Dolar 32,1721
%0.03
Euro 35,0806
%-0.03
Altın 2.475,100
%0.3
Bist-100 10.159,00
%-0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çeşme Bağlararası kazısı devam ediyor

Çeşme Bağlararası kazısı devam ediyor

İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde tarihe ışık tutmak amacıyla yürütülen Bağlararası kazısının yeni bölümü için ön hazırlıklar yapıldı. 

  • Ege Postası
  • 20.07.2016 - 18:36

İZMİR - Çeşme'nin tarihine ışık tutacak Bağlararası kazısının ikinci bölümü temizlik çalışmalarıyla başladı. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Vasıf Şahoğlu başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında, yaz döneminde, Çeşme'nin tarihi araştırılmaya devam edilecek. Kazı alanı 2001 yılında, Musalla Mahallesi'ndeki Bağlararası Mevkii'nde, Çeşme Müzesi Arkeoloji uzmanı arkeolog Hüseyin Vural tarafından keşfedildi. Elde edilen bulgular sonucunda günümüzden 4 bin 500 yıl öncesine ait taş temelli kerpiç duvarlara sahip yapı kalıntılarına ulaşıldı. O dönemde Çeşme'de yaşayan kişilerin denizcilik ve tarımla uğraştıklarına ilişkin bulgular elde edilirken, yaklaşık 3 bin 700 yıl önce yaşanan büyük bir depremle yerleşim alanının yıkıldığı tespit edildi.

Bağlararası kazısı sırasında bir şaraphane binası da ortaya çıkarıldı. Büyük deprem sırasında yıkılan şaraphanenin, Anadolu'nun bilinen en eski şaraphanelerinden birisi olduğu belirlendi. Şaraphanede, şarap üretimi sonrası elde edilen şarapların dinlendirildiği bir depo da ortaya çıkarıldı.

Çeşme Bağlararası kazılarının bir yandan Anadolu arkeolojisi açısından daha önce bilinmeyen yeni veriler ortaya koyduğunu belirten uzmanlar, diğer yandan da Çeşme'nin Ege dünyası ile olan yakın bağlarını da kanıtladığını açıkladılar. Uzmanlar, yeni kazılarla Çeşme tarihinin daha bir çok bilinmeyenine ışık tutulacağına inanıyor. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.