Dolar 32,2821
%0.12
Euro 34,7787
%-0.06
Altın 2.437,100
%0.19
Bist-100 10.269,00
%0.2

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çiğli'de taşeron krizi

Çiğli'de taşeron krizi

Çiğli Belediyesi şirketi Kafesan’da kriz bitmedi. Maaş alacakları nedeniyle aylardır eylemlerini sürdüren Kafesan işçileri, bu kez de hem alacak, hem de 30 Haziran’da yenilenecek hizmet alım ihalesine, 80 milyon liralık borç yüzünden girememe endişesiyle eylem yaptı. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin, “Başkan değişti, işçinin kaderi değişmedi. Bu duruma rıza göstermeyeceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 16.04.2014 - 12:52
EGE POSTASI – Çiğli Belediyesi şirketi Kafesan, hem maaş alacakları, hem de taşeronlaşma endişesi nedeniyle belediye binası önünde slogan atıp eylem yaptı. 30 Haziran’da yenilenecek, belediyenin hizmet alım ihalesine, yaklaşık 6 milyon liralık borcu yüzünden girememe endişesi yüzünden, işsiz kalma ve taşeronlaşma korkusu yaşayan Kafesan işçileri, Belediye Başkanı Hasan Arslan’dan adım atmasını istedi.
Belediye önünde toplanan işçiler, “Direne direne kazanacağız”, “Çiğli’de taşeron istemiyoruzuz”, “İiş ekmek yoksa barış da yok”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Kafesan işçisi köle değildir” sloganları attı. İşçiler kısmi iş bıraktı, eyleme sadece Fen İşleri ve Park ve Bahçeler’de çalışan işçiler katıldı. İşçiler, eylemden sonra işlerin aksamaması için görevlerine geri döndü. İşçilerin hem 30 Haziran’daki ihaleye girememe ve işsiz kalma korkusu, hem de alamadıkları üç maaş ve iki yemek çekinin ödenmesi istemiyle eylem yaptıkları belirtildi. Sendika temsilcilerinin, dün akşam Çiğli’nin yeni Belediye Başkanı Hasan Arslan’la görüştükleri, sonuç alınamayınca eylem kararı alındığı öğrenildi.



Eylemde konuşan DİSK’e bağlı Genel-İş  5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin, borçlu şirketlerin ihaleye yasa gereği giremediğini, hizmet alım ihalesinin yapılacağı 30 Haziran’a kadar Kafesan şirketinin borcunun ödenmesini istedi. “Başkan değişti, işçinin kaderi değişmedi” diyen Çetin, işçilere şöyle seslendi: 
“Kafesan’ın borçları olduğu için ihaleye giremeyeceği söylendi. Şirketin borçları  yeniden yapılandırılıp, ihaleye girmesi sağlanabilir. Taşeronlaşmanın ne olduğunu biz biliyoruz
Bu daha başlangıç. Mücadeleye devam. Görmeyen gözlere göstermeye, duymayan kulaklara duyurmaya çalıştık. Önümüzdeki günlerde, her hangi bir adım atılmazsa, sendika olarak çeşitli eylem ve etkinliklerle, kartopu gibi eylemimizi büyüterek,  nihai çözüme ulaşıncaya kadar Çiğli, İzmir, Türkiye’nin gündeminde olmaya devam edeceğiz. Başta büyükşehir belediye başkanımıza sesleniyorum. DİSK’i ziyarete geldiklerinde bir ifade kullanmışlardı. ‘Sorunu biliyorum. Bir sıkıntı olursa, seçimlerden sonra sorununuzu çözeceğiz’ dediler. Şüphesiz biz onların kendi üzerlerine düşeni yaptıklarını biliyoruz. Bu sorunu çözme anlamında farklı projeler geliştirmeleri gerekiyor. Bizi taşerona mahkum eden zihniyete karşı da yetkilileri duyarlı olmaya, göreve davet ediyorum.  Buraya taşeronun gelmesi zulüm demektir, işsizlik demektir. Taleplerimiz çok açık. Birincisi, içeride birikmiş alacaklarımızın tamamının en kısa zamanda ödenmesi. İkincisi, bu işlere taşeronun girmesine asla izin vermeyeceğiz.  Ne ölüme ne sıtmaya razı olmayacağız.  Kırk katır mı kırk satır mı ikilemini dayatanlara o ikilemleri geri iade edeceğiz. Biz örgütlü gücüz. Mücadeleye varız.”

BAŞKANDAN AÇIKLAMA
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, “Kamu İhale Kurulu kurallarına göre bir firmanın kamu ihalesine girebilmesi için SGK ve Vergi Dairesi’nden temiz belgesi alması gerekiyor. Kafesan şirketinin her iki daireye borçları var. Zaten işçi maaşlarını ödemekte zorlanan Çiğli Belediyesi’nin Kafesan’ın bu borçlarını ödemesi  imkansız.  Bunu arkadaşlarımıza da söyledim. AK Parti hükümeti bu konuda düzenleme yaparsa sorun çözülebilir.  Bu olmazsa Büyükşehir şirketleri İZELMAN ve İZENERJİ’nin ihaleye girmesini isteyebiliriz dedik. Buna sıcak baktılar. Ancak gerçekler tüm çıplaklığıyla ortadayken, işçiler eyleme gitti. Kafesan’ın SGK ve vergi dairesine borcu 80 milyon lira. Diyelim ki bir yapılandırma oldu, Kafesan şirketi ihaleye girdi, ancak alacağı kesin m? Kimseye ihaleye girmeyin diyemeyiz, bu suç” dedi. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.