Dolar 32,4322
%0.03
Euro 34,7887
%-0.04
Altın 2.431,950
%-0.13
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Metroda Narlıdere ve Buca hazırlığı

Metroda Narlıdere ve Buca hazırlığı

Açılacak yeni istasyonlar ve ek vagon alımlarıyla birlikte kapasitesini ikiye katlayacak olan İzmir Metro'da Narlıdere ve Buca etabı için hazırlıklar hız kazandı. Son dönemlerde yoğunluğun giderek arttığı metroda mevcut 6'lı vagon setlerinin sayısı 5'e düşürülürken, yapılan düzenleme sonrasında sefer aralıkları ise 3,5 dakikaya indirildi. Düzenleme vatandaşları rahatlatırken, Narlıdere ve Buca güzergahları için de 1,5 dakikalık sefer sıklığı sağlanmasına yönelik sinyalizasyon ve test hazırlıkları ise devam ediyor. Metroda Narlıdere ve Buca hazırlığı

  • Ege Postası
  • 21.12.2015 - 13:48
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi kentteki raylı sistem ağını 300 kilometreye çıkartmak amacıyla hazırlıklarını sürdürürken, EVKA 3-Bornova Merkez, Fahrettin Altay-Narlıdere, Üçyol-Buca metro hatları ve Gaziemir-ESBAŞ monoray projelerini de detayları belli olmaya başladı. Devrim niteliğinde yeniliklere hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, İzmir'de ilk olacak uygulamaların altına imza atmak için de kolları sıvadı.
 
VAGON SAYISI DÜŞTÜ, SEFERLER ARTTI
Açılacak üç ayrı hat için çalışmalarına ayrı ayrı devam eden Büyükşehir Belediyesi'nden İzmirlileri rahatlatan yeni bir uygulama geldi. İzmir Metrosu geçtiğimiz haftadan itibaren yoğun saatlerdeki 4,5 dakikalık sefer aralığını 3,5 dakikaya indirdi. Günde yaklaşık 350 bin yolcunun kullandığı metroda 06:30-20:30 saatleri arasında 5 set (10 vagon) olan araç sayısını 4 sete (toplam 8 vagon) indiren metroda seferler daha sık gerçekleştirilmeye başlandı.


 
YENİ UYGULAMA VATANDAŞLARDAN TAM NOT ALDI
Kısalan vagonlarla birlikte istasyonlardaki bekleme süresi azalırken, yeni uygulama vatandaşlardan tam not aldı. Yapılan bu düzenleme ile işletmedeki tren sayısı 5 set artarken, İzmir Metrosu 16 yerine 21 tren seti işletim hizmeti vermeye başladı. Öte yandan, sefer sıklıklarının 1,5 dakikaya indirilmesi için sinyalizasyon ve testlere de başlandı. Buna göre, önümüzdeki yılın sonuna kadar sefer aralıkları kademeli olarak arttırılacak.  
 
METRODA ARAÇ FİLOSU İKİYE KATLANIYOR
Üç ayrı yeni metro hattı için artacak yolcu kapasitesini göz önünde bulunduran Büyükşehir Belediyesi, Çin'de yapımı devam eden 85 vagonlu 17 tren setini de önümüzdeki yılın sonuna kadar teslim alacak ve metrodaki mevcut araç filosu da ikiye katlanacak. Diğer yandan, genişleyen hatlar ve yeni güzergahlar için metroya yeni tesisle takviye yapmaya hazırlanıyor. Halkapınar'da 115 vagon kapasiteli olacak ve toplam 15 bin metrekarelik alanda iki katlı olarak inşa edilecek yer altı bakım ve depolama tesisleri için geçtiğimiz ay ihaleye çıkan Büyükşehir Belediyesi, itirazların sonuçlanmasının ardından önümüzdeki günlerde yüklenici firma ile sözleşme imzalayacak. Vagon otoparkının yapımı yaklaşık 20 ayda tamamlanacak.


 
BUCA METROSU İZMİR'DE VE TÜRKİYE'DE DEVRİM YARATACAK
Yeni yılda merakla beklenen Buca Metrosu için de geçtiğimiz ay proje ihalesini sonuçlandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, devrim niteliğinde bazı önemli çalışmaların altına imza atmaya hazırlanıyor. Üçyol ile Buca Koop. arasındaki 9,5 kilometrelik güzergahı 20 dakikaya indirecek hattın uygulama projeleri, ihale dokümanları, ÇED raporu, ulaşım etüdü, fizibilite raporu ve zemin etütleri ile depo sahası ve binası hazırlanmasına ilişkin proje yapımına başlanırken, 2016 yılında gerekli işlemler tamamlanacak ve Buca Metrosu 2017 yılının yatırım planına girmiş olacak. Diğer yandan, Üçyol metro istasyonundan aktarma yapılarak ayrı bir hat olarak hizmet vermesi planlanan Buca Metrosu teknik açıdan bazı yenilikleri de beraberinde getirecek. Bir kısmı yer üstünden gidecek hatta Türkiye'de ilk kez uygulanmaya konması planlanan sistem dahilinde sürücüsüz ve tam otomatik çalışan tren teknolojisi ile otomasyon sistemlerinin kullanılması için incelemelerin sürdüğü öğrenildi.


 
NARLIDERE İÇİN BAKANLIKTAN ONAY İSTENDİ, BAHARDA TEMELİ ATILACAK
İki etap olarak ilerleyen Narlıdere Metrosu'nda ise önümüzdeki bahar aylarında ilk kazma vurularak hattın yapımına start verilecek. 8.5 kilometrelik yeni metro güzergahının 4.5 kilometrelik bölümünün uygulama projelerini hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Metro hattının kalan kısmında proje hazırlıklarına da Ocak ayında hız katacak. 5 istasyonluk ve 4,5 kilometrelik hattın ilk kısmı için bakanlığa başvuran ve onay isteyen Büyükşehir Belediyesi, bürokratik sürecin tamamlanmasının ardından inşaata başlayacak. Narlıdere İtfaiye-Narlıdere İstihkâm Alayı arasındaki kalan 4 kilometrelik ikinci bölümde ise, proje yapımını üstlenen yüklenici firma Ocak ayında 11 ayrı noktada sondaj ve zemin etüdü çalışmalarına start verecek.
 
BORNOVA MERKEZ'DE İNŞAAT BAŞLIYOR
Önümüzdeki yıl raylı sistem yatırımlarına 436 milyon liralık kaynak ayıran İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin merakla beklenen EVKA 3-Bornova Merkez güzergahındaki çalışmalar da son aşamaya geldi. Projesi hazır olan yatırımla ilgili gerekli imar düzenlemesini de tamamlayan Büyükşehir Belediyesi'nin güzergah üzerindeki hak sahipleri ile muvaffakat anlaşmaları sağlanması için çalışmaları devam ediyor. Söz konusu uzlaşma görüşmeleri tamamlandığında 1163 metrelik derin tünelin inşaatına başlayacak.
 
MONORAY İHALESİ SONUÇLANDI, PROJE HAZIRLANIYOR
Fuar İzmir'e ulaşım sağlayacak 2,2 kilometrelik monoray projesi için de geçtiğimiz Ekim ayında ihaleye çıkılırken, 2 istasyon ve 3 tren setini kapsayan yatırımın ihalesi sonuçlandı. İzmir Banliyö Esbaş İstasyonu - Gaziemir Yeni Fuar Alanı (Fuar İzmir) arasında çift hatlı olarak hizmet verecek raylı sistem yatırımına ait projelerin hazırlanması için yüklenici firma ile sözleşme imzalanırken, monoray önümüzdeki iki yıl içerisinde tamamlanarak hizmete alınacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.