Dolar 32,1863
%-0.23
Euro 35,0633
%0.23
Altın 2.470,630
%0.99
Bist-100 10.159,00
%-0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'den Foça'ya müjde

Büyükşehir'den Foça'ya müjde

Yeni Foça İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve kanalizasyon şebekesi için hazırlıklarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarak ilçenin altyapısını yenilemeye başlayacak. 15 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştireceği yapım ihalesinin ardından Yeni Foça’ya kanal şebekesi döşeyecek olan İZSU Genel Müdürlüğü, toplam 900 günde çalışmalarını tamamlayarak ilçenin en büyük sıkıntısına da çözüm getirmiş olacak.

  • Ege Postası
  • 11.04.2014 - 13:23
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü'nün, kamulaştırma sorunu, açılan davalar ve resmi kurumlar tarafından gelecek izinlerin gecikmesi nedeniyle hayata geçiremediği ve eleştirilerin odak noktası haline gelen Yeni Foça İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve kanalizasyon şebekesi için hazırlıklar tamamlandı. Çalışmaların ilk etabında ilçenin kanalizasyon altyapısını inşa edecek olan İZSU, önümüzdeki aylarda da arıtma tesisi için yapım ihalesine çıkacak. Toplam 3 yıl içerisinde tamamlanması beklenen proje kapsamında, Yeni Foça, foseptikten kurtulacak ve evsel atıklar arıtmadan geçirilecek.

 TOPLAM 2,5 YILDA TAMAMLANACAK
Yapımının gecikmesi nedeni ile eleştirilerin odak noktası haline gelen Yeni Foça İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve kanalizasyon şebekesi projesinde mutlu sona gelindi. Kamulaştırma süreci, açılan davalar ve resmi kurumlardan beklenen izinlerin gecikmesi sebebi ile yapımı 4 yıl ertelenen Yeni Foça arıtma tesisi için projesini hazırlayan ve ihale hazırlıklarını tamamlayan İZSU, ilk etapta kanal şebekesi döşeyerek ilçeye kanalizasyon altyapısını inşa edecek. Kanal şebekesinin arıtma tesisine oranla daha uzun sürmesi nedeniyle önceliği kanal ihalesine veren İZSU Genel Müdürlüğü, Yeni Foça'da toplam 88 kilometre uzunluğunda kanal şebekesini tamamlayarak hizmete açacak.

ARITMA TESİSİ İHALESİ DE YOLDA
15 Nisan 2014 tarihinde düzenlenecek yapım ihalesinin ardından yüklenici firma ile sözleşme imzalanmasını takiben toplam 900 günde çalışmalar bitirilecek ve Yeni Foça, foseptikten kurtulacak, evsel atıklar arıtmadan geçirilecek. Karayolları güzergahında bulunan kanalizasyon hatlarını yapılabilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü’nden gerekli izinleri alarak protokol imzalayan İZSU Genel Müdürlüğü, önümüzdeki aylar içerisinde de arıtma tesisi için ihaleye çıkarak tesisin inşasına başlayacak.



İHALE ÖNCESİ SON DAKİKA DEĞİŞİKLİĞİ
Diğer yandan, ihale tarihine sayılı günler kala firmalardan bir tanesinin yaptığı itirazı değerlendiren İZSU Genel Müdürlüğü, yaptığı inceleme sonucunda ihale şartnamesinde yer alan "İçme - Kullanma Suyu ve Kanalizasyon İşleri başlığı altındaki işler benzer işlerdir" olarak geçen yeterlilik şartlarına "Boru ve İletim Hattı İşleri başlığı altındaki işler benzer işlerdir" ibaresi ekleyerek daha fazla firmanın ihaleye katılarak rekabetin arttırılmasına yönelik önlem aldı.

KARAYOLLARI VE SİT İZİNLERİNE TAKILMIŞTI
Foça'da arıtma tesisi ile kanal sistemini bir bütün olarak hayata geçirerek modern bir alt yapı sistemi kuracak olan İZSU Genel Müdürlüğü, kanal inşası ile eş zamanlı yürütülmesi beklenen çalışmalar kapsamında Cumhuriyet Mahallesi Korucak Mevkii’nde 26 bin metrekarelik alanda arıtma tesisi yapacak. Avrupa standartlarında inşa edilecek 40 bin kişi kapasiteli tesis günde 10 bin metreküp evsel atık su arıtacak ve koku giderim sistemi de bulunacak. İZSU Genel Müdürlüğü’nün, 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan Yeni Foça Arıtma Tesisi projesi, tesisinin yapılacağı parsellerin kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması ve arıtma tesisine bağlantıyı sağlayacak servis yolu ile ilgili olarak açılan imar planına itiraz davasının sonuçlanması, arıtma ile birlikte yapılması gereken kanalizasyon sisteminin geçtiği bazı güzergahlarda sit alanları olması nedeniyle ilgili kurumların izinlerindeki gecikme nedeni ile çeşitli seferler ertelenmişti.

26'INCI ARITMA TESİSİ OLACAK
Hayata geçirdiği çevre yatırımları ve hizmete açtığı ileri biyolojik arıtma tesisleri ile dikkatleri üzerine çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2008 yılından bu yana arıtma yatırımları için harcadığı tutar 147 milyon TL'yi aşarken, Yeni Foça'da kurulacak olan tesisle birlikte işlettiği toplam arıtma tesisi sayısı da 26'ya ulaşacak. Diğer yandan kırılması güç bir rekorun altına da imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılına dek Türkiye'de yer alan ileri biyolojik arıtma tesislerinin toplam yüzde 25'ini de kente kazandırdı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.