Dolar 32,4643
%-0.07
Euro 34,8355
%-0.39
Altın 2.446,990
%0.44
Bist-100 9.878,00
%1.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Atatürk Müzesi başka bahara

Atatürk Müzesi başka bahara

​Yaklaşık 3 yıl önce ziyaretlere kapatılan ve tadilata alınacağı gerekçesiyle kapısına kilit vurulan Kordon’daki tarihi Atatürk Müze’sinin dramı bitmek bilmiyor. Özellikle geçtiğimiz yıl içerisinde sivil toplum kuruluşları ve çeşitli siyasi partilerin tepkileri sonrasında tadilatına start verilen müze binasının açılışı yine başka bahara kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından önce 10 Kasım, sonra da 24 Kasım’da açılacağı duyurulan Atatürk Müzesi’nde tadilat işini üstlenen yüklenici firmaya 6 aylık süre uzatımı verildi.

  • Ege Postası
  • 27.11.2014 - 14:09
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 1’inci Kordon’da yer alan Atatürk Müzesi’nin açılış tarihi yeniden ertelendi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in 10 Kasım 2014 tarihinde açılacağını duyurduğu tarihi müzede devam eden restorasyon faaliyetlerinin tamamlanması yine başka bahara kaldı. Geçtiğimiz yıl 3 milyar 42 milyon 600 TL karşılığında restorasyon ihalesini kazanan ve inşaata başlayan yüklenici firmaya bakanlık tarafından süre uzatımı verildi. 2011 yılından bu yana kapalı durumda olan müzede yaşanan bu gecikmeye İzmirlilerden ve sivil toplum örgütlerinden tepkiler de gecikmedi.
 
 
YİNE BAŞKA BAHARA
1941 yılında müze haline dönüştürülen ve Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’e geldiği sırada konakladığı ev olarak da bilinen Atatürk Müzesi’nde yaşanan restorasyon çilesi 3’üncü yılını da geride bırakırken, İzmir’in simgeleri arasında yer alan tarihi mekanın kapıları halen ziyarete açılmadı. 2011 yılında bakanlığın restorasyon gerekçesi ile kapattığı, yaşanan proje, ödenek ve bürokratik sıkıntılar gibi sebeplerle inşaat çalışmalarının ancak geçtiğimiz Aralık ayında başladığı müzenin açılışı bir kez daha ertelendi.
 
10 KASIM’DA AÇILACAKTI
14 Kasım 2013 tarihinde ihalesi yapılan ve Aralık ayında yer teslimi gerçekleşen müzede, çalışmalar kapsamında yenileme, güçlendirme, restorasyon ile müzenin iç yapısının dizaynı ve teşhir tanzimi yapılmaya başlandı. 3 milyar 42 milyon 600 TL karşılığında ihale edilen projenin toplam 330 gün içerisinde tamamlanması öngörülürken, inşaat işlerini üstlenen yüklenici firmadan kaynaklı gecikmeler nedeniyle müzenin açılışı 10 Kasım’dan 24 Kasım tarihine ertelenmişti.
 


HEM ERTELEME, HEM DE KEŞİF ARTIŞI
Tadilat aşamasında yaşanan fiziki zorluklar nedeniyle müzenin 3 yılı aşkın süredir kapalı durumda bulunan kapılarının açılışı da önümüzdeki aylara kalırken, çalışmaların maliyeti de arttı. Yüklenici firmaya talebi doğrultusunda tadilatın tamamlanması için 6 aylık süre uzatımı verilirken, restorasyon projesinde yaşanan zorluklar ve ek tadilat masrafları nedeniyle de belirlenen restorasyon maliyetinde de yüzde 50’ye yakın ek keşif artışı beraberinde geldi.
 
ÇALIŞMALARIN 6 AYA KADAR TAMAMLANMASI PLANLANIYOR
Müzedeki son durum ve devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, “Çalışmalar oldukça yoğun ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Ancak bir restorasyon çalışması yürütüldüğünden beklenmeyen güçlendirmeler ve beklenmedik müdahalelerden dolayı oradaki restorasyonun tamamlanması biraz daha uzadı. Orada hedeflediğimiz açılışın Ekim ya da Kasım ayına yetişme şansı olmadı. Ama en ufak bir gecikme ya da en basit bir aksama olmadı. Bu çalışmadan değil, işin kendisinden yani restorasyon çalışmasının kendi içerisindeki dinamiklerinden, güçlendirmelerden kaynaklanan bir durumdur. Biraz daha zamana ihtiyacımız var” şeklinde açıklama yaptı.
 
“ESKİ HALİNDEN DAHA İYİ OLACAK”
Ediz ayrıca, tarihi mekanın eskisinden daha iyi ve bakımlı bir şekilde hizmete açılacağını duyurarak, “Müzenin yeniden hizmete girmesi için net bir şey söyleyemiyoruz ama uzamadan bu çalışmaların bir önce bitirilmesi için gayret ediyoruz. Yüklenici firmaya bir tamamlanma tarihi verildi ancak, planlanan işlerde çok ciddi artışlar olduğundan süre uzatımı verildi ve şu anda normal süreçte çalışıyorlar. İşin yaklaşık maliyetinde, yani ihaledeki bedelde de bu sebepten ötürü yüzde 50’ye yakın bir artış çıktı. Bu doğrultuda da firmaya bir ek süre verildi. Net bir tarih belirtemiyoruz ancak, 5-6 aya yakın bir süreçte tamamlanması planlanıyor. İşler daha erken bitirilirse, müzeyi daha erken açmayı da planlıyoruz. Restorasyonda beklenmeyen birçok etken ortaya çıkabiliyor. Atatürk Müzesi belki 50 yıldır hiç bu kadar ciddi bir restorasyon görmemiştir. Müze eskisinden daha iyi şekilde hizmete açılacaktır” dedi.   
 
“MÜZEYİ BASININ VE STKLARIN DENETİMİNE AÇIN”
Müzenin restorasyon ve ihale sürecinde yaptıkları eylemler ve “Atatürk’ün adından korktukları için müzeyi kapatıyorlar” yorumu ile dikkat çeken Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İzmir Şubeleri Eşgüdüm Başkanı Ali Yanar, flaş bir öneride bulunarak, “Konunun takipçisi olduğumuzu geçtiğimiz zamanlarda yaptığımız eylemlerde ve basın açıklamalarında da dile getirmiştik. Restorasyon başlayalı bir yıl oldu, çalışmalar ne durumd? Restorasyon nasıl devam ediyo? Müzedeki son durum hakkında ve teknik durumla ilgili detaylı bilgi almak üzere yetkililer ile bir görüşme talep edeceğiz. Kendilerinden müzenin durumu hakkında bilgi alabilmek için buranın bizlere, basına ve diğer sivil toplum örgütlerine ziyarete açılmasını istiyoruz. Bu konuda bir adım atılmasını ve kapıların açılmasını istiyoruz. Müzeyle ilgili olarak önümüzdeki günlerde yeniden harekete geçmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
 
“ATATÜRK’E OLAN BİR KARŞITLIK VAR”
CHP İl Başkanı Ali Engin de İzmirlilerin gecikmeye olan tepkisin dikkat çekerek, “Ben burada bir art niyet olduğunu düşünmüyorum ama toplumda da böyle bir kanaat var. AK Parti’nin tüm icraatlarında, Atatürk’e, cumhuriyete, cumhuriyetle birlikte oluşan tüm değerlere bir karşıtlık var. Halkın bu değerlerin aşındırılacağı, yok edileceği yönünde kaygısı var. Elimizde somut bir şey yok ama toplumun da bu yönde bir kaygısı mevcut” dedi.
 


BAKAN ÇELİK SÖZ VERMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl İzmir’e gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret sırasında İzmir Valisi Mustafa Toprak ve yanındaki bakanlık yetkilileri ile birlikte müzeye gelerek incelemede bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Atatürk'ün hatırasına her zaman sahip çıktıklarını belirterek İzmir'deki Atatürk Müzesi'nin ihmal edilmediğini belirtti. Bakan Çelik yaptığı açıklamada Atatürk Müzesi'nde basit onarım yapılmak üzere çalışmaya başlandığını ancak bunun yeterli görülmeyip kapsamlı bir restorasyon çalışması gerektiğini ifade ederek, “Gelinen noktada mekanik proje, uygulama projesi hazırlanmış fakat arada yönetmelik iptali yüzünden süreç uzamış. 14 Kasım'da ihale yapılacak. İhale tarihinden sonra da yaklaşık bir yıl içinde, 330 gün içinde burası da eskisinden daha güzel şekilde yeniden İzmir'e kazandırılacak. Şu anda süreç yürüyor. Herhangi bir problem yok. Burası ihmal edilmiş değil. Bazı çıkan eleştirilerin, yorumların gerçekle ilgisi yok” demişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.