Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bu karar kavga çıkarır!

Bu karar kavga çıkarır!

Karşıyaka Şemikler’de kentsel dönüşümde kullanılma amacıyla yapı rezerv alanı ilan edilen 80 bin metrekare büyüklüğündeki taşınmazların İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne olan tahsisi kaldırılarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tahsisine karar verildi. Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, arazilerin tasarruf hakları ve planlama yetkileri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçerken, konuyla ilgili yargı yoluna giden belediyenin söz konusu değişikliğe itiraz etmesi bekleniyor.

  • Ege Postası
  • 22.04.2014 - 14:21
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Maliye Bakanlığı’ndan gelen talep üzerine harekete geçen Bakanlar Kurulu, Karşıyaka ilçesinin Şemikler Mahallesi’nde bulunan ve yapı rezerv alanı olarak ilan edilen iki ayrı taşınmazın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tahsis edilmesine olanak sağlayan değişikliği onayladı. Yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı uyarınca İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmiş iki ayrı parselde toplam 80 bin metrekare alana sahip Hazine arazilerinin kullanım hakları ve tasarruf yetkileri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçti. Konuya dair itirazlarını yargıya taşıyarak dava açan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ise gelişmeler sonrasında ne yapacağı merakla bekleniyor.
 
TÜM YETKİLER BAKANLIĞA DEVREDİLDİ
Şemikler’de kentsel dönüşümde kullanılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapı rezerv alanı olarak ilan edilen 39 bin 480 metrekare ve 38 bin 880 metrekare yüzölçümüne sahip Hazine arazilerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne olan tahsisi kaldırılarak kullanım yetkileri bakanlığa devredildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karşıyaka’da Cumhuriyet Mahallesi ve İnönü Mahallesi  ile birlikte öncelikli dönüşüm alanı olarak seçilen Şemikler bölgesindeki  rezerv alanlarına dair alınan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, tapu kütüğünde yer alan şerh, beyan ve belirtmelere uyulmak kaydıyla, 80 bin metrekareye yakın alan 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” amaçlarında değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tahsis edildi.

BELEDİYE DAVA AÇMIŞTI
Buna göre, Maliye, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve özel mülkiyete konu arazilerin yer aldığı alanlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışma yürütebilecek. Bölgenin yapı rezerv alanı ilan edilmemesi yönünde itirazlarını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıyarak dava açmıştı. Belediyenin, söz konusu alanda kendine ait arazide izin alınmadan hareket edildiği, bölgedeki 2 dönümün Bostanlı Barajı koruma havzasında kaldığını ve çevre planlarında “Ağaçlandırılacak alan” olduğunu ileri sürerek açtığı dava devam ederken, yargıdan henüz kesin bir karar çıkmadı. Mahkemeden çıkacak sonuca göre alanda çalışma yapılması beklenirken, bu sürecin 8 ay ile 4 yıl arasında değişebileceği belirtildi. Diğer yandan belediye yönetiminin alınan Bakanlar Kurulu kararı karşısında itiraz etmeye hazırlandığı da öğrenildi.
 
BAKANLIK ALAN İÇİN SATIŞ KARARI ALABİLECEK
Diğer yandan, rezerv alanları üzerindeki planlama yetkisi de elinde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm tasarruf haklarını kullanabilecek. Buna göre Bakanlık, bölgeyi yapılaşmaya açarak taşınmazları satışa çıkartabilecek ve elde edilecek geliri kentsel dönüşümde harcanmak üzere kaynak olarak ayırabilecek. Ya da söz konusu bölgede geçici ya da kalıcı iskan faaliyetleri için konut inşa edebilecek. Bölgede yapılacak her türlü imar düzenlemesi için karar yetkisine sahip makam yine Bakanlık olurken, ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda söz yetkisi de bulunmuyor. Ayrıca, 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imzası ile rezerv alanı ilan edilen ve yapılaşmaya uygun görüşü verilen bölgedeki diğer özel mülkiyet sahiplerinin nasıl adım atacağı da merakla bekleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.