Dolar 32,1981
%-0.01
Euro 34,9899
%-0.05
Altın 2.493,590
%-0.28
Bist-100 10.720,00
%0.72

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca'da Balkan Festivali polemiği

Buca'da Balkan Festivali polemiği

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın hayata geçirdiği Balkan Festivali’ne karşı basında açıklamalarda bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait’e Balkan dernekleri ve federasyonları tepki gösterdi, açıklamaları kınadı.AK Parti İzmir Milletvekili Sait, iftarda kendisine yönelik açıklamalarda bulunulacağı yönde Buca Belediyesi'nin geçtiği basın davetine tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 19.07.2013 - 10:11
İZMİR - Geçtiğimiz hafta sonu 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Balkan Festivali’ni sert bir dille eleştiren AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait, festivale katılan ve destek veren Balkan derneklerini kızdırdı. Başkan Ercan Tatı ile iftar sofasında buluşan 17 Dernek ve 5 Federasyon temsilcisi Milletvekili Rıfat Sait’e adeta ateş püskürdü.

Buca Gölet alanında düzenlenen iftar yemeğine başta Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı başta olmak üzere Selanik Türkleri ve Buca Yaylacıklılar Derneği, Buca Güçbirliği Derneği, Kosova Rumeliler Derneği, İzmir Trakyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu, Balkan Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği, Rumeli Balkan Bayanlar Derneği, Buca Rumeli Göçmenleri Derneği, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Dayanışma Derneği, Makedonya Göçmenleri Birleştirme ve Dayanışma Derneği, Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Makedonya Dermnekleri Platformu, İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu, Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu, Uluslararası Balkan Federasonu, Rumeli Kosova Kadınları Koruma Derneği katıldı.

Dernek Başkanları yaptığı açıklamalarda Milletvekili Rıfat Sait’in Balkan kökenli yurttaşların kültürünü paylaşmasına, ulusal ve uluslar arası birlikteliklerin yaşanmasına neden olan festivali siyasetine alet ettiğini belirttiler.

Talihsiz açıklamalar

İzmir Balkan Dernekleri Federasyon Başkanı Vahap Savaşan yaptığı açıklamada Buca Belediyle Başkanı Ercan Tatı’nın Balkan derneklerine sahip çıktığını söyledi. Savaşan, “Sayın milletvekilimiz Rıfat Sait’in talihsiz açıklamaları için üzüldük. Balkan dernekleri olarak bize sahip çıktınız. 3. kez Balkan Festivali düzenlediniz, bizde bütün Balkan Dernekleri olarak, burada olmaya çalıştık. Sayın Sait açıklamasında Ramazan da festival olur mu açıklaması yapmış. Talihsiz diye düşünüyoruz. Bu bizi hem üzdü hem de bazı derneklerimizi de taraf olmaya yöneltti. Bu durumdan bizde rahatsız olduk. Ama biz inanıyoruz ki sizinle beraber doğrusunu yaptık. Ramazan’da bu festivali yapmak tabi ki güzel bir şey. Yemek kültürümüzü ve folklorumuzu tanıttık. Sayenizde 2 büyük sanatçı ile de beraber olduk. Bu yönden size çok teşekkür ediyoruz. Bir daha ki inşallah 4. daha görkemli bir festival gerçekleştireceğiz” dedi.



Başkan herkesin başkanıdır

Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyon Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu ise Balkan göçmenleri olarak Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı öncülüğünde sunulan hizmetin sonucunda 3. Balkan Festivali’ni coşkuyla kutladıklarını söyledi. Pehlivanoğlu şöyle konuştu:
“Tabii bazı siyasi kişiler bu festivale siyaset katmak istiyor. Biz siyasetten uzağız, sivil toplum örgütleri olarak. Buca Belediye Başkanı CHP’nin belediye başkanı değildir. Biz onu Buca’nın belediye başkanı olarak görüyoruz. Dolayısıyla bunun içine siyaset katıldığı zaman sivil toplum örgütlerini de üzmüş oluyor. Bu sivil toplum örgütlerinin içinde değişik siyasi düşüncelere sahip kişiler olduğu çok açıktır. Nitekim de sosyal paylaşım alanında ve basında bu konuyu eleştiren sayın vekilimizden bir sivil toplum örgütünden çıkarak TBMM’ye gitmiştir. Dolayısıyla bu tür eleştirileri en son yapması gereken kişi de odur diye düşünüyorum . Bu vesile ile kendisini kınıyorum. Çünkü bu birinci hatası değil, ikincisi hatası değil, birçok hataları sivil toplum örgütleri üzerinden tekrarlamaktadır. Onun mensubu olduğu siyasi partinin genel başkanına ben şikayet ediyorum. Lütfen Balkan göçmenleri üzerinde bir sahipmiş gibi yetki alıp basında bu şekilde açıklamalar yapmasın. Ben bu Balkan Festivallerinin de sonsuza dek sürmesini de arzu ediyorum. Buca’da ki Balkan göçmenlerinin en büyük arzusudur. Ramazan da olmasına rağmen herkes orucunu tuttu. Bizim kadınlarımız yapmış olduğu o nezih yemekleri oruçlu insanlarımıza iftar yapılması içinde sunduk. Bu bizim için en büyük onur ve sevaptır.”



Güzellikleri paylaştık

Selanik Türkleri Buca Yaylacıklılar Eğitim Kültür Dayanışma Derneği (Seltürk) Başkanı Ali Kara ise yaptığı açıklamada Ramazan’ın kutsal bir ay olduğunu belirtirken, “Bu ay kutsal ayımız, paylaşma ayı. Bu kaynaşma ayında başkanımız bir konuya daha değindi. Ne yapt? Bütün Balkanları bir araya toplayarak, bir Balkan Festivali yarattı.

Buna önderlik etti. Bizlerde elimizden geldiğince dernekler olarak katkıda bulunduk” dedi
Kara sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üçüncüsü çok güzel oldu ama bunu çekemeyenler oldu. Maalesef bu işin içine siyaset sokmaya çalıştılar. Biz siyaset üstüyüz. Biz bütün partilerin üzerindeyiz. Çünkü bizim içimizde bütün partilerden insanlar var. Biz siyaset yapmıyoruz. Biz birer Balkanlılar olarak burada paylaştık, hep birlikte eğlendik, coştuk ve çokta güzel oldu. İnşallah bunda sonraları da çok güzel olacak. Bunu maalasef çekemeyenler buna katkıda bulunmak yerine baltalamaya çalışıyorlar. Aynı şekilde bende kınıyorum. Böyle bir birlikteliği kimse bozamaz. Biz Balkanlılar her zaman beraber olacağız.”

Kendisini toparlamalı

Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Necat Yılmaz da Buca Belediye Başkanı Balkanları buluşturan Ercan Tatı’ya teşekkür etti. Yılmaz, “Türkiye’ye göç ettikten sonrada gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak için bize kucak açan böyle belediye başkanlarımız var. İyi ki varsınız sayın başkanım. Sizlerle gurur duyuyoruz>” dedi Yılmaz şöyle konuştu:
“Bizlere bu fırsatı verdiğiniz için, bizlerin dernekleri de burada katıldı bundan şeref duyduk. Yani bize sahip çıkıp, sahiplendiğiniz için bunun devamını diliyoruz. Fakat bu günlerde İzmir siyasetinde farklı şeyler oluyor. Bizi siyasetin içerisine aktif olarak çekmeye çalışıyorlar.

Biz dernekler olarak siyaset yapmıyoruz, dernekçilik yapıyoruz. İzmir’i birilerinin arka bahçesi olmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu eskiden dernekçilik yaptığını iddia eden arkadaşlar sadece belli yerlere, belli mevkilere gelebilmek için bizleri kullandılar. Basamak olarak kullandılar. Ve hedeflerine ulaştıktan sonrada, halkımızı Balkanlıları hor görmeye, küçük görmeye başladılar. İktidarın nimetleri onlara çok fazla geldi. Dolayısıyla da ben o arkadaşımı kınıyorum. Geçmişte beni içinde basında olumsuz, yalan şeyler söyledi. Kendisini biraz toparlaması lazım arkadaşımızın. Sonuçta bizlerin oylarıyla seçilip oralara çıktı. Bize karşı bir borcu var. Unutmasın ki o bir vekil, asil değil. Bizim vekilimiz, biz seçtik. Herkes haddini bilecek vekil olduğunu unutmayacak. Eğer unutursa bu halk ve Balkanlar onu seçtiği gibi indirmesini de bilir. O arkadaşımızı kınıyorum.”

Kadın yöneticiler tepkili

İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Karadan da yaptığı açıklamada, Balkan Feistivali’nin bu yıl daha coşkulu geçtiğini söyledi. Karadan, “Ben de Ramazan’da başta olur mu, olmaz mı diye düşünürken iftarda buluştuk en azından. Zaten Ramazanın özelliği de iftarlarda buluşmak değimlidir. Hep beraber olduk Ben hiçbir zaman siyaset konuşmuyorum ve konuşmakta istemiyorum. Bizler dernekçiyiz, Balkanlıyız. Baklalarla ilgili İzmir’de kim ne yapıyorsa, hangi belediye başkanımız bir şey yapıyorsa, bizim hepimizin onun etrafında olmamız ve sarılmamız gerekiyor” dedi

Balkan Kadın Dernekleri Başkan Yardımcısı Nurten Çağlar ise “ Beni derinden yaralayan sayın milletvekilimden çok kırıldım. Beraber yemek yediğimiz, sofralarda bulunduğumuz, dernek çalışmaları yaptığımız vekilimizi bu derece gelenek haline gelen yarışmayı bu şekilde karaladığı için çok üzüldüm. Gerçekten yakışmadı. Bizi daha çok takdir edip ön plana çıkaracağı yerde bu şekilde bizleri yaraladı. Kendisini gerçekten kınıyorum. İnşallah bu son olur” diye konuştu.
Kosova Rumeli Derneği Kadın Kolları Başkanı Nuray Savaşan da “ Ramazan kutsal bir ay. Herkesin bir araya gelerek lokmalarını paylaşmasıdır. Sayın Başkanım Ercan Tatı bunu festivalde hepimizi bir araya getirerek, buluşturdu. Balkan dernekleri adına minnettarız. Ancak sayın vekilimiz geçen yıl bizim aramızdaydı. Bizimle birlikteydi Balkan festivalinde 2. yılında. Şimdi niye bu açıklamaları yapıyor anlamadım. Esefle kınıyorum, çok üzüldüm” dedi

İzmir Trakyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Ozan Kılıç, “ Öncelikle bizleri bir araya toplayan Ercan Başkanıma teşekkür ediyorum. Bu etkinlikte sadece şunu söylemek istiyorum. Hiçbir siyasi etkinlik adı altında yoktur. Siyasi bir amaç yoktur. Sadece bizim kültürel etkinliğimi yaşatmak adına düzenlenmiş bir etkinliktir. Başkanıma tekrar teşekkür ederken ve yine tekrarını istiyorum” diye konuştu.



Siyasetine alet etmesin

Dernek yöneticilerinin açıklamalarının ardından söz alan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ise AKP Milletvekili Rıfat Sait’in talihsiz açıklamalar yaptığına işaret etti. Başkan Tatı şu değerlendirmeyi yaptı:
“BU olayı tartışma diye yorumlamayın. Çünkü benim karşımda tartışılacak biri yok. Öncelikle bunun bilinmesini isterim. Biz şu anda burada Balkanları temsil eden 17 dernek ve 5 federasyonuz. Ve 3. kez Uluslar arası Balkan Festivali yaptık. Maalesef AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait bir açıklamada bulunmuş. Ve tabiî ki çok talihsiz bir açkılama. Herhalde ikinci kez okuma şansı olmadı. Okusa kendisi de düzeltirdi” dedi.

İzzetbegoviç heykeli değil, soykırım anıtı

Başkan Tatı, Sait’in yaptığı açıklamalarında “Ercan Tatı Buca’ya Aliya İzzetBegoviç heykeli yaptı” dediğini de anımsattı şöyle devam etti:
“Önce şunun bilinmesini isterim. Bir Bucalı olmasına rağmen o heykelin o anıtın Aliya İzzetBegoviç anıtı değil, Srebrenitsa Soykırım Anıtı olduğu bilmesini isterim. Ve arkasından demiş ki, (anıt dikeceğine mevlit okutsaydı) . Anıtlardan ve ya bizim inandığımız heykellerden iktidar olarak niye bu kadar korkuyorlar çok merak ediyorum. Herkesin inancı kendinedir. Mevlidimizi de okuturuz ama inandığımız ölçüde ki anıtlarımızı da yaparız. Hele ki Srebrenitsa Soykırım Anıtı dünya da tektir ve inşallah tek olamayacaktır. Bu kadar da inanıyorum bu bir gerçektir. Daha sonra yine açıklamasında bizim Balkan Festivaline iftar festivali demiş. Uluslar arası bir Balkan festivalidir. Geçen sene kendiside buradaydı ve gene Ramazandı, yemek yarışmaları oldu katıldı. Baktı, güldü, eğlendi ama bu seneki hazımsızlığı nedendir.

Herhalde milletvekili olduktan sonra biliyorsunuz, Meclis üyeliğimi yaptı kendisi iki yıl. Milletvekili olduktan sonra kendisine fazla sermaye bulamadı ama şunu söyleyeyim. Balkanlılar, Balkan dernekleri ona sermaye olamaz. Herkes bunu böyle bilsin. Özellikle ben burada AKP iktidarını göreve çağırıyorum. Bu arkadaşın kulağını mı çekecekle? dokunacaklar m? biliyorsunuz dokunulmazlığı var. Öncelikle dini siyasete kesinlikle alet etmesin. Hele ki Balkanlar karşısında etmesin. Biz buna izin vermeyiz. Ramazanımızı hiç siyasetine alet etmesin. Balkan derneklerimizi hiç mi hiç etmesin. Balkan derneklerimiz birdir, tekdir. Bunlarda parti yoktur. Bizde hiçbir zaman parti olmadı ama bir gerçek vardır. Bizde cumhuriyet vardır, laiklik vardır, rejim vardır, Mustafa Kemal’in ilke ve inkılapları vardır. Burada olan dernekler partisine bakmadan o arkadaşımızı milletvekili yapmıştır. Aslını ve geldiği yeri unutmasın. Biz yolumuza devam ediyoruz. Sene 4. 5. 6.’sı nı hep beraber, birlik içersinde yapacağız. Ben öncelikle Rıfat Sait isimli milletvekilini Balkan dernekleri ve Balkan vatandaşlarımızdan ve belediyemizden bir özür dilemesini bekliyorum. Umarım yakın zamanda bu özrü dileyecektir.”

SAİT: KINIYORUM
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Buca Belediyesi’nin bazı Balkan dernekleriyle gerçekleştireceği iftarda kendisine yönelik açıklamalarda bulunacağı yönünde geçtiği basın davetine tepki gösterdi. Sait geçtiği basın bildirisinde, “ Buca belediyesi bugün yayınladığı basın bülteninde Balkan Derneklerine bir yemek vereceğini ve şahsıma karşı Balkan Derneklerinin bir açıklama yapacağını bildirmiş. Bildiride düzenledikleri Balkan festivaline karşı olduğum söylenmiş. Buca belediyesinin basına gönderdiği yazıda "Dernek Başkanları, AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in Buca’da düzenlenen geleneksel Balkan Festivali’ne ilişkin değerlendirmelerine tepkilerini dile getirecektir." denmiştir. Ramazan, iftar, Balkanlar gibi toplumun büyük bir kısmını ilgilendiren böylesi konuları siyasi emellerine kullananları kınıyorum.Bizim tepkimiz, Balkan festivali adı altında Ramazan ay'ında günün tam ortasında bir yemek yarışması yapmalarıydı. Sapla samanı karıştırmasınlar. Ayrıca Balkanları siyasi ideolojileri için kullanmasınlar.Bizler de Sancak Kosova Derneğimizin Bornova Altındağ'daki dernek merkezinde düzenleyeceği geleneksel iftar yemeğinde olacağız. İzmir’in birçok Balkan derneği de buraya gelecekler.





Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.