Dolar 32,5113
%0.18
Euro 34,5506
%0.02
Altın 2.494,610
%0.33
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Belediyede şok 'alkol' yasağı

AK Partili Belediyede şok 'alkol' yasağı

Ödemiş'in UNESCO'ya aday tarihi Birgi beldesinde alkollü mekanlara yönelik uygulamaya konan yeni düzenleme çeşitli tartışmalara yol açtı. AK Parti'li Ödemiş Belediyesi, tarihi bölgedeki içkili mekanlara sınırlama getirirken, karar muhalefetin tepkisini topladı. Mağdur olduğunu ileri süren esnaf ve vatandaşlar ise işlemin iptali için mahkemeye gitmeye hazırlanıyor. AK Partili Belediyede şok 'alkol' yasağı

  • Ege Postası
  • 31.07.2015 - 09:38
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Temmuz itibarı ile uygulamaya konan yönetmelik çerçevesinde Birgi'de yeni açılacak içkili mekanlara sınırlama getirildi. Buna göre ilçenin turizm potansiyeline sahip en önemli yerleşim alanlarından olan bölgede alkollü içki satışı yapılan tesisler açılmasının önüne geçilirken, söz konusu mekanlara bundan sonra işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verilmeyecek. 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen tarihi beldede yaşanan durum yeni bir krizi de beraberinde getirdi.
 
 
UNESCO'YA ADAY BİRGİ'DE ALKOL KRİZİ
Ödemiş'in üç bin yılı aşkın tarihi geçmişe sahip Birgi beldesinde alkol krizi patlak verdi. Uygarlıklar beşiği konumundaki ilçenin Birgi beldesini de kapsayan mevcut yönetmelikte değişikliğe giden Ödemiş Belediyesi, yeni alkollü mekanlar açılmasına set çekti. Esnafa yönelik kritik düzenleme kapsamında mevcutta bulunan üç tesisin faaliyetlerine devam etmesi kararı alınırken, yeni açılacak bar, pavyon, birahane, gazino, diskotek gibi mekanlara ise ruhsat ve verilmeyecek. Ödemiş Belediyesi şimdiden sonra gelecek taleplerin önünü kapatırken, bunun yerine işletmecilere alternatif olarak belirlenen merkez dışındaki alanları adres gösterdi. Yaşanan durum sonrasında ilçede yeni bir izin çıkmazı gündeme gelirken, karar ise adeta şok etkisi yarattı.


 
CHP'DEN SERT TEPKİ: KENTE HAKSIZLIK
Belediye meclisinde AK Parti ve MHP'li üyeler tarafından oyçokluğu ile alınan karara karşı çıkan CHP'li isimler ise karara sert tepki gösterdi. Kararın bölgedeki turizm faaliyetlerine büyük bir darbe vuracağını ve ilçenin ekonomik anlamda zarara uğrayacağını savunan muhalefet düzenlemeye karşı tavır alırken, UNESCO'nun aday kentler değerlendirmesi sürecinde Birgi'nin tamamen içkili yer bölgesinden çıkartılmasını kentin kültürüne, tarihine geleceğine haksızlık olarak niteledi. Beldede işletmelere alternatif sunulmadığı gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıkan ve ilçe belediyesinin sahibi olduğu Kasaplar İçi Pasajı'nda yeni alanlar yaratılmasını isteyen CHP'lilerin bu talebi de belediye tarafından kabul görmedi.
 
ESNAF YARGIYA TAŞIYOR
Yeni yönetmeliğin yasa dışı faaliyetlerin önünü açacağıyla ilgili uyarıda bulunan muhalefetin tüm çabaları sonuçsuz kalırken, özgürlüklerin kısıtlandığı yönündeki görüşüne işletme sahipleri ve esnaftan da destek geldi. Kararın kendilerini mağdur edeceğini belirten ilçe sakinleri ve esnaf işlemin iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açmaya hazırlandıklarını açıkladı.


 
"KARAR TURİZME VURULMUŞ DARBEDİR"
Aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi Ödemiş İlçe Başkanı olan meclis üyesi Nazan Dönmez, belediyenin aldığı kararla birlikte Birgi'nin turizm potansiyeline büyük bir darbe anlamına geldiğini ve ilçenin gelir kaybı yaşayacağına dikkat çekti. Dönmez, belediyenin gelen benzer taleplerin önünü kesmeye çalıştığını belirterek, "AK Parti Birgi'yi tamamen bir dini turizm merkezi haline getirmek istiyor. Sadece Birgi'de bu sorun yaşanıyor" diyerek uygulamaya tepki gösterdi.
 
UNESCO HAYAL OLUR
CHP'li diğer isimler ise son belediye meclis toplantısında kişisel özgürlüklerin kısıtlandığı ve dolaylı yollardan engellendiği yönünde kaygılarını dile getirirken, yasa dışı işlere davetiye çıkartıldığı yönünde eleştirilerde bulunmuştu. Şehir dışında işletmecilere gösterilen mekanların yapılaşmaya kapalı ve Karayolları Müdürlüğü'ne ait bir alanlar olduğunun da altını çizen Cumhuriyet Halk Parti'li meclis üyeleri ayrıca, kararın Birgi'nin UNESCO adaylığını tehlikeye atacağını da savundu.


 
BAŞKAN BADEM: YASAKÇILIK SÖZ KONUSU DEĞİL
Halktan gelen talepler ve şikayetler doğrultusunda hareket ederek söz konusu uygulamayı hayata geçirdiklerini aktaran Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ise, eleştirileri haksız bulduğunu dile getirdi ve "Kentin merkezinde belli başlı bir iki tane mekan var. Geçmişte buralarda bazı üzücü olaylar yaşandı. Birgi'nin göbeğinde insanlar öldürülüyor. Bu birahaneler yasa dışı biçimde konsomatris çalıştırıyor.  İçlerinden bir tanesi de belediyenin kiracısı ve milyonlarca lira alacağımız var. Bu sebepten ötürü de resmi süreç işliyor tahliye söz konusu. Biz Birgi'de alkole karşı değiliz. Birgi girişinde alkollü mekanlar ve başka restoranlar da var. Burada ruhsat alan söz konusu işletmeler restoran ya da halkın rahatlıkla gittiği aile mekanları değil. Buranın tarihi dokusuna uygun, nezih yerlere elbette karşı değiliz. Öncelikle mevcut restoranları düzenlemek zorundayız" diye konuştu.
 
KİMSENİN ÖZEL HAYATINA KARIŞMIYORUZ
AK Parti'li Başkan Badem, kendisinden önce açılan tesislere müdahalede bulunmadıklarını, hatta yeni alkollü mekanları da hizmete açtıklarını hatırlatarak, "Kimsenin özel hayatına ya da tercihlerine karışmıyoruz, herkese sonuna kadar saygılıyız" mesajı verdi. Yönetmeliği savunan ve mecburi olarak uygulamaya geçirdiklerini söyleyen Başkan Mahmut Badem, "Mevcut işletmelerin kazanılmış hakkı var burada faaliyetlerine devam ediyor. Yeniden mekan açmaya yönelik talep gelirse, bunu değerlendiririz. Ek düzenleme gelebilir, bir meclis kararı ile sorunu çözeriz. Ama birahane açacaklarsa, Birgi girişinde alan gösterdik. Bizim alkole karşı olmamız gibi bir durum söz konusu değil. Bozdağ'da, Ovacık'ta alkol yoktu, yeni alkollü mekanlar açtık. Belediye tesislerinde de alkol satılıyor. Bir yasakçılık söz konusu değil. Bozdağ'da Şelale Restoran vardı, burayı restore ettirdik ve alkollü mekan olarak hizmete açtık" dedi ve yeni bir düzenleme ile olası mağduriyetlerin de telafi edilebileceğini belirtti.
 
"VATANDAŞLAR TEŞEKKÜR ETTİ"
Badem son olarak Birgi'nin tarihi dokusuna aykırı işletmelere geçit vermeyeceğini belirterek şunları kaydetti: "Benim kendi bireysel inancım ve düşüncem beni bağlar. Ama burada belediye başkanı olarak Birgi halkını düşünmek zorundayım. Halktan gelen talep bu yöndeydi, çeşitli şikayetler alıyorduk. Emniyetten her 15 günde bir tutanak geliyor. Vatandaşlar aldığımız kararın ardından bize teşekkür etmeye başladı, çok sayıda telefon aldım. Kimse karara karşı çıkmadı. Buranın kimliğini korumak zorundayız. Pavyon tarzı işletmelerin önüne geçmek zorundayım, buna izin veremem."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.