Dolar 32,4600
%0.12
Euro 34,7694
%-0.1
Altın 2.427,790
%-0.3
Bist-100 10.083,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Baro Başkanı Özcan'dan torba yasa uyarısı

Baro Başkanı Özcan'dan torba yasa uyarısı

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, "Arabuluculuk avukatların tekelinde çıkarsa karşı çıkarız"

  • Ege Postası
  • 21.12.2015 - 17:52
İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Türkiye hukuk sisteminde yeni bir uygulama olan arabuluculuk sistemine olumlu baktıklarını ancak torba yasa içine koyulacak maddeyle avukatların tekelinden çıkartılabileceği endişesi taşıdıklarının söyledi. Mevcut 87 bin avukat ve hukuk fakültelerinde bunun yarası avukat adayı öğrenci olduğunu, mesleki pastanın küçültülmesi istemediklerin belirten Özcan" Torba yasayla avukatların dışındaki bazı mesleklerin de arabulucu olmasının yolu açılırsa tüm Barolar bu yeni sisteme karşı çıkacaktır" dedi.

İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen İş Dünyasında Arabuluculuk Konferansı’na İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Adalet Komisyonu Üyesi İzmir Adliyesi Pilot İl Çalışma Grubu Başkanı Oktay Yörük, İzmir Adliyesi Pilot Uygulama Mahkemesi Hakimi Zümrüt Eskicigil Göker, İzmir Arabulucular Derneği Başkanı Ayşe Dağcı, Hacettepe Ünv. Hukuk Fakültesi İcra İflas Hukuku A.B.D Uzmanı Alper Bulur, Hacettepe Ühv. Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Yıldırım ile İTO Genel Sekreteri Duygu Mutluel ile avukatlar katıldı.

Oktay Yörük, uzun süren iş davalarının hem firmaları yıprattığını hem de yapmayı düşündükleri yatırımları askıya almalarına neden olduğunu söyledi. İş Mahkemelerinin istenilen hızda davaları sonuçlandıramadığını belirten Yörük, "Tarafların hazırlanması, davanın açılması, ön incelemenin yapılması, tebligatların yapılması, duruşma günü verilmesi, tanıkların dinlenmesi, bilirkişi raporu, keşiflerin yapılması sonunda mahkeme karar verilebiliyor. Tabi bu karar temyiz yoluyla üst mahkemeye gidilebiliyor. Karar bozulursa bu sefer aynı süreçler tekrar yaşanıyor. Süreçlerinin yolunda gitmesi halinde bile en iyi ihtimalle 1 veya 1.5 sene içinde karar alınıyor. İş dünyası önünü görmek istediği için davaların bitmesini bekliyor. Bazen bu süreç 5 yıla bile uzayabiliyor. Fakat arabuluculukla 1 günde 1 haftada veya 1 ayda sonlandırılabiliyor. Yani 5 yıl beklemeden 1 ayda çözüm üretiliyor. Taraflar arabuluculukla sorunu çözülemezse dava açma hakları da var. Bunların yanı sıra, dava süresi uzadıkça taraflar arasında da gerginlik oluşuyor. Tehdit, hakaret, yaralama gibi sorunlara neden olmakta. Hukuki itilaf bitmeden ceza mahkemelerinde başka davalara taraf olmak zorunda kalıyoruz. Özellikle iş dünyasında tarafların açtığı davalar medyaya yansıyor. Bu da şirketlerin piyasada yıpranmasına, itibar ve imaj kaybına neden olmakta. Arabuluculukta bu risklerin hiç biri yok" dedi. 



İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan ise İzmir’in pilot bölge olmasının sevindirici olduğunu söyledi. Mesleki açıdan bu işin sadece avukatlar tarafından yapılıyor olmasını önemsediğini belirten Özcan, “Arabuluculuğu sadece avukatlar yapmalı. Fakat yeni torba yasanın içine bir madde koyarak bu işin avukatların tekelinden çıkarılmasından endişe ediyoruz. Böyle olursa tüm Barolar bu yeni sisteme karşı çıkacaktır. Türkiyede 87 bin avukat var. Bunun yarısı kadar da Hukuk fakültelerinde öğrenci var. Sayımız giderek artıyor. Son zamanlarda mesleki pastanın küçülmesiyle ilgili olaylara şahit oluyoruz. Avukatların yaptığı bazı işlemler için noterler yetkilendiriliyor. Arabulucuk sistemi Avrupa'daki başarılı örnekler gibi olmalı. Ayrıca, vekalet ücretleri de düşük. O nedenle meslek örgütü olarak arabuluculuğun avukatlığın pastasını büyütecek bir yapıda ve sadece avukatların yapacağı bir iş olması gerekir" dedi.

İzmir Arabucular Derneği Başkanı Ayşe Dağcı derneklerinin 130 üyesi olduğunu söyledi. Özellikle iş hukukunda önemli sonuçlar aldıklarını söyleyen Dağcı, “İzmir 6 pilot ilden biri. Şu anda bu 6 il içinde iş hukukunda Türkiye’de en çok uygulama yapan il İzmir. Bu alanda 41 arabulucu görevlendirildi. 2016’da ise arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesi planlanıyor" dedi.  (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.