Dolar 32,2081
%-0.11
Euro 34,8604
%0.17
Altın 2.446,320
%0.57
Bist-100 10.219,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Borsa'dan Diyarbakır açılımı

Borsa'dan Diyarbakır açılımı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin çözüm sürecine destek amacıyla gerçekleştirdiği Diyarbakır ziyaretinin ardından İzmir Ticaret Borsası da (İTB) gelecek ayki meclis toplantısını Diyarbakır’da yapma kararı verdi.

  • Ege Postası
  • 28.05.2013 - 19:50
İZMİR - İTB meclisi, tarihi borsa binasında mayıs ayı olağan toplantısı için bir araya geldi. Gerçekleştirilen oda ve borsa seçimlerinin ardından yapılan ilk toplantıya borsa duayenlerinden Şadi Katırcıoğlu, Hayri Özmeriç, Aydın Kesen ve Remzi Kocakıran da katıldı. Toplantıda üyelere seslenen İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türk tarım sektörünün son 7 yılda düzenli olarak büyüdüğünü söyledi. Türkiye’nin 186 ülkeye bin 536 çeşit tarım ürün ihraç eden bir ülke konumuna ulaştığını söyleyen Kestelli, “Dünya tarım hasılasından aldığımız pay 62 milyar dolara yükseldi. 2023 hedefimiz ise 150 milyar dolar pay ve dünya beşinciliği. Ama bunu gerçekleştirebilmemiz için yapısal sorunların çözülmesi, reform paketlerinin devreye sokulması, cari açık yaratan bir büyüme yerine katma değer yaratan bir büyüme modelinin esas alınması gerekmektedir” dedi.

YERLİ ÜRETİCİYİ TEŞVİK EDİLMELİDİR


Türkiye’nin pamuk ihtiyacı yıllık 1 milyon 350 bin ton olduğunu belirten Kestelli, ülkede üretimin 650 bin olduğuna dikkat çekti. 700 bin ton pamuk ithal edildiğini söyleyen Kestelli, bu ithalat için ülkeden 1.5 milyar dolar ödediğini dikkat çekerek, “Önümüzdeki yıl üretimimizin 550 bin tona düşmesi; yurt dışından pamuk almak için ödeyeceğimiz rakamın 2 milyar dolara ulaşması söz konusu. Bu giden para sizin, bizim, hepimizin parası. Bunu ödemek yerine yerli üreticiyi teşvik etmek gerekiyor” diye konuştu.

BEN GERÇEĞİNİ ALIYORUM PROJESİNİ DESTEKLİYORUZ


Uluslararası coğrafi işaretler ağı olan Origin’e İTB’nin 2012 yılında üye olduğunu hatırlatan Kestelli, “Ülkemizde yöresel ürünlerin korunması ve coğrafi işaret tescili yapılması konusunda lider kurumların başında gelen borsamız, Origin’in kurulduğu yılda, yani ta 2003’te pamuk, üzüm ve incir için coğrafi işaret tescillerinin alınması çalışmalarını başlatmıştı. Günümüzde coğrafi işaretler, sürdürülebilir üretim ve kırsal kalkınmanın anahtarı olarak görülüyor. Ülkemizin tarım ürünlerinde global piyasalarda pazarlama gücünü artırmasında, marka değerleri yaratmasında en önemli araçlardan birinin coğrafi işaretler olacağına inanıyoruz. Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret tescili olan ürünler, diğer ürünlere göre pazarda ortalama 2.23 kat daha fazla değer görüyor. Artık tüketiciler, alacakları ürünün kaynağı, kalitesi ve orijinalliği konusunda emin olmak istiyor. Milletlerarası Ticaret Odası’nın taklit ürünlere karşı yürüttüğü, 'Ben gerçeğini alıyorum' kampanyası ülkemizde de başlatıldı. Bu mücadeleyi ve kampanyayı, sağlıklı tarımı savunan bir borsa olarak gönülden destekliyoruz” dedi.

DİYARBAKIR’DA MECLİS ÖNERİSİ

Toplantıda konuşan İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz de meclis üyelerine gelecek Haziran ayındaki olağan meclis toplantısını sürece destek olmak amacıyla Diyarbakır’da gerçekleştirmeyi önerdi. Kocagöz, “Sizler de uygun görecek olursanız bakanımız ve valimizin himayelerinde Diyarbakır’da gerçekleştirme isteğimiz var” dedi.

KREDİ NOTLARI İŞE YARAMALI

Kocagöz ayrıca Türkiye’nin ardı ardına hak ettiği kredi notlarını değerlendirme kuruluşlarından almaya başladığını aktararak “Bu gelişmeler iyi ancak şan şöhret para getirmiyor. Bu kredi notlarıyla yatırımları gerçekten çektiğimiz noktada bu notlar işe yarayacaktır. Ülke olarak bu olumlu durumu dünya yatırım liginde iyi ve sistemli bir şekilde duyurmalıyız” diye konuştu.

TÜRK PİYASISINA ŞEKİL VERECEĞİZ

Borsa meclisine katılan Borsa İstanbul A.Ş. (BİAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz, VOB’daki sözleşmelerin 5 Ağustos’tan itibaren BİAŞ’da işlem göreceğini açıkladı. Yılmaz, “Ortağımız İTB, Borsa İstanbul’a güç katacak. Geçmişi bu kadar iyi inşa etmiş bir borsa, geleceği inşa etmede çok büyük katkı sağlayacak. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında Türk piyasalarına yeni şekil vermeye çalışıyoruz. 5 Ağustos itibariyle VOB’daki sözleşmelerin Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlaması ile bu süreci başarılı bir şekilde tamamlamış olacağız” dedi.

Meclis toplantısına konuk olarak katılan eski meclis başkanlarından Şadi Katırcıoğlu da toplantı öncesinde açtığı deniz kabuğu sergisi ile ilgili kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Katırcıoğlu, ayrıca kendi yazdığı 'Yaşarken ölmeyin' başlığını taşıyan şiirini de meclis üyeleriyle paylaştı. Toplantı sonunda İTB’nin Haziran ayı olağan meclis toplantısının Diyarbakır’da yapılması oy birliğiyle kabul edildi. Ayrıca Borsa’ya ve sektörünü katkılarında dolayı Ahmet Küçükbay’a onur üyeliği verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.