Dolar 32,5184
%-0.09
Euro 34,8007
%-0.19
Altın 2.426,810
%-0.14
Bist-100 9.719,00
%0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Atatürkçüleri tahliye eden AK Partili başkana tepki seli

Atatürkçüleri tahliye eden AK Partili başkana tepki seli

​Menderes’te Belediyesi’nin Özdere’de faaliyet gösteren Atatürkçü Düşünce Derneği’ne ait binayı tahliye etmesinin ardından İzmir ayağa kalktı. Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun “Kararım siyasidir, orayı boşaltacağım” açıklaması sonrasında kapı dışarı edilen ADD’nin yanı sıra, yaşananlara tepki yağdıran İzmirli sivil toplum örgütleri ve siyasiler Menderes Belediyesi’ne “Özür dile” ve “Bu yanlıştan geri dön” çağrısında bulundu.

  • Ege Postası
  • 26.11.2014 - 14:27
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Menderes İlçesi’nde belediyeye ait kültür sarayı bünyesinde kamu yararına faaliyet gösteren Atatürkçü Düşünce Derneği Özdere Şubesi’nin tahliyesi sonrasında başlayan kriz artarak devam ediyor. Kira sözleşmesi dolan ve belediye yönetiminin aldığı encümen kararı sonrasında 1997 yılından bu yana faaliyet gösterdikleri söz konusu binayı boşaltan derneğe destek giderek artarken, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ise tepkilerin hedefi oldu. Ayrımcılık yapmadığını ve alanda halk eğitim merkezi açmak istediklerini duyuran Başkan Soylu’ya tepki gösteren birçok kesim, kararın siyasi olduğunu belirterek tahliye kararını sert şekilde eleştirdi.
 
 

“BELEDİYE İŞİ GÜCÜ BIRAKTI, DERNEKLE Mİ UĞRAŞIYOR'”
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İzmir Şubeleri Eşgüdüm Başkanı Ali Yanar, “Biz burada ilkelerin yanındayız. Bir belediye işi gücü bırakıp kamu yararına faaliyet gösteren bir dernek ile mi uğraşıyo? Haksızlıkları, sorunları dile getirdiğimizde, cumhuriyet elden gidiyor dediğimizde birilerinin hoşuna gitmiyor. Belediye başkanı partilidir, ama tüm Menderes’in belediye başkanıdır. Orada kendisine oy veren, vermeyen herkesi kucaklamak zorundadır. Eğer ayrımcılığa başlarsa o zaman belediye başkanı değildir. Küfür edildi diyor, bizim ne zaman nerede küfür ettiğimiz görülmüştü? Zaten tüm eylemlerimiz kayıt altına alınıyor. Böyle bir şey olamaz. Böyle bir şikayeti varsa, mahkemeye gidersin. Kapı önüne koymak nedir'
 
“ATATÜRK’E VE CUMHURİYETE TAHAMMÜLLERİ YOK”
Kamu yararına faaliyet gösteren bir dernek olduklarının altını çizen Yanar, “Genel merkezden de bu konuda destek aldık ve yargı mücadelemize devam ediyoruz. Sırf muhalif duruşumuzdan ötürü böyle baskıcı bir tutumla karşı karşıya kaldık. Böyle bir durumda demokrasiden söz edilebilir m? Biz bu konunun takipçisi olacağız, eylemler ve protestolarla durumu dile getirip halka duyurmaya devam edeceğiz. Hem yerelde, hem de genelde mücadele etmeye devam edeceğiz. AKP her ne kadar “Bakın biz değişmedik, kimsenin yaşam tarzına mücadele etmeyeceğiz, herkesi kucaklayacağız” dese de etik olmayan bu tavrı ile  neyin ne olduğunu göstermiştir. Hayır, başkasına, kendilerinden olmayana, Atatürk’e, cumhuriyete ve devrimlere tahammül edemiyorlar. Çalışan dernekleri kapatmak ve etkisiz hale getirmek için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.
 
“AKP’NİN HERKESİ KUCAKLAYACAĞIZ SÖYLEMİ YALANDIR”
ADD Başkanı Yanar sözlerinin sonunda belediyenin taraflı bir tutum izlediğini belirterek yaşananlara şu sözlerle sitem etti: “Orada bir göz odada oturup yaptığımız faaliyetlerin kime ne zararı va? Biz öğrencilere burs veriyor, yardım kampanyaları düzenliyor ve halkın yanında hareket ediyor. Diğer belediyeler de bizlere aynı katkıyı sunuyor. Bu çifte standart niy? Geçtiğimiz dönem AKP’nin yönetimde olduğu Gaziemir’de belediye derneğimize en güzel yeri tahsis etti. O parti başka parti m? Peki o zaman bu kin, bu hırs niy? Narlıdere, Güzelbahçe, Urla, Balçova gibi birçok yerde belediyeler bize bu imkanları sunuyor. Biz kamu yararına faaliyet gösteren bir kurumuz. AKP belediyelerinin yerelde yönetime geldiğinde yaptığı, yapacağı işte budur. Bu bir örnektir. Kimseye geçit veremeyecekler. “Biz değiştik, biz de sizden biriyiz” söylemi de tamamen yalandır.”
 


“BUNLARLA UĞRAŞACAKLARINA MENDERES’TE İŞ YAPSINLAR”
CHP İl Başkanı Ali Engin de Menderes Belediyesi’nin kararını doğru bulmadığını belirterek, belediyeyi önce halka hizmet etmeye çağırdı ve, “Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye’nin en eski, en köklü, en idealist kurumlarından bir tanesidir. Öğrencilere burs veren, sosyal yardım kampanyaları düzenleyen, Türkiye’nin demokrasisine, birlik ve beraberliğine önemli hizmetler veren, örnek çalışmalar yapan bir derneğimizdir. Atatürkçü karar bana sürpriz gibi gelmedi. Atatürk’ün adı geçtiği yerlere bile tahammülleri yok. Kendileri gibi düşünmeyen, inanmayan herkese böyle tepkiler gösteriyorlar. Biz bu tutumu doğru bulmuyoruz. Sonuçta kamu yararına faaliyet gösteren bir dernek. Ben oradaki örgütümüzle de bu konuyu görüştük ve süreci takip ediyorlar” dedi. CHP İl Başkanı Engin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Toplumun tüm kesimlerini, herkesi kucaklayacağız” sözlerine de göndermede bulunarak, “Ne yazık ki öyle bir çabaları yok. Bunlar sözden ibaret söylemler. Ne Başkbakan’ın, ne yerel yöneticilerinin, hiçbir AKP’li ismin kendilerinden olmayan kesimlere tahammülleri yok. Hoşgörüsüzlük had safhada. Bu tutum sürdürülebilir bir şey değildir ve fazla sürmeyecektir. Halk bunu kabul etmez. Mutlaka bunun bir sonu olacaktır. Bunlarla uğraşacaklarına Menderes’te iş yapsınlar. Geçen seçim Bayındır’da da gördük, sonra seçimi kaybettiler. Bu tarz toplumu kutuplaştıran, ayrıştıran hareketlerden vazgeçip iş yapsınlar. Halk kendilerinden iş yapmalarını bekliyor” dedi.
 


“AKP’DEN ANCAK BU BEKLENİR”
Derneğin tahliye edilmesini “AKP’nin her zamanki tutumu” olarak yorumlayan CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, “AKP’nin Atatürk’e bakışı ortada. Bir kez daha burada bunu ortaya koydular. Cumhuriyetten, Atatürk’ten, Atatürk’ün devrim ve ilkelerinden hoşnut değiller. Atatürkçü Düşünce Dernekleri de, O’nun bize bıraktığı mirası, ilkeleri koruyan derneklerdir. Topluma en yararlı kurumlardan bir tanesi olan bu kurumlara gösterilen bu  tutum doğaldır. Çünkü, AKP deyince akla, Atatürk düşmanlığı, cumhuriyet düşmanlığı, laikliğe karşı bu duruş geliyor. AKP’li bir belediye başkanından da ancak bu beklenir. Biz onlara rağmen Atatürkçüğü ve cumhuriyeti korumaya devam edeceğiz” dedi.
 


“KARAR SİYASİDİR VE YANLIŞTIR”
Cumhuriyet İçin Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Lütfi Değirmenci de, Özdere’de yaşananlara tepki göstererek, “Atatürkçü Düşünce Derneği ülkenin dört bir yanında örgütlü bulunan, Atatürk’ün ilkelerini yaşatmaya çalışan ve kamu yararına faaliyet gösteren bir kurumdur. Bu derneğin siyasi emeller uğruna mağdur edilmeye çalışması etik dışıdır. Menderes Belediyesi’nin bu konudaki kararı yanlıştır ve siyasidir” şeklinde açıklamada bulundu.   
 


“AKP ZİHNİYETİ ORTADA”
Menderes Belediyesi’nin kararını kınayan İşçi Partisi İzmir İl Başkanı Turgay Şen ise, Başkan Soylu’ya ateş püskürdü ve şunları söyledi, “Biz bu süreçte ADD Özdere Şubesi’nin yanlarında olacağız ve desteğimizi sunacağız. Mahkeme kararına dayanaraktan tahliye işlemi gerçekleşti, ama bu yargı kararına da dayansa, Menderes Belediyesi’nin yaptığı işlem, adalete vicdana uygun bir işlem değildir. Derneğin yıllarca kullandığı bu binadan çıkartılmasının altında yatan sebep siyasidir, bunu herkes görmektedir. ADD Özdere Şubesi’nin Menderes’te bulunan o mülkü kullanmalarını içlerine sindiremedikleri buradan anlaşılıyor. Şubenin yaşatılması ve sürecin devamı anlamında biz de İşçi Partisi olarak her boyutta kendilerine destek sunacağız.”
 
“PARTİYE Mİ HİZMET EDİYOR, YOKSA MENDERES HALKINA MI'
İP İl Başkanı Şen ayrıca, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun meclis konuşmasında konuyla ilgili yaptığı yorumu da şöyle değerlendirdi: “Kendisini bir partinin belediye başkanı zannediyor. Partiye mi hizmet ediyor, yoksa Menderes halkına m? Belediye başkanı seçildikten sonra tüm herkesin belediye başkanı gibi davranmalıdır. Fakat kendi partisine küfrettiğini iddia ettiği kişilere karşı böyle bir yaptırım hakkı yoktur. Çünkü, o alan, o mülkler, Menderes halkınındır. Belediye başkanının kişisel tasarrufunda olan, ona verilen bir yer değildir. Böyle bir yetkileri yok. Zaten AKP’nin Türkiye’yi nasıl yönettiği de, 12 yıldır iktidarda oldukları süre içerisinde yaptıkları ve kendilerine karşı olanlara aldıkları tavırdan dolayı ortadadır. AKP zihniyetinin bir örneğini de burada görüyoruz. Özdere ADD Şubesi yakında eski yerin kavuşacak çünkü AKP’nin devri bitiyor. Özdere ADD ve bu sıkıntıyı yaşayan tüm kurumlar da eski haklarına kavuşacaktır.”  
 


CKD’DEN SOYLU’YA ÖZÜR ÇAĞRISI VE UYARI
Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Genel Başkanı Canan Arıtman da dernek adına yaptığı açıklamada Başkan Soylu’ya “Özür dile” çağrısında bulunarak, “Bir yerel yöneticin bu anlayışta olması son derece vahimdir, yanlıştır. Kendisinin bu kararı yanlışlıkla ya da ani bir kararla almış olmasını ümit ediyorum. Özür dilemesini diliyor ve ülkemiz için son derece önemli öneme sahip böyle bir dernek karşısında yaptığı bu yanlıştan dönmesini diliyorum. Aksi takdirde, bunu yapmaz ise, bizlerin de önemli yanlışlarda bulunacağımızı beyan ediyorum” dedi.  
 
“BEN SADECE AKP’LİLERE HİZMET EDİYORUM DİYOR”
Konunun takipçisi olduğunu dile getiren CHP Menderes İlçe Başkanı Muammer Karabacak ise, “Belediye başkanı meclis toplantısında derneği çıkartmanınsın nedeninin siyasi olduğunu açıklamıştır. Ben Menderes’in belediye başkanı değilim, ben bir partinin belediye başkanıyım diyor. Açık açık, “Ben Menderes halkına hizmet etmiyorum, ben sadece AK Parti’ye hizmet ediyorum, sadece AKP’lilerin belediye başkanıyım” diyor. Böyle bir şey olur m? CHP’li bir belediye başkanı seçilir, o tüm Menderes’in belediye başkanı olur. Sen sana oy vermeyenleri karşına alıyorsun, böyle bir şey olabilir m? Toplumun kalan kesimlerini karşısına alıp, tam bir siyasi davranış içerisinde giriyor” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.