra da aynı şekilde karşı duracağız. Zor bir süreçten geçtiğimizin farkındayız. Moralimizi bozmak bir şey kazandırmıyor. Biz dik durmak, birlikte olmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

"GÜMRÜK BİRLİĞİ’İNE GİRİNCE AB’YE GİRDİK SANDIK"
Küresel ekonomide ülkelerin büyüme trendleri, teknolojik yatırımları hakkında konuşan Yorgancılar, uluslararası serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye’nin mutlaka yer alması gerektiğini ifade ederek, “Bütün dünya kazan-kazan mantığıyla birbiriyle iş biriliği içinde bu anlaşmalar yapılıyor. Ben her zaman serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye’nin yer alması gerektiğini gündeme getirdim. Biz Gümrük Birliği’ne girince Avrupa Birliği’ne girdiğimizi zannettik. Bizim mutlaka serbest ticaret anlaşmaları içerisinde olmamız lazım" dedi. Eğitim'de başarı elde edilmeden sanayinin de ilerleyemeyeceğine dikkat çeken Yorgancılar, "Bizim üretimde ileri teknoloji, sürdürülebilir bir büyüme ve nitelikli eğitim içerisinde olmamız lazım. En büyük ihtiyacımız eğitimli genç nüfus. Sanayi 4.0 için öncelikle eğitim 4.0’ı başarmamız lazım. Güçlü bir ekonomi için öncelikle terörü çözmemiz lazım. Reformların bir an önce gerçekleşmeli, işsizlik ve mesleksizliğe çözüm bulmalı. Küresel daralmanın önüne geçebilmek adına, mutlaka alternatif pazarlarda işbirliğini arttırmalıyız. Bir yerde aksaklık olunca bütün sistem aksıyorö diye konuştu.

BELGELER ONLİNE OLARAK ALINACAK
Ender Yorgancılar, sunumunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Ege Bölgesi Sanayi Odası bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgilere de yer verdi. Yorgancılar, kapasite raporu, üye kayıt, aidat ödemeleri gibi işlemlerin artık online yapılması için çalışmaların yapıldığını açıkladı. TOBB bünyesinde hayata geçecek sistem ile artık üyelerin işlemler için odalara gitme zorunluluğu ortadan kalkacak. 

İZMİR CAZİBE MERKEZİ OLACAK
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in bölge yatırımlarının bitmesi ve yüksek teknolojik ürünlerde verilecek teşviklerin İzmir’i cazibe merkezi yapabileceğini ifade etti. Başkan Yorgancılar, "İzmir’e yapılan ulaşım yatırımlarının tamamlanmasıyla ve ileri teknoloji ürünleri üretiminde İstanbul hariç teşviklerin verilmesi İzmir’i bir cazibe merkezi yapacaktır" dedi. 

TERÖRE KARŞI ULUSLARARASI İSTİHBARAT PAYLAŞIMI
2017 yılı için öncelikle teröre karşı çözüm çağrısı yapan Yorgancılar, “Son bir yılda yaşadığımız olaylar, çok büyük olaylar. Bunu yıllık yüzde 10 büyüyen bir ülkede yaşasaydı, ekonomisi çökerdi. Ama Türkiye’de öyle ekonomi değerleri var ki buna rağmen aktayız. Bu ülke darbe girişimi atlattı. Bu ülkenin her yıl yüzde 6 büyüyebilecek bir kapasitesi var. Yeter ki terör olayı çözülsün. Terör olaylarını mutlaka uluslararası istihbarat paylaşımı ile sağlanmalıö ifadelerini kullandı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY ve terör olayları sonrası yapılan operasyonlara Avrupa Birliği ülkelerinin verdiği güvensizlik algısına yönelik soruyu yanıtlan Yorgancılar,"Türkiye önemli bir olayı geride bıraktı. Darbe girişimi bu ülkenin geleceğini ve geçmiş değerlerini olduğu gibi ortadan kaldıracak bir tehlikeydi. Bu süreçte suçu olan herkes karşılığını görmeli. Bunun dışında her şey yanlış" dedi. 

DÜNYADA HER EVDE BİR TÜRK MALI
Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde gerilen ilişkilerine karşı Şanghay İş Birliği Örgütü’ne üye olunması hakkındaki girişimleri hakkında konuşan Yorgancılar, "Türkiye’nin Hem Şanghay’ın üyesi olayım hem AB ile üyelik yapmasının ne zararı va? Şanghay paktı tamamen güvenlik için kurulan bir anlaşmadır. Bizim önümüzde bir hedef var. Dünyada her evde bir Türk malı olsun. Bizim bu çerçevede ilerlememiz lazım" dedi.  (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.