Dolar 32,5681
%0.09
Euro 35,0013
%0.5
Altın 2.429,550
%0.26
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bu meclis belediyenin başını yakar: İş çok, icraat yok

Bu meclis belediyenin başını yakar: İş çok, icraat yok

İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta belediyenin çeşitli birimleri tarafından yürütülen çalışmaların meclis gündemine dahil edilmesiyle birlikte yeni bir kriz de kapıya dayandı. Beş aydır yürütülen görüşmeler sonucunda somut bir proje üretilmemesi ve herhangi faaliyet yapılmaması meclise konu olan çalışmalar için “Naylon önerge” eleştirilerini de beraberinde getirirken, belediyenin sosyal projelere ayırdığı binlerce liralık kaynak ise meclis üyelerine dağıtıldı. Bu meclis belediyenin başını yakar!

  • Ege Postası
  • 06.10.2015 - 12:49
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediyesi’nin geçmişte doğrudan ihtiyaç sahiplerine sağladığı yardımlar ya da ilçenin ekonomik ve sosyal alanda  gelişmesi için harcanan ödenek bu dönem meclis üyelerine dağıtıldı. Bazı meclis üyeleri arasında da huzursuzluğa yol açan huzur hakları yeni bir çatlağı gündeme getirdi.
 
YARDIM İÇİN YARDIM PARASINA YAKIN ÖDENEK HARCANDI
İhtiyaç sahiplerinin belirlenmesi, yardım konuları ve destek çeşitlerinin tespiti, ilçenin hangi bölgelere yardım sağlanacağı, hangi semtlere öncelik verileceği, sosyal yardımların dağıtımında hangi yöntemle ödeme yapılacağı gibi konuları tartışan ihtisas komisyonlarına, sadece yürütülecek faaliyetler öncesindeki hazırlık aşamasında binlerce liralık maddi kaynak ayrılırken, ortada somut bir proje olmaması ise dikkat çekti.
 
KÖPEKLER ÖLDÜ, UNICEF TELEFONLARA ÇIKMADI!
Doğrudan belediye meclisinin görevi olmamasına ya da karara gerek bulunmamasına karşın, belediyenin ilgili müdürlükleri tarafından yürütülen rutin faaliyetler meclis gündemine dahil edildi. Mayıs ayından bu yana yürütülen ancak herhangi çalışma ile neticelendirilemeyen önergeler arasında yaz aylarında sokak hayvanları için sabit su kapları yapılması, ev, bahçe ve balkonlarda çiçek yetiştirmenin teşvik edilmesi ile nesli tükenmekte olan çiçek türlerinin tespit edilmesi, Roman çocuklar için UNICEF ile irtibat kurulması, kentsel yoksullukla mücadele edilmesi, eşya, giysi ve gıda bankasının güçlendirilmesi, hemşerilik, komşuluk ve sosyal dayanışmanın tesisi, kentlilik bilincinin oluşturulması gibi maddeler yer alıyor. Söz konusu önergeler meclisi meşgul etmeye devam ederken, son toplantıda gündeme taşınan “Kaybolmaya yüz tutan mesleklerin tespiti ve meslek erbaplarına ait envanter çıkartılması” başlıklı öneri belediye meclisinin çalışma yöntemiyle ilgili yeni tartışmaları beraberinde getirdi.
 

MECLİS KARARINA GEREK YOK
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyeleri sokak hayvanları için kent genelinde su kaplarını muhtelif noktalara yerleştirirken, meclis kararı olmaksızın söz konusu faaliyetler belediyelerin ilgili birimlerince yürütülmeye devam ediyor. Diğer yandan, meclis gündemine taşınan ve ihtisas komisyonlarında gerekçesiz olarak bekleyen söz konusu önergeler diğer ilçe belediyelerinde ise yasa gereği farklı bir uygulama ile gündemden düşürülüyor. Sokakta yaşayan hayvanlar için yaz aylarında alınacak önlemleri tartışan Konak Belediyesi ise, Ekim ayı gelmesine karşın hala neler yapılacağı ile ilgili karara varamadı.
 
KANUN GEREĞİ 5 GÜN
Söz konusu gündem maddeleri hakkında yapılan komisyon toplantıları sonrasında beş aydır henüz herhangi bir karar alınmazken, sayısı onu aşan konu bir kez daha meclis gündeminde kaldı. Geçmişte bazı meclis üyelerinin itiraz ederek karşı çıkmasına rağmen, aylardır meclis gündeminde tutulan konular belediye için yeni bir sıkıntıyı da beraberinde getirdi. Meclis üyelerinin söz konusu çalışmalarla ilgili aldıkları huzur hakları bazı hukukçular tarafından “Haksız kazanç”, “Halkın parası israf ediliyor” ve “Belediye kanununa muhalefet” şeklinde yorumlandı.
 
SAYIŞTAY “KAMU ZARARI” DERSE…
Karara bağlanmayan ve gündemde tutulan konuların belediye yasasının ve mevzuatın ilgili maddeleri gereği 5 iş günü içerisinde sonuçlandırılması gerekirken, ihtisas komisyonlarında bekletildi. İçişleri Bakanlığı’nın olası bir denetlemesi veya Sayıştay soruşturmasında idareye kamu zararı olarak yansıtılabilecek meclis çalışmaları hakkında herhangi bir karar alınmadığı ve çalışma yapılmadığının tespit edilmesi halinde, meclis üyelerinin tamamı ya da komisyon üyelerinin ifadesi istenecek. Maddelerin gündemde bırakılması nedeniyle bazı hukuksal sıkıntıların da doğabileceği belirtilirken, Sayıştay’ın benzer soruşturmaları neticesinde kamu zararı tespitine vardığı ve meclis üyelerine zimmet çıkartarak ödenen huzur haklarının iadesini istediği emsal kararları da bulunuyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.